Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Λαμία: Ανακοίνωση από ΠΟΛΙΣ – “Διακοπή της πολιτικής συνεργασίας με την Π.Ε.Π.ΛΑ”

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου  που εξέδωσε η αυτοδιοικητική κίνηση Λαμίας ΠΟΛΙΣ μετά την Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 24/10/2021 με το οποίο και ανακοινώνει την διακοπή της πολιτικής συνεργασίας με την Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας (Π.Ε.Π.ΛΑ ) και τον επικεφαλή της, κ. Παναγιώτη Στασινό.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24-10-2021

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο ΣΑΜΑΡΑΣ, η γενική συνέλευση της παράταξής μας, η οποία με αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων μας, των συντονιστών των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Βόρειας και Νότιας Λαμίας (διά επιστολής), ομόφωνα αποφάσισε:

1. Τη διακοπή της πολιτικής συνεργασίας της αυτοδιοικητικής κίνησης «Πόλις» με την Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας (Π.Ε.Π.ΛΑ ) και τον επικεφαλή της, κ. Παναγιώτη Στασινό .

2. Την διακοπή κάθε πολιτικής συνεργασίας της «Πόλις» με τη δημοτική αρχή (Περήφανη Πόλη) .

3. Την απόσυρση κάθε πολιτικής νομιμοποίησης και εκπροσώπησης της κίνησής μας στο δημοτικό συμβούλιο, από τον κ. Παναγιώτη Στασινό .

4. Επικεφαλής, εκπρόσωπος και νομιμοποιούμενος να εκφράζει πολιτικά την αυτοδιοικητική κίνησης «Πόλις» στο Δημοτικό Συμβούλιο ορίζεται ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ε. Πάπουτσας .

5. Τη σύσταση εννεαμελούς γραμματείας από μέλη και φίλους της «πόλις».

Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Όπως όλοι γνωρίζετε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την αυτοδιοικητική κίνηση ΠΕΠΛΑ, δημιουργήσαμε την παράταξη Λαμία στο Κέντρο και συμμετείχαμε στις εκλογές του 2019 . Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά αφού λάβαμε μόλις ποσοστό 7,58 % (5.446 ψήφους) και εκλέξαμε τρεις συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο και δυο στη τοπική κοινότητα Λαμίας . Κατόπιν μιας άτυπης και χαλαρής συμφωνίας με μικρή συμμετοχή και χωρίς την απόφαση της παράταξής μας, αποφασίστηκε με την παρουσία και μελών της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η συνεργασία μας με την παράταξη του νυν Δημάρχου. Ο επικεφαλής της παράταξης συμμετέχει στη διοίκηση του Δήμου με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Υγείας . Σήμερα , πανθομολογούμενα ζούμε μια πρωτόγνωρη θεσμική και οικονομική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, με τη χειρότερη ιστορικά κυβερνητική αντιμετώπιση του ρόλου και των προβλημάτων της.

Μόνο μέλημα των κυβερνώντων η επικοινωνιακή διαχείριση με μεγαλοστομίες και φωτογραφίες. Το ζήσαμε στο… επενδυτικό “Αντώνης Τρίτσης” που κατάργησε το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο και αντικειμενικό “Φιλόδημος”. Δύο χρόνια μετά τα “εγκαίνιά” του στο “Σταύρος Νιάρχος” από τον πρωθυπουργό, καρκινοβατεί (έχοντας ένα πελατειακό νομοθετικό πλαίσιο), στερώντας από την Αυτοδιοίκηση πολύτιμους πόρους (περισσότερα από 1 δισ. αυτό το χρονικό διάστημα), απολύτως απαραίτητους για την άμεση αντιμετώπιση των ανισοτήτων που επιδείνωσαν οι πολλαπλές κρίσεις. Το ζήσαμε στην πολυδιαφημισμένη “διοικητική μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης των αρίστων”, η οποία παρήγαγε επιτροπές, φωτογραφήσεις, ανακοινώσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού που ξεχάστηκαν, όπως και κάθε αναφορά στην Αυτοδιοίκηση, στο σχέδιο που παρουσίασε με την ομιλία του στη φετινή ΔΕΘ .

Κατά τα άλλα αρμοδιότητες πάνε κι έρχονται, κώδικες για την αυτοδιοίκηση δήθεν ετοιμάζονται και το μόνο που έχει τελικά μείνει ,είναι το θεσμικό αποτύπωμα ενός νέου εκλογικού νόμου, που τον χαρακτηρίζει η κατάργηση της απλής αναλογικής , ο υπερσυγκεντρωτισμός και η ακύρωση κάθε απόπειρας ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.

Παράλληλα, με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, πραγματοποιείται μια αντιδημοκρατική εκτροπή, με τη διαρκή μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα αιρετά συλλογικά όργανα (Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο) στα οριζόμενα εκτελεστικά (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), όπου πλειοψηφούν απόλυτα οι οριζόμενοι από τη Διοίκηση, κατά παράβαση του κυρωμένου με νόμο Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), αλλά και του Συντάγματος.

Το ζήσαμε με την οικονομική ένδεια των Δήμων από τη μείωση των ΚΑΠ, αλλά και με τη μη κάλυψη του ελλείμματος των Δήμων από την αντιμετώπιση της πανδημίας (η κυβέρνηση μέχρι σήμερα διέθεσε 170 εκατ. ευρώ, όταν το Οικονομικό Παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών υπολογίζει το κόστος της πανδημίας στους Δήμους στα 570 εκατ. ευρώ). Το ζήσαμε με τη νομοθέτηση χωρίς διαβούλευση και την αγνόηση των απόψεων της Αυτοδιοίκησης σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων (χωροταξία-περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, χώροι λιμανιών, υδάτινοι πόροι, πολιτική προστασία, προσφυγικό, ζώα συντροφιάς, ιαματικές πηγές, λαϊκές αγορές κ.λπ.), με κορωνίδα τη μετ’ επαίνων, σχεδόν καθολική, απόρριψη των προτάσεων της ΚΕΔΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαθητευόμενοι μάγοι, που σταθερά κινούνται με οδηγό το τρίπτυχο “κατ’ οικονομία δημοκρατία-ιδιωτικοποιήσεις-αυταρχισμός” στο σύνολο των πολιτικών και της διαχείρισής τους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και όχι τυχαία την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία σε αδιέξοδο.

Ποια είναι η πολιτική μας θέση ;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για εμάς είναι μια δύσκολη, κρίσιμη, αποφασιστική μάχη, η οποία θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας. Μια μάχη για τη δημοκρατία σε μια στιγμή που οικοδομείται στο θεσμό της ΤΑ ένα καθεστώς νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων . Μια μάχη για την κατάργηση της κατάστασης οικονομικής και κοινωνικής πολιορκίας, που μας έχει επιβληθεί. Μια μάχη για τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, στον έλεγχο αλλά και στην άσκηση της εξουσίας. Μια μάχη για την επαναφορά του Κλεισθένη 1 και της απλής αναλογικής , δηλαδή μια μάχη για τη δημοκρατία .

Μια μάχη με δυο λόγια για να απαλλαγεί η Ελλάδα από το σημερινό βραχνά και να μπει σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλους μας , να επικρατήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μονόδρομο της καταστροφής.

Όχι απλώς να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά. Ναι, να τη δώσουμε έτσι, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε. Να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε. Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους δημάρχους της ΝΔ .

Να αντιτάξουμε στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Τι προτείνουμε ;

Προτείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη για μια αυτοδιοίκηση που θα ταυτίζεται με τους δημότες, θα ζει και θα αναπνέει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα αντλεί τη δύναμή της από τη συμμετοχή όλων, δεν θα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις. Που θα θέλει και θα ξέρει και θα μαθαίνει να οργανώνει την πρωτοβουλία, τα ταλέντα, την αγάπη για τον τόπο κάθε γυναίκας και κάθε άντρα και να τη μετουσιώνει σε δύναμη ανατροπής των δεδομένων, αλλαγής και ανάπτυξης. Που θα στηρίζει και θα οργανώνει την αλληλεγγύη στις γειτονιές μας.
Προτείνουμε την αυτοδιοίκηση που οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση όπως αυτή εκφράζεται σε ανοιχτές διαδικασίες. Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη πόλη μας . Μιλάμε για μια μάχη που θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας. Θα κρίνει όμως κι εμάς τους ίδιους. Όλους μας. Και θα μας κρίνει μπροστά στους συμπολίτες μας , μπροστά σε ένα λαό αυστηρό, που προσδοκά από μας, απαιτεί από μας, αλλά έχει ακόμα ερωτηματικά και επιφυλάξεις για μας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει ένας κόσμος ολόκληρος εκεί έξω που αναρωτιέται αν εννοούμε όσα λέμε. Αν θα αντέξουμε στις πιέσεις, αν θα αντισταθούμε με επιτυχία στις σειρήνες της εξουσίας, αν θα παραμείνουμε σταθεροί στις απόψεις και στο ήθος μας. Αν η αρετή της αριστεράς, η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωση στη λαϊκή υπόθεση, θα αντέξει σε συνθήκες εξουσίας.

Με δυο λόγια : Αν θα παραμείνουμε διαφορετικοί ή θα γίνουμε κι εμείς σαν τους άλλους. Και είναι γνωστό το στερεότυπο που καλλιεργείται στη πόλη μας ότι έχουμε ταυτισθεί πολιτικά με το δεξιό δήμαρχο και την διοίκησή του. Είναι εύκολο να διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι κρατάμε από άλλες ρίζες. Και το κάνουμε συνεχώς και με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στην αλήθεια και στις προθέσεις μας. Όμως σήμερα καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι το εννοούμε. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Με την ανάδειξη των υποψηφίων μας χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές. Επιδιώκοντας συμμαχίες με ευρύτατες προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου εντιμότητας ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ . Εντιμότητας, μάλιστα, πολιτικής αλλά και ηθικής.

Γιατί έχει τεράστια, καθοριστική σημασία, να μη δώσουμε σε καμιά περίπτωση την εντύπωση και να μην προκαλέσουμε την υποψία ότι δεχόμαστε και ανεχόμαστε κουμπαριές που τις βαφτίζουμε συνεργασίες . Έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε νέους ανθρώπους, που ζουν και δρουν και αγωνίζονται μέσα στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοβηθούμε ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί, ή αρκετά έμπειροι, ή αρκετά δικτυωμένοι. Έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να τους κάνουμε γνωστούς, έχουμε συλλογική πείρα να τους μεταβιβάσουμε και να τους στηρίξουμε. Αυτό όμως που θα παίξει τον αποφασιστικό ρόλο θα είναι η δική τους ταυτότητα αγωνιστικής εντιμότητας, σεμνότητας, διάθεσης για αγώνα και δουλειά, που κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Και είναι βέβαιο ότι αυτό ακριβώς θα επιβραβεύσουν οι πολίτες, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες κρίσιμες εποχές.
Μια νέα γενιά ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με νέες ιδέες, δημοκρατική αποφασιστικότητα και αγωνιστική αφοσίωση στο συμφέρον του τόπου και του πολίτη -αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας. Κι αυτή η γενιά, μαζί με τους παλιότερους, την εμπειρία και την αποδεδειγμένη αγωνιστική σταθερότητα, μπορεί να αλλάξει όλο το χάρτη της αυτοδιοίκησης.

Και να αποτελέσει την πιο ισχυρή και αναμφισβήτητη απόδειξη της δικής μας ταυτότητας συνολικά και συλλογικά. Του δικού μας ήθους. Της διαφορετικότητάς μας αν θέλετε. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτή η έκφραση ταιριάζει απόλυτα στις κοινωνικές μάχες, που έχουμε μπροστά μας. Και για να τον δώσουμε πρέπει να τον προστατέψουμε, να τον αναπτύξουμε και να τον αναδείξουμε μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων . Να προβάλουμε και να προωθήσουμε εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να τον εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο σε συνθήκες τοπικής εξουσίας. Από μας, από την καθεμιά και τον καθένα μας, εξαρτάται. Και να αναδείξουμε με τη δράση μας το λαϊκό αίτημα για ανατροπή, το λαϊκό πόθο: Να σταματήσει κάθε «συνεργασία» με το συντηρητικό κατεστημένο και με τους πολιτικούς του ακολούθους, που εφαρμόζουν αντιδημοκρατικές πολιτικές στο Δήμο μας .

Απαιτούμε:

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του 43% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Την μη ακύρωση της ψήφου των τοπικών κοινωνιών για τα τοπικά και διαμερισματικά συμβούλια, μέσω της γραμμικής σύνδεσής τους με τα κεντρικά παραταξιακά ψηφοδέλτια και το υπερπλειοψηφικό των 3/5 στα συλλογικά όργανα κάθε επιπέδου

 Τον τερματισμό της διαρκούς μεταφοράς αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα στα οριζόμενα από τον δήμαρχο εκτελεστικά, κατά παράβαση της ΕΧΤΑ.

Τον περιορισμό της δυνατότητας για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημιουργίας παράλληλων μηχανισμών εκτός δήμων (Αναπτυξιακών οργανισμών -Αμφικτυονίες ), που έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και τη γενικευμένη δυνατότητα σχεδιασμού και πιστοποίησης εξωτερικών συνεργατών.

Τη λήψη άμεσα μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των αδύναμων από το κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη και την διαμορφούμενη ενεργειακή φτώχεια .

Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την χαμένη μας πολιτική αξιοπρέπεια . ΟΜΟΦΩΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τη διακοπή της πολιτικής συνεργασίας της αυτοδιοικητικής κίνησης «Πόλις» με την Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας (ΠΕ.Π.ΛΑ ) και τον επικεφαλή της, κ. Παναγιώτη Στασινό .

Την διακοπή κάθε πολιτικής συνεργασίας της « Πόλις» με τη δημοτική αρχή (Περήφανη Πόλη) . Την απόσυρση κάθε πολιτικής νομιμοποίησης και εκπροσώπησης της κίνησής μας στο δημοτικό συμβούλιο, από τον κ. Παναγιώτη Στασινό .

Επικεφαλής, εκπρόσωπος και νομιμοποιούμενος να εκφράζει πολιτικά την αυτοδιοικητική κίνησης «Πόλις» στο Δημοτικό Συμβούλιο ορίζεται ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Πάπουτσας .

Τη σύσταση εννεαμελούς γραμματείας από μέλη και φίλους της «πόλις».

Λαμία 24-10-2021

Γενική Συνέλευση

Πόλις Αυτοδιοικητική κίνηση ΛΑΜΙΑΣ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αταλάντη: Επιτυχημένο το διήμερο Μουσικό Φεστιβάλ “Local Band Festival”

“Πλημμύρισε” με ροκ ήχους, μελωδίες και τραγούδια η Αταλάντη για δύο βράδια! Με επιτυχία ολοκληρώθηκε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *