Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Kοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας

Το Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16/1/2023 και ώρα 11.30 το πρωί στον πάντα φιλόξενο χώρο της υπηρεσίας μας στην Αινιάνων 6.

Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ΓΑΚ Φθιώτιδας και θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις προσδοκίες μας για την καινούρια χρονιά! 1973-2023 Ιστορικό Αρχείο Λαμίας – Αρχεία Νομού Φθιώτιδας – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας 50 χρόνια, 3 ονομασίες, 1 αποστολή!

Οι ενέργειες για την ίδρυση Ιστορικού Αρχείου στην Λαμία ξεκίνησαν το 1968 με την αναφορά του αείμνηστου Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου, τότε έφορου Αρχαιοτήτων Λαμίας, προς τον Νομάρχη Στ. Δερμιτζάκη για τις δυνατότητες δημιουργίας τοπικού αρχείου ύστερα από διερευνητικό έγγραφο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Το 1973 οι ενέργειες ευοδώθηκαν και ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το «Τοπικόν Ιστορικόν Αρχείον Λαμίας». Τα ηνία του Αρχείου ανέλαβε ο φιλόλογος Δημήτριος Νάτσιος. Ακούραστος και με το μεράκι του ιστοριοδίφη κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλήθος τεκμηρίων. Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος «Αν όλοι παρέλαβαν υπηρεσίες, οι αρχειακοί τις δημιούργησαν».

Για 35 χρόνια διέσωζε αρχειακό υλικό πολύτιμο για την ιστορία του τόπου και είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Με τη συνταξιοδότηση του κ. Νάτσιου ανέλαβε η Βιβλιοθηκονόμος Σοφία Βακιρτζηδέλη, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια συνεχίζει τη διάσωση του αρχειακού πλούτου του τόπου μας και έχει ενισχύσει την εξωστρέφεια της υπηρεσίας με εκπαιδευτικές δράσεις και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όσους βοήθησαν αυτά τα 50 χρόνια το Αρχείο της Λαμίας να αναπτυχθεί. Αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, φοιτητές πρακτικής άσκησης, ερευνητές, συναδέλφους και φίλους των αρχείων. 50 χρόνια λοιπόν και συνεχίζουμε… Φέτος ως επετειακό έτος ευελπιστούμε (γιατί οι δυσκολίες είναι πολλές) να οργανώσουμε ποικίλες δράσεις με στόχο πάντα την διατήρηση και προβολή του ιστορικού μας πλούτου!

Η προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας

Σοφία Βακιρτζηδέλη, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Γ. Κοτρωνιάς για τα προβλήματα στο Κτηματολόγιο στη Φθιώτιδα

Ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας  σχετικά με τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του κτηματολογίου στη Φθιώτιδα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *