Παρασκευή , 9 Ιουνίου 2023

Εύβοια: Μελέτη για την αποκατάσταση της παραλίας Λουκισίων από θαλάσσια διάβρωση

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης του έργου αποκατάστασης από θαλάσσια διάβρωση της Παραλίας Λουκισίων

Σύμβαση για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ», του Δήμου Χαλκιδέων,υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, προϋπολογισμού 65.000ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης που παρατηρείται
επί μακρό χρονικό διάστημα (άνω της εικοσαετίας), εξαιτίας της κυματικής επίδρασηςστην παραλία Λουκισίων και η αναζήτηση της πλέον ενδεδειγμένης τεχνικής πρότασηςαντιδιαβρωτικών έργων και έργων ανάπλασης της περιοχής. Η παράκτια ζώνηενδιαφέροντος οριοθετείται από τμήμα μήκους 3χλμ μεταξύ των εκβολών προς τηθάλασσα των δύο χείμαρρρων που διασχίζουν την περιοχή, από τη θέση«Καταρράκτης» έως τα δυτικά του αρχαίου λιμένα της Ανθηδώνος.

Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση των εξής επί μέρους μελετών:
– Τοπογραφική και Βυθομετρική μελέτη της ευρύτερης περιοχής
– Γεωλογική αναγνωριστική μελέτη της παράκτιας ζώνης
– Ακτομηχανική μελέτη μέσα από την οποία:
(α) Θα μελετηθεί η ακτομηχανική δυναμική και οι μεταβολές της ακτογραμμήςτης παραλίας Λουκισίων και θα διερευνηθούν κατ’ αρχάς οι αιτίες διάβρωσής της,όπως είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, οι φυσικές διεργασίες και η κλιματικήαλλαγή.
(β) Θα προταθούν ήπια έργα ακτομηχανικής φύσεως για την προστασία τηςακτογραμμής σε επίπεδο μελέτης προκαταρκτικού σταδίου Λιμενικών έργων. Γιατον σκοπό αυτό θα προταθούν με πλήρη αιτιολόγηση:
o Ο τύπος των αναγκαίων έργων (κάθετα ή κατά μήκος της ακτής) και
o Τρεις εναλλακτικές διατάξεις έργων.
(γ) Θα μελετηθεί η ακτομηχανική συμπεριφορά της περιοχής μελέτης μετά τηνκατασκευή των προτεινόμενων αυτών έργων, με χρήση αριθμητικών μοντέλων,και θα εξεταστεί η απόκριση της ακτογραμμής μετά από χρονικό διάστημα ενόςέτους και μετά από χρονικό διάστημα πέντε ετών.
(δ) Με βάση τα αποτελέσματα των υπολογισμών θα προκύψει τεκμηριωμένηεπιλογή της βέλτιστης τεχνικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά και οικονομικάλύσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε τοπρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος που ταλανίζει
τους συμπολίτες μας σε μια από τις πιο σημαντικές παραλιακές ζώνες της βοιωτικής μαςακτής. Επιχειρούμε μέσα από τη μελέτη αυτή, να επιλύσουμε την ακτομηχανικήάσκηση η οποία προκαλεί το έντονο φαινόμενο διάβρωσης της παραλίας Λουκισίων,προτείνοντας παράλληλα τα τεχνικά έργα προστασίας της ακτογραμμής. Στόχος μας ηαναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ηενίσχυση της τοπικής τουριστικής οικονομίας.»

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καρπενησίου: Ανακοίνωση για διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο από διασταύρωση Κλαυσί έως Γαύρο

Η ανακοίνωση – ενημέρωση από τον Δήμο Καρπενησίου “Ενημερώνουμε ότι θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας, της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *