Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην Μακρυρράχη

Η σχετική ενημέρωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ Α.Ε ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Θα θέλαμε κατ’ αρχήν να καταγγείλουμε στο δημοτικό συμβούλιο και στους δημότες την τακτική και τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής που επαναφέρει ένα θέμα για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο έχει ξεκάθαρα αποφανθεί αρνητικά στη συνεδρίασή του 28.06 2021, όπως ξεκάθαρα αποφάνθηκε ομόφωνα δύο φορές και το Τ.Σ της Μακρυρράχης και όλο το χωριό που είναι αντίθετο στην παραχώρηση εκτάσεών του για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Δημιουργούν εύλογες απορίες και ερωτηματικά η επιμονή και η πρεμούρα της δημοτικής αρχής να περάσει το θέμα ντε και καλά, ερχόμενη σε αντίθεση με τους κατοίκους , για τους οποίους οι εκτάσεις αυτές είναι ζωτικός χώρος για την κτηνοτροφία , τη μελισσοκομία αλλά και για κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής τους.

Επιβεβαιώνονται τελικά οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για μυστικές συναντήσεις παραγόντων του δήμου και παράγοντα της περιφέρειας, που έλκει την καταγωγή του απ’ τα μέρη μας και «κόπτεται» κι αυτός για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη Μακρυρράχη, με την εταιρεία, με σκοπό αυτή να «προσφέρει» κάποια αντισταθμιστικά οφέλη – τυράκι στη φάκα δηλαδή – ώστε να μπορέσουν , σε συνδυασμό και με πιεστικά τηλεφωνήματα προς τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας, να αποσπάσουν τουλάχιστον μία ψήφο ακόμη που τους χρειάζεται για να περάσουν το θέμα με την επαναφορά του στο Δ.Σ.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει αυτή την τακτική και τις παλαιοκομματικές πρακτικές, που δεν είναι προς όφελος ούτε των δημοτών αλλά ούτε και της ίδιας. Να πάψει να ενεργεί προς την κατεύθυνση της παράδοσης δημοτικών εκτάσεων για επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αυξήσει τα κέρδη του ,τη στιγμή που ο λαός την ηλεκτρική ενέργεια – που είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να του παρέχεται φτηνά – τη χρυσοπληρώνει.

Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται από την Ε.Ε, τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την δήθεν εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για το λαό. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι η παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και η επέλασή τους με τις επενδύσεις σε (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κλπ), που σκοπό έχουν το μέγιστο κέρδος, προκαλεί πολύ μεγάλες καταστροφές στους ορεινούς όγκους, στα δασικά και άλλα οικοσυστήματα και γενικότερα καταστροφή παραγωγικής γης. Κάνει ακριβότερη την τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω και του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Καταδικάζει πολλές δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους, λόγω φτώχειας και ακρίβειας και έχει μόνους κερδισμένους τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση , απ’ τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αντιτίθεται στην απελευθέρωση και στην παράδοση στους ιδιώτες της παραγωγής και διανομής της ενέργειας, είτε αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά είτε υδροηλεκτρικά, βιοενέργεια, λιγνιτική παραγωγή και πρωτοστατεί σ΄ όλη τη χώρα στον αγώνα ενάντια σ’ αυτή την πολιτική και τις αρνητικές συνέπειές της στο λαό και στο περιβάλλον.

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο, την γεωθερμία.
Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Προφανώς η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και στην περιοχή μας , δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχει αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό το σκοπό το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.

Φυσικά καταψηφίζουμε και πάλι την παραχώρηση εκτάσεων στη Μακρυρράχη και σ΄ όλο το Δήμο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

 

Δομοκός 09.08.2021

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Που γίνονται δωρεάν rapid test για κορονοϊό, Παρασκευή 2/12

Ενημερωθείτε για τους δωρεάν ελέγχους-rapid tests για κορονοϊό στη Λαμία. Με βάση το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *