*Γράφει ο Στέφανος Σταμέλλος
Η κατοικία, το κοινωνικότερο των αγαθών, στα χέρια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου!
Συζητούσα με έναν στενό φίλο στην Βαρκελώνη για το μεγάλο πρόβλημα του ενοικίου στην πόλη. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα για μια οικογένεια, κάτω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Ποιοι εκμεταλλεύονται σήμερα την κατοικία στην Βαρκελώνη; Οι εταιρείες. Οι εταιρείες έχουν καταφέρει -και το επιδιώκουν με κάθε τρόπο, κυρίως μέσω τραπεζών- να συγκεντρώσουν στα χέρια τους την πλειονότητα των κατοικιών.
Αυτό πάει να γίνει -και θα γίνει- σήμερα και στην Αθήνα, στον Πειραιά και σιγά σιγά σε όλη την χώρα. Διαβάζουμε καθημερινά για το πώς οι εταιρείες real estate ξετυλίγουν αναπτύσσοντας τα προγράμματά τους στον τομέα αυτόν. Μεθοδικά, και με το λόμπι να κινείται οριζόντια και κάθετα. Χρυσές businesses. Και ποιοι είναι πίσω; Offshore εταιρείες, που πότε βαφτίζονται κινέζοι, πότε ισραηλινοί, πότε αμερικανοί, πότε κύπριοι.
Δεν φτάνει όμως το ξέπλυμα χρήματος. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ουσιαστικά με την εγγύηση του δημοσίου, αφού «οι αποπληρωμές των δανείων θα μπαίνουν απευθείας σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους»… Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…
Να και οι τρεις εταιρείες α κ ι ν ή τ ω ν που θα χτυπήσουν το κουδούνι του Χρηματιστηρίου το 2024. «… το επενδυτικό κοινό αναμένει μέσα στο 2024 μια σειρά από δημόσιες εγγραφές (IPOs) στο χώρο του real estate. O λόγος για τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, την Intracom Properties και τη Lamda Malls τη νέα θυγατρική της Lamda Development».
«Το μεγαλύτερο από τα έργα που «τρέχουν» σήμερα είναι το «The Grid», ένα συγκρότημα «π ρ ά σ ι ν ω ν» κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το έργο είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία BrookLane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης (μαζί με το κόστος αγοράς της έκτασης), που θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνειο του Τ α μ ε ί ο υ Α ν ά κ α μ ψ η ς.»
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βεβαίως: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει ως μια ιδιαίτερα σημαντική δράση για την ε ν ί σ χ υ σ η τ η ς α ν τ α γ ω ν ι σ τ ι κ ό τ η τ α ς της χώρας την παροχή δανείων για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.»
Και με Greenwashing/πράσινα κτίρια, για να μην ξεχνάμε την κλιματική κρίση. [Greenwashing = η παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, μπορεί ένας κολοσός – παραγωγός αναψυκτικών να διαφημίζει ότι οι συσκευασίες του είναι βιώσιμες, και την ίδια ώρα να δραστηριοποιείται σε κλίμακα που τον καθιστά έναν από τους παράγοντες με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα παγκοσμίως.]
Το θέμα είναι να ξέρουμε πού πάμε… και να μην έχουμε αυταπάτες.
Στέφανος Σταμέλλος