Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

 

*Δελτίου Τύπου

 

Ενημέρωση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 168Α του Ν. 3852/2010 (A’ 87) όπως προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5056/2023 (Α’ 163), κάθε δύο μήνες η Περιφερειακή Αρχή υποχρεούται να καλεί σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατά συνέπεια, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στην Λαμία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής για το πρώτο δίμηνο του 2024.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν πολλά και πολύ σημαντικά θέματα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δυστυχώς, αν και η συζήτηση κράτησε πάνω από πέντε ώρες, δεν γίναμε σοφότεροι! Η Περιφερειακή Αρχή συνέχισε την τακτική της να μην απαντάει ουσιαστικά σχεδόν σε κανένα θέμα και να αρκείται σε ευχολόγια και υποσχέσεις που μετά από 10 χρόνια δεν πείθουν κανέναν.

• Άρδευση Κωπαϊδας
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας μας ενημέρωσε για την αγορά δύο πλωτών εξεδρών αξίας μεγαλύτερης των 2,5 εκ ευρώ, καθώς και την επισκευή των σταθερών αντλιοστασίων που είτε υπολειτουργούν, είτε λείπουν εντελώς, ώστε φέτος το καλοκαίρι να μην έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Επίσης μας ενημέρωσε για την εκκίνηση έργων υποδομής που έχουν καθυστερήσει όπως τηλεμετρία, γεφύρια, τσιμενταύλακες, αναχώματα και καθαρισμούς ρεμάτων.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης ο οποίος στην ουσία δεν απάντησε σε καμία ερώτηση. Μάθαμε πως για την καταστροφή των παλιών πλωτών εξεδρών δεν υπάρχουν ευθύνες, δεν προτίθεται να κάνει ΕΔΕ και πως η καταστροφή τους οφείλεται σε φυσική φθορά! Επίσης στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν έχουν επισκευαστεί τόσα χρόνια, απάντησε πως δεν χρειάζονταν και πως οι αγρότες της Κωπαϊδας πότιζαν κανονικά! Επιπρόσθετα για την δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού διαχείρισης της Κωπαϊδας (επίσης υπάρχει απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου εδώ και δέκα χρόνια) μας είπε πάλι πως υπάρχει η πρόθεση και θα δουν πως και πότε θα τον δημιουργήσουν!

• ΧΥΤΕΑ -ΧΥΤΒΑ (θέση Κεραμιδέζα του Δήμου Τανάγρας)
Η στάση της Περιφερειακής Αρχής είναι τουλάχιστον ύποπτη στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Περιφερειάρχης πάλι προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Δεν απάντησε στο γιατί σε συνέχεια της απόφασης αρνητικής γνωμοδότησης για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3.2.2022, προσκόμισε βεβαίωση χωροθέτησης συστήματος περιβαντολλογικών υποδομών για την συγκεκριμένη επένδυση στην εταιρεία ΕΛΒΙΟΚ ΜΑΕ από την Δ/ση Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα μετά από ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ όπως ακριβώς λέει η βεβαίωση (1.8.2022). Σε αυτή την βεβαίωση στηρίχτηκε η έκδοση ΑΕΠΟ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την συγκεκριμένη επένδυση, κατά αυτής της βεβαίωση και της αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει προσφύγει ο Δήμος Τανάγρας στο ΣτΕ. Επίσης δεν απάντησε γιατί υπερψήφισε η Περιφερειακή Αρχή στις 19.12.2023 το Εθνικό Σχέδιο Επικίνδυνων Αποβλήτων πού στο κεφάλαιο 4.6.2 αναφερόταν στην επένδυση την θέση Κεραμιδέζα του Δήμου Τανάγρας.

• ΛΑΡΚΟ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε παρέμβαση από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που τόνισαν την μοναδικότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παράγει σιδηρονικέλιο με δικά της μεταλλεύματα. Επίσης τονίστηκε η συνειδητή και μεθοδευμένη απαξίωσή ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση και τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πολιτική, όχι μόνο για την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους της, αλλά και για τους δείκτες ανεργίας σε πέντε νομούς που δραστηριοποιείται, όπως και συνολικά για την οικονομία της χώρας.
Η παράταξή μαςδήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της στους αγώνες των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, τονίσαμε πως είμασταν και θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όποτε και όπου μας χρειαστούν.

Δομές Υγείας Εύβοιας και Φθιώτιδας
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Περιφέρεια Στέρεας για τα Θέματα Υγείας, κλείνοντάς τα μάτια και τα αυτιά στις φωνές υγειονομικών, ασθενών, συλλογών και φορέων της Στερεάς Ελλάδας που ζητούν στήριξη της δημόσιας υγειάς. Αφού συμφώνησαν με την τοποθέτηση μας για κατάρρευση των δημόσιων δομών Υγείας της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, κατέληξαν στο ότι όλα αυτά αποτελούν επιλογές της Κυβέρνησης και πως η Περιφερική αρχή δεν έχει κανένα ρόλο στην στήριξη της υγείας των πολίτων της Στερεάς Ελλάδας! Με άλλα λόγια η πλειοψηφία του κ. Σπανού, στηρίζοντας την ομογάλακτη της Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία παραδίδει σταδιακά, αλλά σταθερά το ΕΣΥ στα χέρια των κλινικαρχων, των διαγνωστικών αλυσίδων και των ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα να «γιατρεύεται μόνο όποιος έχει να πληρώσει», αρνείται να αναλάβει δράση ενάντια στην υγειονομική φτωχοποίηση της Στερεάς Ελλάδας.

• Σχολικές μονάδες Εύβοιας και παροχές μέριμνας
Για άλλη μια φορά εκφράσαμε την ανησυχία μας για μια σειρά από προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο της παιδείας. Προσήλθαμε στην ειδική αυτή συνεδρίαση με ειδικές προτάσεις για τα προβλήματα αυτά,αλλά δεν πήραμε θετική απάντηση:

1. Στην πρότασή μας ναθεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν στην πολύπαθη Β. Εύβοια (ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους επόμενους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν τα σχολεία μας ως τόπο εργασίας τους να καλύπτονται άμεσα τα λειτουργικά κενά).

2. Στην πρότασή μας η Περιφέρεια να προτείνει το πλέγμα των διαδρομών για τις μεταφορές των μαθητών ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητής να μην μένει εκτός κάλυψης διότι η παροχή επιδόματος δεν είναι λύση στο πρόβλημα.

3. Στην πρότασή μας να δημιουργηθούν ΚΔ-ΗΦ στον μεγαλύτερο Δήμο κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Μας απάντησαν ότι η Περιφέρεια ΔΕΝ ιδρύει ΚΔ-ΗΦ αλλά ΜΟΝΟ εγκρίνει την ίδρυση από ιδιώτες.

4. Στην πρότασή μας να στηριχθεί ο «καινοτόμος θεσμός» του Σχολικού Νοσηλευτή και της ΕΔΥ (κατασκευή μίνι Ιατρείου και αίθουσα συσκέψεων αντίστοιχα).
Επιπλέον, δεν πήραμε απάντηση ως προς τον σχεδιασμό, αν υπάρχει, για την στελέχωση και στέγαση των κέντρων καινοτομίας που ιδρύονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα των μεταφορών των εκπαιδευτικών εντός του Νομού Ευβοίας ((ΚΤΕΛ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ακτοπλοϊκών γραμμών)με απαλλαγή του κομίστρου μας απάντησαν ότι είναι σε επικοινωνία με τους αρμοδίους.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου επί τη ευκαιρία της φιλοξενίας της Τιμίας Κάρας

Λόγω της παραμονής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στον ομώνυμο Ιερό Ναό του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *