Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ: Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μαθητές του Δήμου Ορχομενού

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ακραιφνίου του Δήμου Ορχομενού, συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο τους από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Από τον Δήμο Ορχομενού παρέστη ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακραιφνίου κος Κώστας Μαυροδήμος.

Η δράση ξεκίνησε με ειδική αναφορά στα μέτρα που μπορούμε όλοι να λάβουμε ώστε να προστατεύσουμε τα ζώα, και ιδιαίτερα τα αδέσποτα ζώα, εξασφαλίζοντάς τους στέγη, τροφή, νερό, περίθαλψη κλπ., καθώς η 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, αποτελεί εξαιρετική αφορμή ευαισθητοποίησης για το παραπάνω θέμα. Όλοι μαζί φροντίζουμε μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων για ένα καθαρό περιβάλλον, το οποίο θα εξασφαλίσει την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας συμβάλλει στην αρχή της αειφορίας και της βιωσιμότητας αποτελώντας βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής όλων των πλασμάτων που φιλοξενεί ο πλανήτης μας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά.
Επίσης, οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών, ανακαλύπτοντας πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.).
Επιπλέον, οι μαθητές έπαιξαν μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κατανοώντας στην πράξη τη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα κ.ά..

Οι μαθητές μέσα από τις παραπάνω δράσεις και μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρει το παιχνίδι, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη και με πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, συνειδητοποιώντας την ατομική τους ευθύνη και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελούσαν το περιβάλλον.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των μαθητών δωρίζοντάς τους στυλό, τσάντες & καπέλα ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.
Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

*Δελτίο Τύπου  του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μουσικό Σχολείο Αγρινίου: “Καλύτερα μέχρι Πέμπτη 30/5 οι αιτήσεις για την νέα χρονιά”

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου (ΜΣΑ) εκφράζουν την ιδιαίτερη χαρά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *