Δευτέρα , 29 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Γερμανία και Ελλάδα παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό για μελλοντικά κοινά σχέδια”

 

Δελτίο Τύπου

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Γερμανικό Πολιτικό Ίδρυμα Konrad-Adenauer

Christian Wulff: Γερμανία και Ελλάδα παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό για μελλοντικά κοινά σχέδια

Στις προοπτικές μελλοντικών συνεργασιών και κοινών σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας εν όψει των δομικών προκλήσεων και αλλαγών, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμά της ρωσοουκρανικής κρίσης, αναφέρθηκε ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Christian Wulff, μιλώντας σε δείπνο που συνδιοργάνωσαν, χθες, Τρίτη 25 Απριλίου 2023, προς τιμήν του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Γερμανικό Πολιτικό Ίδρυμα Konrad-Adenauer.

Ο κ. Christian Wulff, αφού ανέλυσε τις συστημικές ανατροπές που επέρχονται διεθνώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε για τις εξελίξεις στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας αλλά και για την ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρότατων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή επάρκεια και η ψηφιακή μετάβαση, ενώ αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ότι αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες σημαντικό πυλώνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως για την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση για την τεράστια σημασία μιας σταθερής δημοκρατίας και η αμοιβαία δέσμευσή μας σε αυτήν», σημείωσε για να προσθέσει ότι «εν όψει μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δύο χώρες παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό για μελλοντικά κοινά σχέδια. Η συνεργασία και οι ανταλλαγές σε πολλά επίπεδα θα είναι προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της. Μπορούμε να επωφεληθούμε από την εμπειρία της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιοποίησης, αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας ή της μετανάστευσης. Η εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι επομένως σκόπιμη και σημαντική», υπογράμμισε ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επισήμανε ότι «η ανταλλαγή απόψεων με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο καθώς και μεταξύ των φορέων των δύο χωρών μας, αποτελεί ουσιαστική πτυχή για τον σκοπό αυτό».

Νωρίτερα στον σύντομο χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Γερμανικού Πολιτικού Ιδρύματος Konrad-Adenauer, κ. Marian Wendt, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξαν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. Η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μία χρειάζεται την άλλη. Για εμάς στο Ίδρυμα Αντενάουερ, η σύνδεση της πολιτικής με την οικονομία είναι επομένως απαραίτητη και με ένα δείπνο όπως το χθεσινό χτίζουμε γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο».

Τέλος, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, τόνισε ότι το Επιμελητήριο «ανεξάρτητα από την άσκηση του καθημερινού του έργου για τη διαρκή προάσπιση και ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, λογίζει ως απόλυτη αναγκαιότητα την ανάπτυξη της ενωμένης ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα ειρηνικό και βιώσιμο περιβάλλον». Όπως σημείωσε ο κ. Γούναρης, «πέρα από τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει κάθε πρωτοβουλία διασφάλισης της ειρήνης στην Ευρώπη, όπως και κάθε δράση διασφάλισης της υγιούς, ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης των αγορών της».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ξυλοκόπησαν 15χρονο στη Θεσσαλονίκη γιατί έβγαινε με την αδερφή του

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δύο άτομα έπεσε ένας ανήλικος 15 ετών το απόγευμα του Σαββάτου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *