Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Κύμης αφηγήματα…» Aπό το έκθεμα στη ζωντανή μνήμη – εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κύμης

 

Σε συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβρη, η ΑΜΚΕdiadrasis πραγματοποίησε το τριήμερο 6-8 Φεβρουαρίου 2024 το δεύτερο μέρος του προγράμματος «Κύμης Αφηγήματα», και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Καταγραφή και συλλογή προφορικών ιστοριών» στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Κύμης.

Ορμώμενοι από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, οι μαθητές διερεύνησαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου τους. Μετά από αυτήν τους την προετοιμασία, στο εργαστήριο ανακάλυψαν τις καλές πρακτικές και τεχνικές συνέντευξης και απέκτησαν δεξιότητες για τη συλλογή και ψηφιοποίηση προφορικών ιστοριών.

Πλέον σε ομάδες των 2-3 ατόμων, έχουν ξεκινήσει την καταγραφή της προφορικής ιστορίας του τόπου τους βάσει των θεματικών που έχουν επιλέξει. Χοροί, τραγούδια, παραδοσιακά επαγγέλματα, συνταγές, μύθοι και τόσα άλλα θα δημιουργήσουν το ψηφιακό αποθετήριο «κουμιώτικης» μνήμης του Λαογραφικού Μουσείου, εμπλουτισμένου με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές μαθαίνουν στην πράξη να αναγνωρίζουν την αξία της ανάλυσης, της σύνθεσης και της αξιολόγησης των συλλεχθέντων μαρτυριών για τη δημιουργία ενός σύντομου και περιεκτικού αφηγήματος.

Καταγράφοντας την ανθρώπινη ματιά της μνήμης και των παραδόσεων ενισχύεται ο ρόλος και η σύνδεση των νέων της περιοχής με την κοινότητά τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις συνεντεύξεις των παιδιών και ευχαριστούμε θερμά το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κύμης, τους καθηγητές, τους μαθητές, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, για τη φιλοξενία, τη συνεργασία και τη θετική ανταπόκριση όλων.

 

*Το παρόν έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού.

Στοιχεία επικοινωνίας: diadrasis@diadrasis.org
Επίσημη ιστοσελίδα έργου:http://www.diadrasis.org/el/awareness/kymi-s-stories

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

22χρονος έπιασε από το χέρι αστυνομικό και άρχισε να τον σέρνει με το αυτοκίνητό του

Ένας 22χρονος έπιασε από το χέρι αστυνομικό και άρχισε να τον σέρνει με το αυτοκίνητό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *