Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας Φθιώτιδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής

Συνάντηση μελών του Πολοτιστικού Συλλόγου Νεράιδας Φθιώτιδας με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Θανάση Καρακάντζα.

Η ευχαριστήρια επιστολή του Συλλόγου για την συνάντηση

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πραγματοποιήθηκε την 12η Φεβρουαρίου 2021 επίσκεψη του ηγουμένου της Ι. Μονής Ταξιαρχών Νεράϊδας Αρχιμανδρίτη π. Αγαθόνικου Βενετσάνου, του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Νεράϊδας κ.Αθανάσιου Καραπέτσα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεράιδας, στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη και  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα, προκειμένου να συζητήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης σωστικών μέτρων για την Ι.Μονή Ταξιαρχών, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη το επείγον πρόβλημα ότι ο νότιος αναλημματικός μαντρότοιχος (που συγκρατεί την πλαγιά στην οποία έχει θεμελιωθεί ο ναός) έχει καταρρεύσει σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του ναού προς την πλαγιά και το ρέμα που κυλά νότια του.
Επισημαίνουμε, ότι υπάρχει διαθέσιμη μελέτη για την αποκατάσταση του αναλημματικού μαντρότοιχου, που χρηματοδοτήθηκε από την Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κ. Αντιπεριφερειαρχή η ανάγκη καλυτέρευσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι.
Ο κος Καρακάντζας εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την Ι.Μονή, την οποία επισκέπτεται αδιάλειπτα τα τελευταία 30 χρόνια και αναγνώρισε τα έργα ως επείγοντος χαρακτήρα. Ανέθεσε δε στον αρμόδιο συνεργάτη του να επισκεφτεί το μοναστήρι εντός του ερχόμενου δεκαπενθήμερου, για να εκτιμήσει:
• την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του αναλημματικού
μαντρότοιχου, με έξοδα της Περιφέρειας
• τη διαπλάτυνση σε επιμέρους σημεία και την καλυτέρευση της βατότητας του
δρόμου που οδηγεί στη μονή.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Καρακάντζα για την άμεση ανταπόκριση του, αναμένοντας την έναρξη των εργασιών, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της μονής.
Το καθολικό της Μονής χτίστηκε το 1756 και με εξωτερικές διαστάσεις 14×11μ. αποτελεί το μεγαλύτερο καθολικό μεταβυζαντινής ιεράς μονής στη Φθιώτιδα. Είναι σπάνιος τύπος τρίκλιτης, πολύτρουλλης βασιλικής και κατάγραφο από αξιόλογες αγιογραφίες.
Ολόκληρη η μονή, μαζί με το καθολικό και τον αύλειο χώρο είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο του Κράτους. Αποτελεί δε αδιαίρετη τριάδα με τα γειτονικά μοναστήρια του Αγ. Βλασίου και Αγ. Γεωργίου, λόγω της κοντινής μεταξύ τους απόστασης και της εποχής που κτίσθηκαν.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Χ.Μπακαλός                                      Τα μέλη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεράϊδας στο Facebook: @politistikosneraida

gkordis.com

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Που γίνονται δωρεάν rapid test για κορονοϊό, Τετάρτη 7/12

Ενημερωθείτε για τους δωρεάν ελέγχους-rapid tests για κορονοϊό στη Λαμία. Με βάση το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *