Ακολουθήστε μας στο facebook

ΚΕΔΕ: Συνάντηση Δ. Τζιαχρήστα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κ Δημήτρη Τζιαχρήστα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Γεώργιο Στύλιο.

Συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους γεωργούς και του κτηνοτρόφους είχε σήμερα 21-12-2022 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Τζιαχρήστας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Γεώργιο Στύλιο, – ένα φίλο από τα παλιά – λίγες ώρες πριν την εκκαθάριση της πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης 2022 .

Ο κ Τζιαχρήστας έθεσε στον Υφυπουργό το φλέγον θέμα της αποπληρωμής του τσεκ για τα λιπάσματα, την πληρωμή του τσέκ των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, την εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης και του πρασινίσματος ενώ ζήτησε και την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην αποπληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω της νέας κατανομής των βοσκοτόπων.
Ο κ Στύλιος επεσήμανε ότι αν και η χορήγηση ενίσχυσης, σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, έχει ήδη δρομολογηθεί, εντούτοις δόθηκαν πρόσθετες διευκρινήσεις από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου οι παραγωγοί να προσκομίσουν επιπρόσθετα δικαιολογητικά ώστε η πληρωμή να είναι σύννομη με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Τόνισε επιπλέον ότι «συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η στήριξη αυτή στους παραγωγούς μας να γίνει με τρόπο απλό, διαφανή και δίκαιο.»

Ως προς τον νέο κύκλο πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διευκρίνισε ότι η εκκαθάριση της βασικής και το λεγόμενο πρασίνισμα θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών.
Για την πληρωμή της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους τόνισε ότι η πλατφόρμα αιτήσεων έχει ήδη ανοίξει οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα στα ΚΥΔ και να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις.

Κατά τη συζήτηση ο κ Τζιαχρήστας ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ να αποσταλεί επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα ζητώντας μεταξύ άλλων και την επιδότηση Ελλήνων εργατών μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και την βοήθειά τους για εξεύρεση εργατών από τρίτες χώρες.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, σημείωσε: «Ακούμε τις ανησυχίες των παραγωγών. Γνωρίζουμε τις ανάγκες τους. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς και με τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες. Δώσαμε κατ΄ αρχήν παράταση στις δηλώσεις των εποχιακών εργατών μέχρι τον Μάρτιο του 2023.Για το θέμα της επιδότησης των Ελλήνων εργατών μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα θα το συζητήσω με τα συναρμόδια Υπουργεία εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης στο καυτό αυτό θέμα».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα – Πένθιμα: Έφυγαν από την ζωή… [15/6/2024]

Τέλεση κηδειών στην περιοχή της Φθιώτιδας που γνωστοποιήθηκαν   -Έφυγε από την ζωή ο Λουκάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *