Ακολουθήστε μας στο facebook

«Καμία κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα έστηνε τέτοιο παρακράτος υποκλοπών» – Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κ. Τσιάρα

Πραγματικά, καταντάει κωμωδία να μας απαντά για το θέμα της αντισυνταγματικής διάταξης που κρίθηκε πριν από λίγο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη «αντισυνταγματική» ο συντάκτης της, ο κ. Τσιάρας.

Δηλαδή ο κ. Τσιάρας μάς λέει ότι «τα κάναμε όλα καλά», αλλά η τροπολογία του βγήκε αντισυνταγματική! Τροπολογία με την οποία, μάλιστα, -όταν είχε έρθει στη Βουλή-, εξαπάτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί είπε ότι αφορά την τρομοκρατία – εκτός βέβαια αν πάω τη Δευτέρα και μου πουν ότι συμμετέχω στο Ισλαμικό Κράτος, κύριε Τσιάρα. Γιατί έχουμε ακούσει πολλά.

Επίσης είπε: «ναι, βγήκε αντισυνταγματική τροπολογία μου, αλλά μετά φέραμε άλλη διάταξη». Για να διορθώσετε τι;

Στην αντισυνταγματική τροπολογία λέτε ότι δεν ενημερώνεται το θύμα που παράνομα παρακολουθήθηκε. Φέρνετε μετά έναν άλλο νόμο που λέει σε 3 χρόνια, μετά από μια απόφαση τριμελούς επιτροπής. Μάλλον δεν διαβάσατε καλά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν εμπίπτω εγώ σε αυτή την περίπτωση.

Θα ενημερωθώ κανονικά από την ΑΔΑΕ με το παλιό καθεστώς. Άρα, κάνατε μια τρύπα στο νερό με τη δεύτερη διάταξη που και αυτή υπηρετούσε τη συγκάλυψη. Δεν την καταφέρατε τη συγκάλυψη. Να δω τι άλλο θα εφεύρετε μέχρι τη Δευτέρα.

Η πρώτη διάταξη Τσιάρα αντισυνταγματική. Η δεύτερη διάταξη Τσιάρα δεν θα κάνει τίποτα, διότι δεν περιμένω καμιά τριμελή επιτροπή. Περιμένω την Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης, όπως οφείλει να κάνει και σε άλλους ανθρώπους, σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Γιατί, ναι, αγωνιστήκαμε ως παράταξη να είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αγωνιστήκαμε να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ όταν μας παραδώσατε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα. Πληρώσαμε πολιτικό κόστος. Και σήμερα έρχεστε ως μια κυβέρνηση που λειτουργεί και υπονομεύει τους θεσμούς, να πάρει μια απάντηση καθαρή. Το παράνομο παρακράτος των υποκλοπών που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έχει υποστεί την πρώτη μεγάλη ήττα από το Συμβούλιο Επικρατείας και αυτό είναι έργο της επίμονης θεσμικής μας προσπάθειας να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη και σε αυτό το σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να σας πω, κλείνοντας, ότι θα βάλετε πάλι τους γνωστούς επικοινωνιακούς σας μηχανισμούς να υποτιμήσουν αυτή την απόφαση. Αυτή η απόφαση είναι ιστορική. Και, για εμένα, δεν έχει μόνο νομικό νόημα, έχει κι ένα πολιτικό μήνυμα. Ως εδώ κύριε Μητσοτάκη με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα! Ως εδώ!

Και το λέω αυτό και για τον υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη. Γιατί και για αυτόν ανοίγει ένας δρόμος. Και για άλλους ανθρώπους.

Κανονική ευρωπαϊκή χώρα είμαστε με αγώνα, με θυσία και με κόπο. Εσείς δεν είστε κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Γιατί καμία κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα έστηνε τέτοιο παρακράτος υποκλοπών. Και τέτοιο παρακράτος συγκάλυψης των υποκλοπών.

Κι ευτυχώς που το κράτος δικαίου, ισχυρό – περήφανο, σας έστειλε ένα μήνυμα: Ως εδώ! Και είναι μια θεσμική νίκη της δημοκρατικής παράταξης.

*****

Καταρχάς ο κ. Τσιάρας μιλώντας για α λα καρτ σεβασμό της ελληνικής δικαιοσύνης, προφανέστατα δεν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι ξανά το γνωστό παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας. Απαντά σε εμάς, αλλά όχι σε εμάς, σε άλλους.

Εμείς τιμούμε την ελληνική δικαιοσύνη. Και δημοσίως το απέδειξα προσωπικά, όταν εκείνες τις κρίσιμες ώρες είπα ότι εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όπως εμπιστεύομαι και τις ανεξάρτητες Αρχές, που δημιούργησε η κυβέρνηση Σημίτη, για να έχουμε κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών.

Εσείς τις σέβεστε; Με τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Ράμμο; Με τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Μενουδάκο; Είστε ένα κόμμα – ντροπή για την διάκριση των εξουσιών.

Θα ξεχάσουμε τι έλεγε ο κ. Γεωργιάδης για αυτούς τους ανθρώπους που πάλευαν, που αγωνιούσαν για την αξιοπιστία του κράτους δικαίου της χώρας μας; Ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι άλλο του ξέφυγε του κ. Τσιάρα; Λέει: «ήταν πάντοτε της φιλοσοφίας μου το απόρρητο για εθνικούς λόγους». Έγινα ξανά εθνικός λόγος; Μα, ο κ. Μητσοτάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών είπε ότι δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, άρα δεν ήμουν εθνικός λόγος. Έχετε ένα βέρτιγκο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Τσιάρα.

Επίσης, πάτε να μας πουλήσετε ως φοβερό νομοθετικό προϊόν την επόμενη διάταξή σας. Σας λέω, λοιπόν, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας πολύ σημαντικός θεσμός, λέει ότι είναι απαράδεκτος ο νόμος σας και μακριά από το ευρωπαϊκό κράτος και την κουλτούρα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό λέει για το νομοθέτημά σας, κύριε Τσιάρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει ένα και μόνο πράγμα. Δεν χρειάζεται να έχουμε μόνο νόμους. Πρέπει να έχουμε και πολιτικά πρόσωπα που σέβονται τους νόμους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, στις 9 Ιουνίου καλώ τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που οδήγησε – με τις πρακτικές της – τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, που είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω της ΕΥΠ που φώλιαζε στο Μέγαρο Μαξίμου, τα πιο σύγχρονα λογισμικά εις βάρος της πατρίδας μας, εις βάρος του υπουργικού του συμβουλίου, εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Είμαι, λοιπόν, πολύ περίεργος και με πολύ μεγάλη χαρά τη Δευτέρα θα πάω στην ανεξάρτητη Αρχή για να μάθω τον λόγο που αποφάσισε το παρακράτος του Μαξίμου, την ώρα που έθεσα υποψηφιότητα για να ηγηθώ της δημοκρατικής παράταξης, ποιος ήταν ο λόγος να με βαφτίσετε «πράκτορα» για να μην ηγηθώ αυτής της προσπάθειας που ηγούμαι σήμερα.

Αυτός ήταν ο μόνος λόγος. Ήταν η εμπλοκή σας στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Γιατί θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ αποκούμπι και όχι ένα ΠΑΣΟΚ πολιτικό αντίπαλο όπως είναι τώρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, εκφράζοντας και υπηρετώντας τον ιστορικό του ρόλο.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/5/24 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *