Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Οικονόμου: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τις πληρωμές του παγετού «Άνοιξη 2021»

Ξεκινούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς

Κατατέθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, η τροπολογία ρύθμισης για τις πληρωμές του παγετού «Άνοιξη 2021», έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – που έχει τοποθετηθεί δημόσια σε απαντήσεις στη Βουλή – και του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για κάλυψη των ζημιών από τον παγετό της άνοιξης του 2021 και προβλέπει την άμεση προκαταβολή του 40% των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, είχε αναλύσει εκτενώς, απαντώντας τον Ιούνιο σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

● Δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε

● Προκαταβολή του 40% της ζημιάς, ορίζοντας ως ασφαλιστική δικλείδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, την 31η Οκτωβρίου 2021

● Δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο

● Αύξηση του ορίου ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε ποσό μέχρι τις 140.000 ευρώ για τα προϊόντα εκείνα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή). Το ποσό αυτό δύναται να τριπλασιασθεί μετά από απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός

Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ανάλυση του οδικού χάρτη των αποζημιώσεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

«Πρόθεση του Υπουργείου είναι οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα. Στόχος μας είναι και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις της 15ης Μαΐου να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια. Πλέον, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ ξεκινούν μετά την συγκομιδή των προϊόντων δηλαδή την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά.

Όταν σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών. Το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση», είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας η Λαμία!

Νίκησε η Λαμία τον Απόλλωνα Παραλιμνίου και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Με σκορ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *