Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

‘’Λαμία στο Κέντρο’’: Τι απειλεί την οικονομική και διοικητική λειτουργία των Δήμων

Ανακοίνωση από τον δημοτικό συνδυασμό ‘’Λαμία στο Κέντρο’

Ανησυχητικές εξελίξεις που απειλούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των Δήμων

Ο συνδυασμός ‘’Λαμία στο Κέντρο’’ έθεσε σήμερα(13/4/2022) στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο στάδιο των ανακοινώσεων, μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων που απειλούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των Δήμων:

1. Αναφερθήκαμε στην παραπομπή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της απόφασης του Γ’ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβολή του τρόπου συγκρότησης των δημοτικών επιτροπών – Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής – καθώς και τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων, υπερβαίνοντας το κύριο αποφασιστικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δικαιωνόμαστε πλήρως ως παράταξη, αφού με Δελτίο Τύπου στις 4/9/2019 τονίζαμε πως ‘’με τις επίμαχες διατάξεις ακυρώνεται η απλή αναλογική χωρίς καν να δοκιμαστεί στη πράξη, παραβιάζονται τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αφού οι δημοτικές εκλογές έγιναν με άλλη νομοθεσία ,διαστρεβλώνεται η λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στη κάλπη και αποδυναμώνονται τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια δίνοντας παράλληλα υπερεξουσίες σε ελεγχόμενα από τη πλειοψηφία όργανα’’.

2. Επισημάναμε τον κίνδυνο παγώματος των έργων υποδομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω του κύματος ανατιμήσεων στα υλικά και τις πρώτες ύλες στις κατασκευές καθώς και την οικονομική επιβάρυνση που θα έχει στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωποι με ένα κύμα ακρίβειας, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται. Ειδικά όμως για τα έργα υποδομών οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι εργολήπτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

Είναι σημαντικό να υπάρξει αρωγή από την πολιτεία και πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να μην κληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την αρνητική εξέλιξη.

3. Σταθήκαμε στις υπέρογκες χρεώσεις ρεύματος που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σημειώνει η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας, δημιουργούν συνθήκες μη βιωσιμότητας.

Την ώρα που τα τιμολόγια ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με βάση στοιχεία τα οποία και κατατέθηκαν στη Βουλή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι χρεώσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής υπερβαίνουν το 300% των κανονικών χρεώσεων προμήθειας ρεύματος.
Από τον Ιανουάριο και μετά, οι ΔΕΥΑ έχουν λάβει μόνο την οριζόντια επιδότηση που παρέχεται στα επαγγελματικά τιμολόγια, και η οποία καλύπτει μόλις το 30% των επιπλέον χρεώσεων λόγω ρήτρας έως το Μάρτιο και έτσι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης για τους πολίτες, καθώς τα ενεργειακά κόστη των ΔΕΥΑ είναι απολύτως ανελαστικά.
Η ΔΕΥΑ Λαμίας θεωρείται εύρωστη επιχείρηση όμως, σε ένα τέτοιο κλίμα υπέρογκης αύξησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και χωρίς καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία, είναι σίγουρο πως έχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Ιδιαίτερα για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, που θα πρέπει να είναι δημόσιο, ποιοτικά άριστο και φθηνό σε κάθε δημότη.

4. Τέλος ζητήσαμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη του άρθ. 38 του ν. 4915/22 που πλήττει τις κοινωνικές δομές των δήμων και τους εργαζόμενους σε αυτές

Το θέμα αφορά στην ουσιαστική απαγόρευση των δημοτικών αρχών να κρίνουν ποιες από τις συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ, που λειτουργούν επί σειρά ετών στους δήμους τους, επιβάλλεται να μετατραπούν σε μόνιμες δημοτικές δομές και οι εργαζόμενοί τους με συμβάσεις ΙΔΟΧ σε δημοτικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ.

Τέτοιες δομές είναι τα Κέντρα Κοινότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ (με τα vouchers), τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα συσσίτια, τα ΚΗΦΗ, οι ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών κ.ά.
Η διάταξη του ν. 4915/22, αποδεικνύει πως αυτές οι υπηρεσίες και παροχές δεν θεωρούνται απαραίτητες για την ζωή των πολιτών, παρόλο που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος αρωγής προς τους δημότες, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους (παιδιά, ηλικιωμένοι, άστεγοι, ανάπηροι) από την αρχή της πανδημίας και σήμερα με την ακρίβεια είναι απολύτως απαραίτητες, επιθυμώντας να τις κρατήσει σε κατάσταση προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκούς πόρους.
Πάγια θέση του συνδυασμού μας, είναι να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων προκειμένου να μετατρέψουν τις συγχρηματοδοτούμενες δομές τους κοινωνικής προστασίας και φροντίδας σε μόνιμες και τους εργαζομένους τους με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ σε δημοτικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ καθώς και να εφαρμοστεί η στελέχωση των μόνιμων δημοτικών δομών με προκήρυξη των θέσεων και γενναία μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, όπως συνέβη με το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για τον συνδυασμό Λαμία στο Κέντρο
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Παναγιώτης Στασινός
Γιώργος Παπανικολάου

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ελάτεια: Ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης

Ξεκίνησαν σήμερα (5/12/2022) οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Ελάτειας. “Ενός έργου πολύπαθου αλλά άκρως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *