Συνέντευξη στο zougla.gr – Επιμέλεια: Σπυριδωνία Κρανιώτη
Το φωνητικό σύνολο En-Chor θα παρουσιάσει την ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση «Φάσματα» στο Θέατρο Ημέρας (μπλε σκηνή) το Σάββατο 24 Μαΐου. Ο μαέστρος του και πιανίστας Σάββας Ρακιντζάκης μιλά για αυτό το ξεχωριστό φωνητικό σύνολο και τη συγκεκριμένη παράσταση.
«Η Τέχνη μπορεί να μιλήσει σε όλους μας, ανάλογα με τις εμπειρίες μας, τις προσλαμβάνουσές μας αλλά και τις εσωτερικές μας αναζητήσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων στη Ζούγκλα ο Σάββας Ρακιντζάκης και προσθέτει: «Ο καλλιτέχνης οφείλει -πρώτα απ’ όλα απέναντι στην καλλιτεχνική του ιδιότητα- να παραμένει δημιουργικά «ανήσυχος», ώστε πάντοτε να εξελίσσει την προσωπικότητά του».
Σάββας Ρακιντζάκης
Τι θα ακούσουμε στην επερχόμενη συναυλία σας «Φάσματα»;
Η λέξη «φάσματα» παραπέμπει απευθείας στο φάσμα των χρωμάτων και -κατ’ επέκταση για εμάς- των ηχοχρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχει τη λέξη «άσματα». Στη συγκεκριμένη παράσταση, λοιπόν, θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια με διαφορετικό χρώμα: παραδοσιακά, έντεχνα, παλαιότερα και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα. Όλα αυτά, μέσα από δημιουργικές φωνητικές επεξεργασίες -ειδικά για το Φωνητικό Σύνολο En-Chor- υπόσχονται στο κοινό μας μία όμορφη μουσική βραδιά.
Πιστεύετε ότι η Τέχνη και ειδικότερα η μουσική ενώνει όλες τις γενιές;
Όλες οι μορφές Τέχνης, ιδιαίτερα οι παραστατικές (μουσική, χορός, θέατρο) έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν διαφορετικές γενιές, τόσο επί σκηνής όσο και εκτός. Έχω τη χαρά να διδάσκω σε σχολεία και σχολές παραστατικών τεχνών το μάθημα της μουσικής και είναι πραγματικά μαγικό το να βλέπεις στην ίδια σκηνή να παίζουν θέατρο γονείς με τα παιδιά τους ή καθηγητές μαζί με τους μαθητές τους. Αλλά και στο ακροατήριο, είναι υπέροχο να βλέπεις τρεις γενιές μαζί, παππούδες γονείς και παιδιά, να παρακολουθούν μια παράσταση, με διαφορετική οπτική ο καθένας, αλλά με το ίδιο ενδιαφέρον. Η Τέχνη μπορεί να μιλήσει σε όλους μας, ανάλογα με τις εμπειρίες μας, τις προσλαμβάνουσές μας αλλά και τις εσωτερικές μας αναζητήσεις.
Πώς και πότε σχηματίστηκε το En-Chor;
Το En-Chor σχηματίστηκε αρχικά το 2017, με αφορμή μία ηχογράφηση έργων του Στέφανου Κορκολή. Φυσικά, το σύνολο αυτό έπρεπε να έχει ένα όνομα (αναγκαίο για τις καταχωρήσεις στα δελτία τύπου, στα συνοδευτικά του CD κλπ.). Αναζητώντας λοιπόν ένα όνομα, μαζί με τη συνεργάτιδα και συνδημιουργό του συνόλου Καλή Βανδώρου -στην οποία οφείλω και τη γνωριμία και συνεργασία μου με τον Στ. Κορκολή-, εντελώς αυθόρμητα, προέκυψε το «En-Chor». Άρεσε και στους δύο μας, καθώς αποτελεί ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο γαλλικό «encore» που σημαίνει «από την αρχή» ή «ακόμα μία φορά» και στο ελληνικό «εν χορώ» που σημαίνει «με ομαδικό, συλλογικό τραγούδισμα».
Στις αρχές του 2022, μετά από πενταετή περίπου «παύση εργασιών», υπήρξε η κοινή σκέψη της Καλής Βανδώρου και εμένα για την επαναδραστηριοποίηση του En-Chor. Μετά, λοιπόν, από ακροάσεις νέων μελών, τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά νέα μέλη αποτέλεσαν τον πυρήνα της νέας σύνθεσης του En-Chor, το οποίο -μετά από τρία χρόνια- αριθμεί πλέον τα εξής εννέα μέλη: Βαλσαμία Αθανασιά, Ευτύχη Βαρδουλάκη, Κωσταντή Δεσπότη, Σοφία Κουνέλα, Μαρία Μιχαλάκα, Κάσση Λάζαρη, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλη Νικολιδάκη και Γιούλη Φιλιππίδου.
Τι μουσικές ακούτε;
Προσωπικά, ακούω κυρίως ελληνική μουσική από οποιαδήποτε σχεδόν εποχή και μουσικό ιδίωμα. Πάντα με συγκινούν τραγούδια με μελωδικότητα και σωστή απόδοση του κειμένου του στίχου μέσα από τη μελωδία. Φυσικά δεν μπορώ να μην προσέξω και ένα τραγούδι με ξενόγλωσσο στίχο, εφ’ όσον πληροί τις παραπάνω συνθήκες. Όσον αφορά το En-Chor, κάθε μέλος του έχει διαφορετικά ακούσματα και μουσικές επιρροές, από την κλασική μουσική μέχρι τη βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική, αλλά και τις διάφορες ethnic μουσικές.
Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από άλλα φωνητικά σχήματα;
Τα περισσότερα φωνητικά σύνολα επικεντρώνονται -συνήθως- σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος ή τη μουσική μιας συγκεκριμένης εποχής, δίνοντας κατά κανόνα έμφαση στη φωνητική ομοιογένεια μεταξύ των μελών του συνόλου.
Στο En-Chor, κάθε μέλος, μαζί με τις σοβαρές μουσικές του σπουδές, φέρνει τον δικό του «μουσικό κόσμο». Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό, αυτή η μουσική «ετερότητα» διαφοροποιεί το συγκεκριμένο σύνολο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ερμηνεύει ένα πλήθος μουσικών ειδών, από την κλασική μουσική μέχρι το σύγχρονο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Yπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τραγουδήσετε μαζί του επί σκηνής ;
Το 2024 είχαμε την τιμή να συμπράξουμε τηλεοπτικά με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον Κώστα Μακεδόνα, ενώ συμμετείχαμε και στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Γιάννη Μπελώνη «Ταξίδι στα Βαλκάνια», στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Θα είναι χαρά και τιμή μας να βρεθούμε στο μέλλον επί σκηνής με καλλιτέχνες και σχήματα που προάγουν την τέχνη της Μουσικής.
Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ο καλλιτέχνης οφείλει -πρώτα απ’ όλα απέναντι στην καλλιτεχνική του ιδιότητα- να παραμένει δημιουργικά «ανήσυχος», ώστε πάντοτε να εξελίσσει την προσωπικότητά του, να εντείνει τη δημιουργικότητά του και μέσα από την Τέχνη να προσφέρει στο κοινό ψυχαγωγία (με την έννοια της «αγωγής της ψυχής»). Αν έχω λοιπόν ένα όνειρο για την καλλιτεχνική μου πορεία, είναι ακριβώς αυτό. Ως προς τα μελλοντικά μας σχέδια με το Φωνητικό Σύνολο En-Chor, μέσα στο καλοκαίρι σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε ένα ακόμα παραδοσιακό τραγούδι -πάντα σε εναρμόνιση ειδικά για το σύνολο- , να βρεθούμε σε όμορφους συναυλιακούς χώρους και να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για την καλλιτεχνική περίοδο 2025-26.
Πηγή: zougla.gr