Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής “Π. Σακελλαρόπουλος”, στην Άμφισσα

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος της Δομής Φωκίδας, που εδρεύει στην πόλη της Άμφισσας του Δήμου Δελφών, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, παιχνίδι καρτών, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Δομής Φωκίδας από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αναφέρονται αναλυτικά οι φορείς, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στη δράση:

 • Λιμεναρχείο Ιτέας
 • Διεύθυνση Δασών Νομού Φωκίδας
 • Γραμματικοπούλειο – Μπάλειο και Τρίγκειο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ιτέας
 • Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Άμφισσας / Τμήμα: Τεχνικός Δασικής Προστασίας
 • 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας
 • Δημοτικό Σχολείο Κίρρας
 • Εστία ‘’Άγιος Νικόλαος’’
 • Εταιρία Μέριμνας & Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα
 • Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Νομού Φωκίδας ‘’Γιάννης Βολίκας’’
 • Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας ‘’ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ’’
 • Πολιτιστικός Όμιλος Ιτέας ‘’Ο ΔΕΣΜΟΣ’’

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο λειτουργίας της, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συνεργάζεται με φορείς, οργανισμούς κ.ά. οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για την καλλιέργεια κουλτούρας σε μέλη και εργαζόμενους που αφορούν διαδικασίες για ένα οικολογικό περιβάλλον. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις ανακύκλωσης, δημιουργίας κομπόστ, εναλλακτικής καλλιέργειας γης (Πρόγραμμα Permind) κ.ά. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις υπηρετούν τους στόχους της λειτουργίας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, που είναι μεταξύ άλλων η εκπαίδευση και η δραστηριοποίηση των μελών στην απόκτηση δεξιοτήτων βάσει των αρχών της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ψυχιατρικής, ώστε σταδιακά να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς διαβίωσης μέσα στην κοινότητα.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος από το 1986 έως σήμερα είναι επίσημος πάροχος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και λειτουργεί με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Αποτελεί επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα, με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Βάσει της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, τα μέλη της Εταιρίας και οι τοπικοί φορείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, από τα στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες έμαθαν με βιωματικό τρόπο (παιχνίδι καρτών, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά) ότι τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.) και κατανόησαν στην πράξη τη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα κ.ά..

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των συμμετεχόντων δωρίζοντάς τους κάδους χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στυλό, τσάντες & καπέλα ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε όλοι οι πολίτες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και βάσει της αρχής της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών, να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να κατανοήσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

*Δελτίο Τύπου ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διπλή συνεδρίαση (τακτική και ειδική) για το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 26 Απριλίου

Ειδικότερα, στις 12.00 μ. θα πραγματοποηθεί η τακτική συνεδρίαση με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω: …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *