Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Εκχέρσωση τμήματος στην περιοχή «Βαλόγουρνα» Λιανοκλαδίου”

 

*Του Περιφερειακού Συμβούλου Γεωργίου Σκούρα. Λαμία 8/6/2023

 

Προς το: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Εκχέρσωση τμήματος στην περιοχή «Βαλόγουρνα» Λιανοκλαδίου.

Είμαστε στο σημείο ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και το Δημόσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι του ανήκει, τι είναι δάσος, τι είναι δασική έκταση και κυρίως τι θεωρεί και ποιες είναι οι ιδιωτικές εκτάσεις. Τα Δασαρχεία επεμβαίνουν παράνομα σε εκτάσεις που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, με την πρόφαση της αποκατάστασης/ανάπλασης περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών τις οποίες θεωρούν δημόσιες δασικές εκτάσεις. Με την παραπάνω αιτιολογία το Δασαρχείο Λαμίας σε συνεργασία με την ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων / Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης) ο οποίος είναι ο φορέας του έργου στις 30 Μαϊου, προχώρησε σε εκχέρσωση – ισοπέδωση τμήματος μιας έκτασης 112 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή «Βαλόγουρνα» της Δημοτικής Κοινότητας Λιανοκλαδίου. Σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του δασαρχείου Λαμίας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η έκταση θεωρείται δημόσια δασική εφόσον δεν έχει αναγνωριστεί με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο 10 του Ν. 3208/2003. Η έκταση όμως ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιανοκλαδίου με συμβόλαιο από το 1925. Η εκχέρσωση εκτελείται από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα κανονικά. Οι παραπάνω εργασίες έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από το Υ.Π.ΕΝ από τις 12/4/2023. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε μεγάλη βιασύνη, αλλιώς δεν εξηγείται η άμεση επέμβαση εντός λίγων ημερών από την απόφαση του δασαρχείου η οποία λήφθηκε στις 18/5/2023. Απώτερος στόχος η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αδιαφορώντας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο νόμο για την απολιγνιτοποίηση, επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Επιπλέον με τον νόμο 4859/2021 με θέμα «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» προστέθηκε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις ως και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις μετά από έγκριση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μετά από εισήγηση της οικείας δασικής Αρχής. Ειδικότερα εγκαταστάσεις εκμετάλευσης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις απαγορεύονται. Κατ΄
εξαίρεση οι εγκαταστάσεις αυτές επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, σύμφωνα με την δασική και την αγροτική νομοθεσία. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε από το Δασαρχείο Λαμίας που θεωρεί ότι η έκταση στην θέση «Βαλόγουρνα» είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και θα πρέπει να γίνει μορφολογική και αισθητική αποκατάσταση και ανάπλαση αυτής. Έτσι προχώρησε σε έκδοση πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα στην οποία συγκεκριμενοποιούνται οι όροι της επέμβασης, δίνοντας την δυνατότητα στον φορέα του έργου, στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων / Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης, να επέμβει σε δημόσια δασική έκταση 112 στρεμμάτων εφόσον αυτή εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η αισθητική αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου, θα γίνει με φύτευση ή με σπορά των κατάλληλων προσηκόντων στην χλωρίδα της περιοχής ειδών σύμφωνα με την θεωρημένη και εγκεκριμένη υποβληθείσα φυτοτεχνική μελέτη. Η φροντίδα των φυτών να συνεχιστεί για 3 χρόνια. Το Δασαρχείο Λαμίας φαίνεται να αγνοεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί για αιώνες το φυσικό αντιπλημμυρικό ανάχωμα του παρακείμενου ρέματος καθώς και ότι η αντιπλημμυρική προστασία μπορεί λειτουργεί μόνο ως σύνολο, που θα παίρνει υπόψη της τη ροή του νερού από το βουνό μέχρι το Σπερχειό ποταμό. Επιπλέον δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα δύο σημαντικά έργα, οι μεγάλοι μεταφορικοί άξονες η διπλή σιδηροδρομική γραμμή και ο Ε65 που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και τα μπαζωμένα ρέματα καθώς και ένα πυκνό δίκτυο χειμάρρων και μικρότερων ρεμάτων που πηγάζουν από το όρος της Όθρυος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης καταστροφικών πλημμυρών. Επειδή οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης δημιουργούν κινδύνους εμφάνισης καταστροφικών πλημμυρών. Επειδή η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων είναι η καθυστέρηση της ροής των νερών από το βουνό στο οποίο αναπτύσσονται αρκετά ρέμματα με μικρές λεκάνες απορροής, με απότομες πλαγιές οι οποίες συντελούν στην γρήγορη αποστράγγισή τους και όχι η ισοπέδωση και η ανάπλαση του εν λόγω χώρου. Με βάση τα παραπάνω ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης Στερεά …..Υπεροχής, ζητώ: 1) Να σταματήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης στην συγκεκριμένη τοποθεσία, εφόσον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. 2) Να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες του Δασαρχείου Λαμίας το οποίο προχώρησε στην έκδοση της συγκεκριμένης πράξης και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ. 3) Να απαγορευτεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση εγκληματικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *