Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Έργα του Γιώργου Λαζόγκα συνδιαλέγονται με τεχνουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από τις 9 Μαΐου

Έργα του Γιώργου Λαζόγκα συνδιαλέγονται με τεχνουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από τις 9 Μαΐου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου.

«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» τιτλοφορεί την έκθεση του ο γνωστός εικαστικός, υποδηλώνοντας τον διαχρονικό χαρακτήρα των προβληματισμών του. Παρουσιάζει 30 έργα, 28 σχέδια και ακόμα 21 σχέδια και βιβλία του σε δύο προθήκες, να «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι εκάστοτε αναφορές του έργου του σε ιστορικά και μυθολογικά σπαράγματα μεταμορφώνονται σε αινιγματικές αλληγορίες του παρόντος, σε οπτικές ιστορίες που ξετυλίγονται «εν κρυπτώ», κινητοποιώντας τη φαντασία.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, «αποδράσεις στη Μεσόγειο», «θραύσματα μνήμης» και «μεταμορφώσεις εικόνων». Αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70 περιγράφοντας τις στρωματογραφίες μιας εικόνας, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Την επιμέλεια της έκθεσης συνυπογράφουν η διευθύντρια του μουσείου Δρ. ‘Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, ο Δρ. Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, προϊστάμενος του τμήματος Επικοινωνίας Εκθέσεων και Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από την ιστορικό τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Με αφορμή την έκθεση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ανακαλύψουν ένα νέο, διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης των αρχαίων έργων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και των δημιουργιών του Λαζόγκα. Το πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι ενιαίο και έτσι το αντιμετωπίζουμε» τόνισε μιλώντας για τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού, τη σύγχρονη ανάγνωση της ιστορίας και την ανακάλυψη του κλασικού μέσα από μια νέα εννοιολογική προσέγγιση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νίκος Πορτοκάλογλου «αλλιώς», με συμφωνική ορχήστρα, στο Μέγαρο Μουσικής

Τον είδαμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με επίσημο ένδυμα (ο τίτλος του κύκλου συναυλιών) να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *