Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Στυλίδας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συμπολίτισσες και συμπολίτες ,κάτοικοι του Δήμου Στυλίδας ,ιδιαίτερα του Δημοτικού διαμερίσματος της Πελασγίας. Στις 31/05/2024 ,στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ,στο 9ο θέμα ,πάρθηκε απόφαση με πλειοψηφία ,αφού στηρίχτηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τον κύριο Απ Καπούλα Δημοτικό Σύμβουλο ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ που προέδρευε στο Δημοτικό Συμβούλιο,κωλυόμενου του προέδρου σε αυτό το θέμα, να δοθεί η σύμφωνη γνώμη του Δήμου για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Άγναντης στην Πελασγία σε δεσμευόμενη έκταση 4.719 στρεμμάτων.

Στην συνεδρίαση στο συγκεκριμένο θέμα ,κλήθηκε να προεδρεύσει ο κύριος Αποστόλης Καπούλας , ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑ ,γιατί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ,κύριος Κατσούρας κωλυόταν ως προς το θέμα αυτό και ζήτησε την αυτοεξαίρεσή του από την προεδρεία. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Πελασγίας την 22/05/2024,που συναινούσε στην εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού πάρκου, στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Το τι σημαίνει για την περιοχή η εν λόγω επένδυση ,έχει αναλυθεί και αφορά σε καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, κινδύνους πλημμυρικών καταστάσεων από την αποψίλωση των εδαφών της περιοχής ,την ρύπανση του περιβάλλοντος ,τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από όπου υδρεύεται η περιοχή, την καταστροφή της αισθητικής του πανέμορφου μέχρι σήμερα τοπίου και μιας σειράς άλλων και όλα αυτά στην εξυπηρέτηση των κερδών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής ,στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια ιδιωτικών Εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε ένα αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο τον λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας ,με σαφή χωροθέτηση και σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Δήμος και το τοπικό συμβούλιο υποστηρίζουν ότι η επένδυση αφορά τα 1800 στρέμματα ιδιωτών και είναι δικαίωμα τους στην ιδιοκτησία τους. ΟΜΩΣ:

1) Η αίτηση για γνωμοδότηση της εταιρείας QAIR CYPRESS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ MIKE που αφορά την περιβαλλοντική μελέτη ,μιλάει για δεσμευόμενη έκταση 4719 στρέμματα,έτσι είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε εκχώρηση δημόσιας έκτασης σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

2)Επειδή πολύς λόγος γίνεται ,ότι υπάρχουν ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν ιδιοκτησίες για τον πιο πάνω σκοπό στην εν λόγω εταιρεία ,όταν πρόκειται για επιχειρηματικές εγκαταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον οικιστικής περιοχής, προκαλούν κινδύνους από πλημμύρες ,αλλοιώνουν το περιβάλλον κτλ, δεν είναι δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη, γιαυτό απαιτείται και ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου της Πελασγίας και του Δημοτικού Συμβουλίου της Στυλίδας προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει ή όχι στην έκδοση άδειας εγκατάστασης. Από την σκοπιά αυτή έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στους κατοίκους της περιοχής το Τοπικό Συμβούλιο Πελασγίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Στυλίδας (με τις δυνάμεις που ψήφισαν), ο Προεδρεύων του 9ου θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κάθε επικεφαλής και Δημοτικός Σύμβουλος που υπερψήφισαν και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου ,για την ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ που θεμελίωσαν να βάλουν με την ψήφο τους στο περιβάλλον της Άγναντης Πελασγίας.

Στην Στερεά, μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και όχι η μεγαλύτερη, έχουν αναπτυχθεί πάνω από το 40% εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών από το σύνολο όλης της χώρας, ήδη υπάρχει υπερκορεσμός, ούτε αυτό το στοιχείο δεν είναι ικανό να φρενάρει τα σχέδια υποβάθμισης και ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και της περιοχής μας;

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά: Πότε η παράταξη της πλειοψηφίας είχε την σωστή θέση,-στην προηγούμενη θητεία που ως αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τώρα που τις εγκρίνει; Πριν τα φωτοβολταϊκά ήταν καταστροφικά για τον δήμο και τους δημότες και τώρα είναι ωφέλιμα; Υπάρχει κάτι άλλο; Είναι γνωστή και στις πέτρες ακόμη,η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να φορολογήσει με 90%τα υπερκέρδη (δισεκατομμύρια ευρώ)των εταιρειών ενέργειας ,που και αυτό δεν σταματάει την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων. Από πολλά χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά χαρατσώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος με τέλη μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη,ρυθμιζόμενες χρεώσεις κτλ.με το δόλωμα-ψέμα τάχα, ότι με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας,ο λαός θα έχει φθηνότερο ρεύμα. Αντί αυτών οι λογαριασμοί ενέργειας των πολιτών έχουν τριπλασιαστεί, και τα υπερκέρδη των εταιρειών ανέβηκαν στα Δις ευρώ. Πόσο σαθρό είναι το επιχείρημα κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Τοπικού της Πελασγίας ,ότι οι κάτοικοι θα ωφελούνται από δήθεν “μειωμένες τιμές” ρεύματος τοπικά, όταν σου ληστεύουν 100 και σου επιστρέφουν 10,δεν λες μου έδωσαν 10 ,αλλά μου λήστεψαν 90 και δεν εκχωρείς την ζωή την δική σου και των παιδιών σου για να σου επιστρέψουν ψίχουλα από τα κλεμμένα αλλά διεκδικείς αγωνιστικά να μην σε ληστεύουν.

Συμπολίτες της Πελασγίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικού, το περιβάλλον της Πελασγίας ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΉΚΕΙ ,ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΌ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΚΆΝΕΤΕ,ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ .ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ. Καλούμε όλους αυτούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ,να αναιρέσουν την στάση και την ψήφο τους πριν η Περιφέρεια εκδώσει την απόφαση και είναι αργά για την περιοχή. Καλούμε τους κατοίκους της Πελασγίας να πάρουν στα χέρια τους τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής τους και την ίδια τους την ζωή και να σταθούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε αντίθετη επιδίωξη ,στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

28η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων

Με δύο θέματα συνεδριάζει η  Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων «Πρόσκληση 28ης σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *