Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Λαμία: Αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Στο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Λαού στη Λαμία θα εγκατασταθεί πλέον το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιεών.

Η ανακοίνωση για την απόφαση από το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια ιστορική ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων αποφάσισε χθες, 29 Νοέμβρη 2021, την μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο υπό ανακαίνιση νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Λαού στο κέντρο της πόλης πίσω από τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη.

Πρόκειται για τη δικαίωση ενός αγώνα 20 ετών που ξεκίνησε με την ίδρυση του Σωματείου μας «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» από σημαντικές προσωπικότητες της Εθνικής Αντίστασης. Έναν αγώνα με διαρκείς προσπάθειες και σημαντικούς σταθμούς, όπως η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 12 χρόνια πριν με την οποία ιδρύθηκε το Μουσείο και το άνοιγμα των πυλών του για το κοινό στον υφιστάμενο χώρο το 2014.

Με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα λάβει επιτέλους τη θέση που του αρμόζει στην Πλατεία Λαού σε ένα κτίριο κόσμημα στο ιστορικό κέντρο της Λαμίας στην καρδιά της Ρούμελης. Μετά την ολοκλήρωση της μουσειολογικής και μουσειοτεχνικής μελέτης και την ριζική ανακατασκευή του κτιρίου ένα νέο σύγχρονο και καινοτόμο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα αποδοθεί στους Λαμιώτες και τους απανταχού επισκέπτες, τιμώντας τους αγώνες αυτού του τόπου και την προσφορά του στην Αντίσταση.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού της πόλης μας καθώς εντάσσεται στο διαχρονικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας υπό το τρίπτυχο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος». Θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών στο κέντρο της πόλης της Λαμίας με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ιστορία. Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα- Θα αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης υλικών και τεκμηρίων για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Θα προωθήσει την ιστορική μελέτη και έρευνα μέσω της ήδη αξιόλογης και εν δυνάμει διαρκώς εμπλουτισμένης βιβλιοθήκης του.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Λαμιέων κο Ευθύμιο Καραΐσκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ιστορική αυτή απόφαση, όλους όσοι ένωσαν μαζί μας τις προσπάθειές τους στην πορεία των 20 χρόνων αλλά και όλους εσάς που βρίσκεστε δίπλα μας, παρακολουθείτε τις δράσεις μας και στηρίζετε τους αγώνες μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του τόπου μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, τη στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό και την αδιάληπτη καθημερινή λειτουργία του. Για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας.Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά και στις επόμενες γενιές. Και κυρίως στους σύγχρονους Λαμιώτες που θέλουν να βλέπουν την πόλη τους να αναπτύσσεται και να προοδεύει.

Το Δ.Σ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

*Πληροφορίες
Πάρης Φούντας, Γεν. Γραμματέας
e-mail m.i.a.r.1940.1950@gmail.com
Τηλ-φαξ 2231044961 κ 6932269378

Ακολουθήστε μας στο fb, στη σελίδα
«Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

και

miar1940-1950.blogspot.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οκτώβριος! Καλό μήνα!!

Καλώς ήλθε ο Οκτώβριος, ή αλλιώς ο «Βροχάρης», ο «Σποριάτης» Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *