Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για την συμμετοχή του Δήμου σε ενεργειακές κοινότητες

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Σ ΔΟΜΟΚΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μας φέρνετε κ. Δήμαρχε μια εισήγηση προτείνοντας τη συμμετοχή του Δήμου σε «Ενεργειακή Κοινότητα» με μοναδικό επιχείρημα ότι θα παίρνει έως 22.000 ευρώ το χρόνο. Αποφεύγετε όμως να μας πείτε τι ρόλο παίζουν οι «ενεργειακές κοινότητες» και πώς συνδέονται αυτές με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της με τις τεράστιες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Βλέπετε ένα μικρό δεντράκι κι όχι το δάσος ολόκληρο .

Δεν είναι κάτι καινούργιο το θέμα που κουβεντιάζουμε σήμερα, ούτε κάτι καινοτόμο όπως παρουσιάζεται. Οι «Ενεργειακές Κοινότητες», που νομοθετήθηκαν το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, αποσκοπούν στη διευκόλυνση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για επιχειρηματίες του Τουρισμού, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και φυσικά την Τοπική Διοίκηση και των δύο βαθμίδων.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Το γεγονός ότι το νόμο των «Ενεργειακών Κοινοτήτων», τον υποδέχτηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιβεβαιώνει ότι είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Με προκάλυμμα την «αλληλέγγυα οικονομία» και την δυνατότητα – τάχα – που ανοίγουν τέτοια σχήματα, να στηριχτούν νοικοκυριά κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδιώκεται να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και στο τσάκισμα ευρύτερα του περιβάλλοντος.

Με τον «συνεταιριστικό μανδύα» και βάζοντας μπροστά Δήμους, συνεταιρισμούς και μαζικούς φορείς επιχειρείται να συγκαλυφθεί η περαιτέρω «απελευθέρωση» της ενέργειας, που οδηγεί σε πλήρη κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός καταδικάζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.

Η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, γίνεται με όρους επιδοτήσεων ανάλογους με εκείνους που οδήγησαν στα «φιλοπεριβαλλοντικά χαράτσια», που συντέλεσαν, μαζί με τις πρόσφατες μεγάλες ανατιμήσεις, στο να εκτοξευτούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Μέσω των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» οι αστικές κυβερνήσεις στοχεύουν στο να βρεθεί διέξοδος σε λιμνάζοντα κεφάλαια και στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη, στήνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, υποτίθεται για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και στην πραγματικότητα κάνοντας «πράσινες μπίζνες» που πληρώνει ο λαός. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία έχουν προωθήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, πουλώντας λιγνιτικές μονάδες στο όνομα και της «καθαρής ενέργειας», την ώρα που οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση των ρύπων και σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη.

Για τους παραπάνω λόγους ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε πολιτικά και απορρίπτουμε τις «πράσινες μπίζνες».

Τασσόμαστε ενάντια στις “Ενεργειακές Κοινότητες”, γιατί αυτές αποτελούν τον φερετζέ των μεγάλων ομίλων ενέργειας και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

Με μαθηματική ακρίβεια, η απελευθέρωση τις ενέργειας -και μέσω των «Ενεργειακών Κοινοτήτων»- όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ρεύμα στους φτωχούς αλλά αντίθετα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού με την αύξηση τιμής της ενέργειας.
Θεωρούμε ότι η παραγωγή Ενέργειας θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κρατικό φορέα και η διάθεσή της να φτάνει ως δημόσιο αγαθό και στο τελευταίο λαϊκό νοικοκυριό, καλύπτοντας τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες του λαού με βάση τα συμφέροντά του και όχι τα κέρδη των ιδιωτών.

Δομοκός 25.10.2021

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στην ΕΡΤ για τον θερμαλιστικό τουρισμό της Φθιώτιδας

” Ένας μεγάλος αριθμός λουτροπόλεων με εξαιρετικής ποιότητος νερά είναι συγκεντρωμένες στην Φθιώτιδα, προσφέροντας μια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *