Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ανίψι του Καπετάν Θάνου, μιλά για την ιστορική «Καλύβα του Στεφανή» τον Μάη του 1942

Γράφει ο Κώστας Μαστροκώστας, γραμματέας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Η Καλύβα του Στεφανή

Γιορτάστηκε χθες στην Σπερχειάδα η έναρξη του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα από τον λεβέντη πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του, από την ιστορική «Καλύβα του Στεφανή» τον Μάη του 1942.

Ο εορτασμός και η αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τον γνωστό τρόπο που γίνεται κάθε χρόνο. Ο Δήμος την τελευταία πραγματικά στιγμή τρέχει να αποψιλώσει τον χώρο από τα χορτάρια που για το υπόλοιπο του χρόνου μετατρέπουν το αναγνωρισμένο μνημείο από το ΚΑΣ, σε πραγματική καλύβα του μπάρμπα- Θωμά και τους όποιους επισκέπτες σε θαρραλέους εξερευνητές αφού πρέπει να ανακαλύψουν τον χώρο μέσα σε τροπική βλάστηση! Την ίδια ώρα οι «επίσημοι» που εμφανίζονται, παρίστανται για την αναμνηστική φωτογραφία και μόνο, αγνοώντας πιθανότατα το ιστορικό περιεχόμενο του συγκεκριμένου γεγονότος.

Χθες μάλιστα δόθηκε η ευκαιρία για πολλαπλές φωτογραφίες αφού πλάι στην ανθοκομική έκθεση που θα επισκέπτονταν στην πλατεία της μικρής μας πόλης, είπαν να πεταχτούν και μέχρι την μικρή καλύβα για έξτρα φωτογράφηση.

Ο εκφυλιστικός τρόπος με τον οποίον πραγματοποιείται εδώ και χρόνια η “εκδήλωση”, επιβεβαιώνεται με την παντελή και εκκωφαντική απουσία των ντόπιων και της τοπικής κοινωνίας, πλην των “επισήμων” που θεωρούν ότι το ιστορικό μνημείο είναι ένα ακόμη μέρος για να φωτογραφηθούν ευκαιρίας δοθείσης.

Φωτεινή εξαίρεση στον φετινό “εορτασμό” η ιστορικός κυρία Λάζου με τον μεστό της ιστορικό λόγο. Είναι προφανές ότι αυτή η καρικατούρα εορτασμού πρέπει να αντικατασταθεί με μια ουσιαστική εκδήλωση που θα φέρνει το σημαντικό αυτό γεγονός στις πραγματικές ιστορικές του διαστάσεις μακριά από μυθολογικές προσεγγίσεις και αποϊδεολογικοποίηση, πίσω από τα οποία προσπαθούν να κρυφτούν οι τότε και οι σημερινοί απόντες από τους αγώνες του λαού μας.

Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια χρειάζεται να υπάρξει σοβαρή μελέτη και σύνδεση με όλα τα άλλα γεγονότα που αφορούν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Το ξεθεμελίωμα της Σπερχειάδας και το κάψιμο της από τα ναζιστικά τέρατα και του συνεργάτες τους τρείς φορές, με αποκορύφωμα τον Ιούνη του 44, δίνουν το δικαίωμα στην πολύπαθη πόλη, να διεκδικήσει την συμμετοχή της στο δίκτυο των «μαρτυρικών πόλεων» κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη εδώ και χρόνια. Είναι νωπές δε ακόμα οι μνήμες όταν το 1990 μετατράπηκε σε ιστορικό Δήμο εξαιτίας της Καλύβας Στεφανή, κάτι βέβαια που πέρασε εντελώς ανεκμετάλλευτο για την πόλη δεδομένου ότι ήταν επίτευγμα των «κακών» κομμουνιστών και της δράσης τους και ως εκ τούτου έπρεπε να θαφτεί…

Η ανάδειξη του μνημείου πέρα από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, θα έχει πολλαπλές ωφέλειες για τον τόπο αφού μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και σε συνδυασμό με τις άλλες τρεις πλευρές του τετραγώνου, Γοργοπόταμος, Βίνιανη, Κορυσχάδες να αναδείξει την πόλη και να εδραιώσει στην συνείδηση του νεοέλληνα ότι η «Καλύβα Στεφανή» είναι η νέα «Αγία Λαύρα» του λαού μας.

Θα μου πεις βέβαια ποιος θα αναλάβει να φέρει την ιστορική Καλύβα Στεφανή στις πραγματικές διαστάσεις που της αναλογούν και που δικαιούται μέσα στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας αλλά και στο πανελλήνιο.

Ο Δήμος; ( εδώ γελάνε ), η Περιφέρεια; ( επίσης ), οπότε μάλλον το βάρος μένει ορφανό και θα πλανάται μέχρι κάποιος σοβαρός θεσμικός παράγοντας να το σηκώσει στις πλάτες του και να το στηρίξει όπως του πρέπει.

Έως τότε όσοι νοιαζόμαστε για την εξέλιξη εκτός της υπομονής θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και δράσεις που θα έχουν αποτέλεσμα.

Από μας εξαρτάται αν θα αρκεστούμε στην πρώτη, ή αν θα προχωρήσουμε στο δεύτερο…

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Διακοπές ρεύματος τις επόμενες τέσσερις ημέρες

Ενημερωθείτε για τις διακοπές ρεύματος που προγραμματίστηκαν  Εκτέλεση εργασιών στο δίκτυο γραμμών Μέσης Τάσης θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *