Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λαμία: Ο Χρ. Σταϊκούρας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών

Ο χαιρετισμός  του Υπουργού Οικονομικών στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών (4/12/2021)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κύτρους κ. Γεώργιε, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα κ. Συμεών, Θεοφιλέστατοι Άγιοι Ιεράρχες, Άγιοι Καθηγούμενοι, Σεβαστοί Πατέρες, Κύριοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,
Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί μεγάλη ευλογία για εμένα, να παραβρίσκομαι σε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο κατηχητών, που διεξάγεται στην πόλη της Λαμίας. Στο χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας, η αξία της κατήχησης, ως διαχρονική οντότητα πνευματικής, μυστηριακής αλλά και ενοριακής συνείδησης, αποτελεί ένα θεμελιακό θεσμό. «Μείνατε εν τη αγάπη τη εμή… καθώς εγώ τας εντολάς του πατρός μου τετήρηκα και μένω έν αυτού έν τη αγάπη», γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Αυτή η αγάπη είναι ο αρμός που συνέχει την ποιμαντική και κατηχητική διακονία των ορθοδόξων νέων, πάντοτε υπό την Αγία σκέπη της Θεοτόκου. Ταμείον αρετών. Αρετών πνευματικών, ηθικών, κοινωνικών και πατριωτικών. Σε μία εποχή ιδιαίτερων προκλήσεων, σε μία περίοδο παγκοσμιοποίησης και πολύ-πολιτισμικότητας, η κατήχηση, χωρίς αμφιβολία, είναι μία ασφαλής πυξίδα. Ο Μέγας Διδάσκαλος και Πατήρ ημών, ο κύριος Ιησούς Χριστός, είναι ο πρώτος κατηχητής.

Η ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, δια των Αποστόλων και των διαδόχων τους, φρόντισε να μυήσει τη νεολαία μας στο δρόμο των αξιών της κοινωνίας, στο δρόμο της ορθόδοξης ζωής και ήθους. Φρόντισε να απαλύνει την ψυχική πίεση. Φρόντισε να διδάξει τις αρχές της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της εν Χριστώ αγάπης. Πολλοί από εμάς, στα νεανικά μας χρόνια, μετά το 1973, έχουμε ζωντανά τα βιώματα της μεγάλης χριστιανικής οικογένειας, όπως αυτά σφυρηλατήθηκαν από ταπεινούς ιερείς, στις συνοικίες της Λαμίας και στα χωριά της Φθιώτιδας. Ιερείς οι οποίοι, πιστοί στο καθήκον τους, έσπειραν το λόγο του Θεού στις ευαίσθητες νεανικές και εφηβικές ψυχές. Τη λαμπρή αυτή κατηχητική παράδοση συνεχίζει, ως ισαπόστολος, ο άξιος ποιμενάρχης μας κ. Συμεών. Ποιμενάρχης με εγνωσμένη ευαισθησία και αγάπη για τη νεολαία. Ποιμενάρχης που έδωσε πνοή ζώσα και δρώσα στην κατήχηση των νέων, μέσα από πολυσχιδείς δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάπτιση των ορθοδόξων νέων της Φθιώτιδας. Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, Εκφράζω το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας προς τη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος. Επιτροπή που επιτελεί, από άκρον σε άκρον της Ελληνικής επικράτειας, ένα σημαντικό και πολύτιμο έργο, έτσι ώστε να βοηθήσει όλους εμάς, και τα παιδιά μας, να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει φροντίσει και για μία ιδιαίτερη κατήχηση φέτος. Χρονιά ιστορικής μνήμης και τιμής. Χρονιά όπου το αίμα των ηρώων του 1821 ενεργοποιεί τη συλλογική εθνική συνείδηση και ταυτότητα. Το πνεύμα του ’21, ως βίωμα αλλά και κατάθεση ψυχής, μέσα από μνημειώδεις εκδηλώσεις σε κάθε ενορία της Φθιώτιδας, έγινε μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και δύναμης, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Έγινε ο φωτεινός δρόμος του χρέους, του καθήκοντος.

Κυρίες και Κύριοι, Σήμερα, σε μία εποχή νέων προκλήσεων, ο ρόλος του κατηχητικού είναι ουσιαστικός, είναι απαραίτητος. «Ο θεός των δυνάμεων, επίστρεψον δη και επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην , ην εφύτευσε η δεξιά σου», γράφει ο 79ος ψαλμός. Η ελληνική νεολαία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, το χριστεπώνυμο πλήρωμα, αυτή είναι η άμπελος Του Κυρίου.

Το κατηχητικό, σε κάθε μορφή του, είναι αυτό που έχει φροντίσει ώστε οι καρποί της αμπέλου να είναι καρποί ευλογίας, πίστεως και προκοπής.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καμένα Βούρλα: Δωρεάν έλεγχοι-rapid tests για τον κορονοϊό, 1/2/2023

Ενημερωθείτε πότε θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι-rapid tests για τον κορονοϊό στα Καμένα Βούρλα. Συγκεκριμένα,  δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *