Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για τους λογαριασμούς ύδρευσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Έντονη και απόλυτα δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση των νοικοκυριών του Δήμου Δομοκού για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ύδρευσης που με αρκετή καθυστέρηση πήραν απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου και καλούνται να πληρώσουν.
Η δημοτική αρχή, που υποσχέθηκε ότι θα βάλει τάξη με τακτικές και πραγματικές μετρήσεις των υδρομετρητών σε όλο το Δήμο, έστειλε πρώτα λογαριασμούς για κατανάλωση ενός έτους στην δημοτική ενότητα Ξυνιάδας – αντί εξαμήνου που έπρεπε – και ύστερα εννιάμηνου- αντί τριμήνου που έπρεπε – στη δημοτική ενότητα Δομοκού , που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 200 ευρώ, ακόμη και σε νοικοκυριά με έναν -δύο ηλικιωμένους ,που έχουν χαμηλή κατανάλωση, ή σε ετεροδημότες , που – λόγω και της πανδημίας – δεν έρχονταν στα σπίτια τους.

Πώς θα βάλεις τάξη στην ύδρευση όταν και συ δεν μετράς στο χρόνο που πρέπει τους υδρομετρητές αλλά σε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρονικό διάστημα και καλείς τον συνταξιούχο των τριακοσίων ευρώ να δώσει τα διακόσια και πλέον για νερό ή τον άνεργο , τον αγρότη και τον μικροεπαγγελματία, που έχουν χτυπηθεί οικονομικά και από την πανδημία?
Το γεγονός ότι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έκαναν τακτικές κι αξιόπιστες μετρήσεις στους υδρομετρητές και έστελναν χαμηλότερους λογαριασμούς, δεν δικαιολογεί την νέα δημοτική αρχή να αθροίζει κυβικά από προηγούμενο χρονικό διάστημα και να τα στέλνει στους δημότες να τα πληρώσουν όλα μαζί σε ένα λογαριασμό .
Αλήθεια πόση τάξη βάζεις στην ύδρευση και πόση δικαιοσύνη αποδίδεις , όταν δεν έχεις επιλύσει προηγουμένως ζητήματα όπως:

1. Ότι πολλοί υδρομετρητές έχουν βλάβες, είναι θολοί ή πεπαλαιωμένοι ( άνω των 50 ετών κάποιοι) και δεν είναι αξιόπιστοι και καμιά δημοτική αρχή δεν τους έχει αντικαταστήσει.
2. Ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που έκαναν τις μετρήσεις παλιότερα δεν είχαν καμιά εμπειρία για να το κάνουν ή δεν πήγαιναν επιτόπου να δουν τους μετρητές και χρέωναν πλασματικά κυβικά κατανάλωσης. ( Στις περιπτώσεις 1 και 2 ποια μέτρηση έλαβε ως πραγματική η παρούσα δημοτική αρχή για να συνεχίσει από κει και πέρα τη δική της καταμέτρηση ? Δεν υπάρχουν αδικίες σε βάρος δημοτών ,αν η προηγούμενη καταμέτρηση ήταν πλασματική?)
3. Ότι ορισμένες επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση νερού χρωστούν λογαριασμούς μερικών χιλιάδων ευρώ ,που δεν έχουν εισπραχθεί.
4. Ότι κάποιοι δημότες με σημαντική οικονομική δραστηριότητα δεν πληρώνουν για χρόνια το νερό που καταναλώνουν στα σπίτια τους.
5. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις νοικοκυριών που καταναλώνουν νερό και δεν έχουν καθόλου υδρομετρητή.
6. Ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό στο Δήμο που θα κάνει σωστά, έγκαιρα και υπεύθυνα την καταμέτρηση, την αντικατάσταση των υδρομετρητών αλλά και όλες τις εργασίες που σχετίζονται με την ύδρευση.

Μέχρι να υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τους “φουσκωμένους’ συγκεντρωτικούς λογαριασμούς που δυσκολεύουν τον κόσμο ,να χρεώσει για το προηγούμενο διάστημα μόνο το πάγιο και μια μικρή κατανάλωση ανά τρίμηνο με βάση την κατανάλωση που είχαν παλιότερα τα νοικοκυριά και να βάλει μια πραγματική τάξη μετρώντας στον καθορισμένο χρόνο τους αξιόπιστους υδρομετρητές και να στέλνει τους λογαριασμούς στην ώρα τους στους δημότες. (Αν ο ΕΛΤΑ Δομοκού- λόγω της υποβάθμισής του – ευθύνεται για καθυστερήσεις να τον καταγγείλει ο Δήμος και ,αν δεν εξυπηρετεί , να βρει άλλους τρόπους αποστολής των λογαριασμών).
1.
Τέλος, οι δημότες μας πρέπει να καταλάβουν ότι το νερό είναι αγαθό της φύσης, απαραίτητο για κάθε ζωή και πρέπει να τους παρέχεται ως κοινωνικό αγαθό δωρεάν κι όχι επί πληρωμή. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να το εμπορεύεται.
Την ευθύνη για την παροχή, την επάρκειά του, την καλή του ποιότητα, τη σωστή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης πρέπει να την έχει το κράτος.
Αλλά η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κοινωνικό πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού θα μπορεί να το κατοχυρώνει ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα.

Δομοκός 22.06.2021

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Γ. Οικονόμου στο Στρασβούργο για το Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, βρίσκεται στο Στρασβούργο με την Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *