Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί και προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στη Θεσσαλία

Mετά από μια… περίοδο «ξηρασίας» λόγω και του κορωνοϊού, η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί και προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ανάμεσά τους και Γερμανών, που έχουν μακρά παράδοση στον χώρο, αλλά και ιδιαίτερη εκτίμηση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μεγάλων ουσιαστικά επενδύσεων. Η Θεσσαλία, μεταξύ αυτών και περιοχές της Μαγνησίας, δεν φαίνεται να μένουν εκτός του ενδιαφέροντος σε αυτό το πλάνο αρκετών εταιρειών, που έχουν είτε εκδηλώσει ήδη τις επιθυμίες τους, είτε τις προγραμματίζουν. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία ABO Wind με έδρα το Βίσμπαντεν της Γερμανίας, προφανώς και εντόπισε ευκαιρίες που δημιουργούνται και από τις αρχές του 2018 δημιούργησε τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αιχμή του δόρατος για την είσοδο των Γερμανών στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις των RWE και Juwi, οι οποίες δρομολογούν έργα συνολικής ισχύος άνω των 1,3 GW σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα.

Ακόμη έξι γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών υπολογίζονται πως θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 3,3 δισεκατομμύρια, ευρώ για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 3,8GW.

Η RWE υπέγραψε μόλις στο τέλος του 2021, τη σύμπραξη με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) βάσει της οποίας οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά των 900 MW στο Αμύνταιο που θα παρέχει στην κοινοπραξία η ΔΕΗΑΝ στο νέο επενδυτικό σχήμα, η RWE καλείται να προσφέρει ή να προτείνει πάρκα ισχύος 1 GW.

Τα πάρκα της κοινοπραξίας, στην οποία η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει κατά 49% και η RWE κατά 51%, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αδειοδότησης. Τα πρώτα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023, ενώ τα υπόλοιπα ενδέχεται να τεθούν σε λειτουργία περί το 2025.

Η δεύτερη γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά είναι η Juwi, που κατασκευάζει ήδη, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το φωτοβολταϊκό ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε νέες αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού προς τη ΡΑΕ για νέα έργα συνολικής ισχύος 171 MW στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την Ήπειρο.

Το ενδιαφέρον για Θεσσαλία-Μαγνησία

Οι υπόλοιπες έξι γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα από τις έξι γερμανικές εταιρείες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Solar Konzept. Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, που έχει εμπειρία σε έργα ΑΠΕ στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, δρομολογεί μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα (Solar Konzept GR) την εγκατάσταση πάρκων ισχύος 794 MW. Αποσκοπεί να κατασκευάσει στη χώρα μας 20 φωτοβολταϊκά πάρκα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα σπάσουν το φράγμα των 100 MW έκαστο. Τα πάρκα αυτά θα κατασκευαστούν σε 4 Περιφέρειες μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλία.

Η γερμανική εταιρεία έχει λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ για 4 πάρκα ισχύος 218 MW στην Κοζάνη και τη Καστοριά, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πάρει τις πρώτες άδειες από τη ΡΑΕ.

 

Στην ακριβώς επόμενη θέση βρίσκεται η BayWa r.e, η οποία δρομολογεί έργα συνολικής ισχύος 765 MW. H εταιρεία του γερμανικού ομίλου BayWa Group, ο οποίος έχει έσοδα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ και έδρα το Μόναχο, δρομολογεί 3 φωτοβολταϊικά πάρκα μέσω θυγατρικών της στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ιδρύσει στη χώρα μας 9 θυγατρικές με την ονομασία Iliako Power (με λατινικούς αριθμούς Ι έως ΙΧ) με διαχειριστές τους Philipp Alexander Kunze και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο. Η μητρική εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργα 4 GW και κατασκευάζει επιπλέον 10 GW με παρουσία σε 28 χώρες, ενώ προχωράει και στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών.

Φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα θα κατασκευάσει και η ABO Wind που δραστηριοποιείται από το 1996 στα έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας). Η ισχύς των έργων θα ανέρχεται στα 651 MW, ενώ έχει ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 38 MW στα Τρίκαλα και άλλο ένα στο Δήμο Τοπείρου.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η γερμανική εταιρεία θα κατασκευάσει 96 MW, στη Στερεά Ελλάδα 120 MW, στην Ήπειρο 170 MW, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11,3 MW, στη Δυτική Μακεδονία 49 MW, στην Κεντρική Μακεδονία 195 MW και στη Δυτική Ελλάδα 59 MW.

 

Μία ακόμη γερμανική εταιρεία με εμπειρία στα αιολικά πάρκα που θα αναπτύξει φωτοβολταϊκά στη χώρα μας είναι η WPD, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως WPD Solar Hellas και συνεργάζεται με τη Ζέφυρος ΕΠΕ. Η γερμανική εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 345 MW.

Με πληροφορίες, από d.w., mononews και ΑΠΕ

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Χαλκιδέων την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν της απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, θα παραμείνουν κλειστές όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *