Η Γη μόλις έλαβε ένα μήνυμα από το διάστημα που στάλθηκε μέσω λέιζερ, διανύοντας απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με την NASA να πετυχαίνει ένα σπουδαίο επίτευγμα, μέσω του πειράματος Deep Space Optical Communications.
Το διαστημόπλοιο Psyche που είναι 10 εκατομμύρια μίλια μακριά -περίπου 40 φορές η απόσταση από τη Γη στη Σελήνη– έστειλε το μήνυμα σε 50 δευτερόλεπτα και ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hale στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο του Business Insider, Marianne Guenot, στρώνεται σιγά σιγά ο δρόμος της τηλεπικοινωνίας μεταξύ της Γης και του Άρη, γιατί στο μέλλον οι επιστήμονες επιδιώκουν ο άνθρωπος να εποικίσει τον κόκκινο πλανήτη.
«Ανοίγει ο δρόμος προς επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων, ικανές να στείλουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και βίντεο για να υποστηρίξουν το επόμενο γιγάντιο άλμα της ανθρωπότητας: Την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, δήλωσε χαρακτηριστικά η Trudy Kortes», διευθύντρια τεχνολογικών επιδείξεων της NASA.
Η στιγμή που εκτοξεύεται στο διάστημα το διαστημόπλοιο Psyche με πύραυλο της SpaceX
Η επανάσταση του DSOC
Ο άνθρωπος πραγματοποιεί διαστημικές αποστολές περίπου από τα μισά του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο η επικοινωνία αποτελούσε ανέκαθεν «πονοκέφαλο», είτε γιατί ήταν ανέφικτη, είτε γιατί χρειάζονταν αρκετός χρόνος για να σταλούν τα μηνύματα.
Το πείραμα DSOC (Deep Space Optical Communications) επιχειρεί να λύσει τα χέρια των ειδικών και να αποτελέσει τις «οπτικές ίνες» του διαστήματος, ώστε να μην υπάρχει καμία παρεμβολή μεταξύ της Γης και της εκάστοτε διαστημικής αποστολής.
Η Marianne Guenot αναφέρει ότι στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε λέιζερ με έναν κρυογονικά ψυχόμενο υπεραγώγιμο ανιχνευτή που μπορεί να εντοπίσει ένα δισεκατομμύριο φωτόνια ανά δευτερόλεπτο και να συμπιέσει κάθε κομμάτι πληροφορίας από το αχνό φως που ταξιδεύει.
Δορυφόροι
Η δοκιμή κρίνεται επιτυχημένη, όμως παραμένουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν, όπως ο χρόνος αποστολής μηνύματος μεταξύ Άρη και Γης. Με τα τωρινά δεδομένα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά, αφού η απόσταση είναι παραπάνω από τη διπλάσια που υπάρχει μεταξύ Γης και Ήλιου.
Έτσι, η NASA προγραμματίζει νέες δοκιμές που θέλει να γίνει στη ζώνη των αστεροειδών, ώστε να διαπιστώσει αν το σήμα επηρεάζεται από αντικείμενα που μπορεί να παρεμβάλλονται ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη.
Πηγή: newsbeast.gr