Δευτέρα , 11 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία Γ.Σαρακιώτη για το Ελληνικό  Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης για την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης και 52 ακόμη Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και τη συνέχιση της επαρκούς χρηματοδότησής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. υπήρξε μια σημαντικότατη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με σκοπό τη λειτουργία του ως ανεξάρτητος θεσμός ενίσχυσης του έργου των νέων επιστημόνων, αποτελώντας τη «ναυαρχίδα» της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι στιγμής, έχει διαθέσει ή προκηρύξει 180 εκ. € σε 1.000 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, 300ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών, σε περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών ΔΕΠ και Ερευνητών που υλοποιούνται στα Πανεπιστήμια και σε Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Μέσω του παραγόμενου έργου του το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συνέβαλε στην αναστροφή του φαινομένου εκροής σπουδαίων επιστημόνων στο εξωτερικό (‘brain drain’), ανακόπτοντας την αιμορραγία της χώρας σε υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και επιστημονικό – ερευνητικό κεφάλαιο.

Πλέον ο χρονικός ορίζοντας της επαρκούς χρηματοδότησής του ολοκληρώνεται το 2020, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποια πρωτοβουλία για τη συνέχιση της λειτουργίας του, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του φορέα είναι «εμφανώς απών». Όλα αυτά, τη στιγμή που λαμβάνει χώρα ένα «όργιο φημών» περί ενδεχόμενης ένταξης ερευνητικών δομών του σε νέο φορέα, ο οποίος θα ιδρυθεί.

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα της Έρευνας και της επαρκούς χρηματοδότησής της από ανεξάρτητους φορείς, όπως το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.. Αφορά τις προοπτικές παραμονής των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, την αναπτυξιακή δυναμική της Εθνικής Οικονομίας και τα επίπεδα καινοτομίας στην προσέγγιση της χώρας μας με την αναδυόμενη παγκόσμια πραγματικότητα του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού επί τεχνολογιών αιχμής και νέων μεθόδων παραγωγής».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αμφίκλεια: Ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού

  Εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στην Λέσχη Φιλίας της Αμφίκλειας   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *