Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Φορητοί απολυμαντές αέρα σε σχολεία του Δήμου Καρδίτσας

Στην προμήθεια 4 φορητών καθαριστών αέρα – αποστειρωτών με υπεριώδη ακτινοβολία που θα δοθούν στα σχολικά συγκροτήματα με τους περισσότερους μαθητές για τον καλύτερο και ταχύτερο καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων τους, προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης στην τελευταία της συνεδρίαση έπειτα από σχετική εισήγηση του Προέδρου της και Αντιδημάρχου κ. Στεφ. Θεολόγη.

Η προμήθεια και η λειτουργία των συσκευών αυτών έχει ουσιαστικά πιλοτικό χαρακτήρα, καθώς, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση, υπάρχει πρόθεση σταδιακά να εξοπλιστούν με τέτοιου είδους μηχανήματα και άλλες σχολικές μονάδες

Για την παραπάνω προμήθεια υλικών θα συνταχθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας τεχνική έκθεση κατόπιν αιτήματος της Σχολικής Επιτροπής και η διαγωνιστική διαδικασία της παραπάνω προμήθειας θα γίνει σύμφωνα με το Ν. 4412/2016 (με απ’ ευθείας ανάθεση) η οποία θα διενεργηθεί από την Σχολική Επιτροπή, θα υποβληθούν οικονομικές προσφορές και θα ανατεθεί η προμήθεια στον προμηθευτή με την οικονομικότερη προσφορά, η οποία θα τηρεί και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα τεθούν.

Το συνολικό κόστος για την προμήθεια των παραπάνω ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Τι έδειξαν ελληνικές μελέτες

Οι συσκευές απολύμανσης του αέρα λειτουργούν με δύο τρόπους: Είτε «δεσμεύουν», είτε «απενεργοποιούν» τα σωματίδια του κορονοϊού. Χρησιμοποιούνται δύο ειδών τεχνολογίες και είναι οι εξής:

Συσκευές που φιλτράρουν τον αέρα και συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας σαν αυτές που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπόνησε σχετική μελέτη την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, οι συσκευές καθαρισμού του αέρα εμφανίζουν αποτελεσματικότητα έναντι του COVID-19 που φτάνει το 93%.

Τα πειράματα έγιναν με τη συνεργασία της Οδοντιατρικής Σχολή του ΑΠΘ. Οι συσκευές τοποθετήθηκαν στις οδοντιατρικές κλινικές του Πανεπιστημίου, όπου οι φοιτητές κάνουν την πρακτική εργασία τους.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των πειραμάτων, πολλά μηχανήματα καθαρισμού του αέρα έχουν τοποθετηθεί πλέον σε αίθουσες χειρουργείων και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ελληνικών νοσοκομείων, είτε μετά από πρωτοβουλία των διευθυντών, είτε των διοικητών των νοσοκομείων.

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία χρησιμοποιούνται ευρέως σε δημόσιους χώρους, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές πολιτείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πολύ χρήσιμες μπορεί να αποδειχθούν οι συσκευές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, σε σχολικές αίθουσες, αλλά και αμφιθέατρα Πανεπιστημίων, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Πηγή: Κωστής Κριτσιάνης, karditsaLive.Net

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Προχωρούν οι εργασίες στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας – Έργο προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: “ Αποτελεί το πιο εμβληματικό μνημείο της Λάρισας.” Προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του Α’ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *