Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Φάρος» της αγροτικής εκπαίδευσης η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς

 

Επίκεντρο της εκπαίδευσης των Ελλήνων αγροτών φιλοδοξεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποτελέσει η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στην Κρήτη.

«Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στην Κρήτη μπορεί να γίνει ξανά επίκεντρο της εκπαίδευσης των Ελλήνων αγροτών και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για τη χώρα μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με φορείς της Κρήτης με αντικείμενο τη σημαντικότητα και την ανάγκη της αναβάθμισης της Σχολής και το μέλλον της, όπως αναφέρει in.gr.

Επισήμανε δε, ότι «απαιτείται επέκταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με την Περιφέρεια, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ».

Στο σχεδιασμό αυτό θα συμπεριληφθεί και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων Ρεθύμνου, που πλέον δεν λειτουργεί και η επαναλειτουργία του θα διασυνδεθεί με τη Σχολή Μεσσαράς.

«Η Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς θα γίνει και πάλι ο φάρος της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Να λειτουργήσει με διαφορετικά πρότυπα
Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της Γεωργικής Σχολής ο κ. Αυγενάκης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «σε προηγούμενους χρόνους εδώ λειτουργούσαν πολλές σχολές εκμάθησης βασικών ζητημάτων που συνδέουν μια σύγχρονη δραστηριότητα με τη γη. Ήταν δύσκολα χρόνια, με διαφορετικά δεδομένα. Τα πράγματα άλλαξαν. Η Σχολή της Μεσσαράς είναι σε ελεύθερη πτώση, αλλά είναι στο χέρι μας, συνεργαζόμενοι όλοι (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμια, εποπτευόμενοι φορείς), να πετύχουμε να λειτουργήσει ξανά, σε διαφορετικά πρότυπα, αλλά προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στη νεότερη γενιά αγροτών, παραγωγών, του τόπου μας. Θα είναι ένα σύγχρονο σχολείο με παροχή πολλών πληροφοριών εκπαίδευσης που είναι το μεγαλύτερο όπλο για τον αγρότη που αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του, να στρέψει την οικογένειά του στη γη. Βέβαια, για όλα αυτά προέχει να έχουμε νερό. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που εκ των πραγμάτων, μια από τις διαστάσεις που θα κληθεί να υπηρετήσει η νέα Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, είναι και αυτό. Έχουμε πολλά πράγματα συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά της. Δεν είναι μόνο πώς στήνεις ή αναστήνεις κάτι, αλλά πώς διασφαλίζεις την πορεία του και μετά.

«Είναι μία σημαντική προσπάθεια, μία συλλογική δουλειά που πρέπει να υπάρξει για την ανασύσταση της μεγάλης Γεωργικής σχολής εδώ στην Μεσσαρά. Από πλευράς Περιφέρειας, είμαστε παρόντες να συμβάλουμε έμπρακτα με τις υπηρεσίες μας, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εκπαιδευμένους και σωστά καταρτισμένους αγρότες στο νησί μας. Θα είναι προς όφελος του πρωτογενή τομέα, της οικονομίας του τόπου μας αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα», επισήμανε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024

Τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *