Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακρακώμης για το Εκλογικό Νομοσχέδιο για την τοπική Αυτοδιοίκηση

Σπερχειάδα   21 Μαΐου 2021

Εκλογικό νομοσχέδιο Βοριδη για την Τ. Α. – Ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση και την Δημοκρατία!

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» που ρυθμίζει το πώς θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

Το νομοσχέδιο:

Καταργεί την απλή αναλογική που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και που έδινε χώρο για συνεργασίες και συναινέσεις δίνοντας ταυτόχρονα αρμοδιότητες στα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια.

Εισάγει ένα καθαρά αντιδημοκρατικό, καλπονοθευτικό, αναχρονιστικό και άδικο σύστημα ενισχύοντας ξανά το κομματικό παιχνίδι της εξουσίας και στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

Μετατρέπει την μειοψηφία σε ανεξέλεγκτη πλειοψηφία αφού ο «επιτυχών συνδυασμός», με το 43% από την πρώτη Κυριακή αλλά και ανεξάρτητα του ποσοστού που έλαβε την πρώτη Κυριακή, εξασφαλίζει πλειοψηφία 3/5 στο Συμβούλιο. Δηλαδή θα μπορεί ένας συνδυασμός που έχει την στήριξη μιας μειοψηφίας 20 ή 30% να μετατρέπεται σε παντοδύναμος με το 60% των εδρών.

Βάζει εμπόδια στην συμμετοχή μικρών συλλογικοτήτων και ανεξάρτητων κινήσεων πολιτών εισάγοντας πλαφόν 3% για να μπορεί μια παράταξη να εκπροσωπηθεί.

Μειώνει την δυνατότητα συμμετοχής και εκπροσώπησης αφού μειώνει σημαντικά τους δημοτικούς-κοινοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. (εδώ οι Δ. σύμβουλοι μειώνονται στους 25, εκ των οποίων οι 15 (60%) θα είναι της πλειοψηφίας…….)

Αντίθετα(!) αυξάνει τον αριθμό των υποψηφίων καθώς και το ύψος των παράβολων, σαν οι εκλογές να είναι άλλη μια δυνατότητα είσπραξης…..

Καταργεί την ξεχωριστή κάλπη για τα όργανα των Κοινοτήτων που είχε κατοχυρωθεί με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει το κοινό ψηφοδέλτιο Δημοτικών και Κοινοτικών, ώστε οι υποψήφιοι για τα κοινοτικά αξιώματα να μην είναι ανεξάρτητοι αλλά παρακολουθήματα και κομματάρχες των υποψηφίων Δημάρχων….

Μαζί με την υποβάθμιση των Δημοτικών συμβουλίων (και με δικαιολογία την πανδημία!), τις υπερεξουσίες του Δημάρχου και την συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ελεγχόμενες πλειοψηφίες των Οικονομικών κλπ. Επιτροπών καθώς και την αφαίρεση κάθε ίχνους ανεξαρτησίας και αρμοδιότητας των Κοινοτήτων που υλοποίησε η ΝΔ αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τα θεσμοθετημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίκαια νομίζουμε ότι το Νομοσχέδιο αυτό ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

του Δήμου Μακρακώμης

fb: Συριζα Δήμου Μακρακώμης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γιόρτασε τον προστάτη του, Άγιο Στυλιανό, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας

Με επίκεντρο το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, το οποίο σφύζει από ζωή, και το Παρεκκλήσιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *