Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΚΚΕ: “Με… «εξορθολογισμό των τιμών» προς τα πάνω επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων”

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην αγορά

“Τον «εξορθολογισμό των τιμών» και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων προκρίνει το υπουργείο Υγείας ως …λύση στις ελλείψεις φαρμάκων.

Σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, στους ενηλίκους και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, οι ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους γονείς. Ήδη τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσκολία να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στα παιδιά τους, αναγκάστηκαν να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ακόμα και από πόλη σε πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εύρεση σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των ιώσεων παραμένει δύσκολη υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να παρουσιάσει ως μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων, ακόμη και την αύξηση (βλέπε «εξορθολογισμό») της τιμής των φαρμάκων! Η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκεται ανάμεσα στα επικαιροποιημένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι, από τη μια η κυβέρνηση κάνει λόγο για «περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών» και «συνέχιση των ελέγχων» σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες, και από την άλλη υπόσχεται στις επιχειρήσεις «εξορθολογισμένες», πιο ακριβές τιμές, και επομένως μεγαλύτερα κέρδη.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΦ ανέστειλε την άδεια χονδρικής πώλησης σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους. Είχε προηγηθεί, στις αρχές Δεκέμβρη, το κάλεσμα σε όλες τις αποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν από φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, καθώς και η απαγόρευση της εξαγωγής τους. Η εν λόγω εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, να επιδοθεί σε ανέξοδες κορώνες που δεν δίνουν την παραμικρή λύση στο πρόβλημα. «Κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter και έκανε λόγο για ελέγχους σε «φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

Τα παραπάνω έρχονται κατόπιν εορτής, με το πρόβλημα να είναι πλέον γενικευμένο, ενώ δεν δίνουν λύση στους ασθενείς που ψάχνουν αγωνιωδώς τα φάρμακα που χρειάζονται. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπήρχαν σαφείς εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις, εδώ και μήνες, για την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές», μέσα από τις οποίες οι φαρμακέμποροι εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη, εξάγοντας φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα…”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέες ενισχύσεις σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου

Γεωργαντάς: Ανακοίνωση νέας δέσμης ενισχύσεων de minimis, σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου Συνεδρίασε σήμερα 27/1/2023, η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *