Κυριακή , 3 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιάννης Σαρακιώτης προς Άδωνι Γεωργιάδη: «Πρώτα το εθνικό ή το κομματικό συμφέρον;»

Οι κυρώσεις του μνημονίου κατανόησης με το Κουβέϊτ στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας και της συμφωνίας συνεργασίας με την Ρωσία στους κρίσιμους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής σήμερα, ενώ εκτενώς είχαν συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τον Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Σαρακιώτη να είναι ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι πρόκειται για συμφωνίες, τις οποίες είχε επεξεργαστεί και υπογράψει η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «καλωσορίζοντας» την Κυβέρνηση της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη πολιτική της διεύρυνσης των συνεργασιών της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες. Εξάλλου, ειδικά όσον αφορά την ελληνορωσική συμφωνία, αυτή είχε συνοδευτεί και από άλλες παρόμοιες όπως η διμερής συνεργασία στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, την οποία είχε προωθήσει ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Φωτάκης.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επέκρινε το «διαρκές λάθος» της κυβέρνησης να διατηρεί τις αρμοδιότητες της Έρευνας και της Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης αντί του Υπουργείου Παιδείας όπως και ίσχυε τα τελευταία χρόνια, σχολιάζοντας ότι «έχουμε το οξύμωρο να συνάπτουμε ως Ελλάδα διακρατικές συμφωνίες για την Έρευνα και από πλευράς μας να υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ από την άλλη πλευρά, όπως εν προκειμένω την ρωσική, να υπογράφει το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ελληνική παραφωνία να επιχειρούμε την προαγωγή της «Διπλωματίας των Επιστημών» μέσω ενός άλλου Υπουργείου και όχι εκείνου της Παιδείας».

Ο κ. Σαρακιώτης στηλίτευσε, επίσης, την υποκριτική στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της κύρωσης των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αναβάλλεται διαρκώς χάριν των εσωκομματικών συσχετισμών της Ν.Δ.. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τον ρώτησε ευθέως: «Πότε θα έρθουν αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ανάληψης από την Ελλάδα της ευθύνης της αστυνόμευσης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη στην ΕΕ; Κρίνετε ότι είναι ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα να καθυστερεί η κύρωση τέτοιων συμφωνιών με γειτονικές χώρες, σε μια τόσο δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία, χάριν εσωκομματικών συσχετισμών;»

Εν συνεχεία, προσέθεσε: «Είναι δυνατόν να υπονομεύεται η διεθνής θέση της χώρας και η συνεργασία της με κράτη-κλειδιά της περιφέρειάς της, επειδή δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας στη Νέα Δημοκρατία; Πάψτε να θυσιάζετε το εθνικό συμφέρον στη λογική των μικροκομματικών οφελών. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια εν τω μέσω της κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας και των κυκλωτικών κινήσεων της Άγκυρας μέσω Βαλκανίων, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης εσχάτως αγωνίζεται και μάχεται για την ένταξη του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Λαμία για την 13η αγωνιστική της Stoiximan Super League

  Εκτός έδρας αγώνας για την ομάδα μας Τον ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει ο ΠΑΣ Λαμία για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *