Ακολουθήστε μας στο facebook

Λίμνη Ζάζαρη: Ένας φανταστικός τόπος, ένας σημαντικός υδροβιότοπος

Η Φλώρινα έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τις ακριτικές Πρέσπες -ένα κινηματογραφικό σκηνικό που όποιος δει έστω και μία φορά κρατά για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού του. Ωστόσο, ο νομός έχει να αναδείξει ακόμη μία υδάτινη αγκαλιά, η οποία δεν είναι άλλη από τη λίμνη Ζάζαρη, η απρόσμενη έκπληξη που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει στη Φλώρινα.

Πρόκειται, μάλιστα, για τη μικρότερη λίμνη του νομού, η οποία συναντάται λίγα χιλιόμετρα νότια του χωριού Αετού, και αποκαλύπτεται στον επισκέπτη της περιοχής πίσω από ένα χαμηλό ύψωμα. Η γαλάζια και γαλήνια επιφάνειά της μοιάζει με ψεύτικη, ενώ οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ στην κυριολεξία μοιάζουν βγαλμένες από κάποιον αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένο πίνακα ζωγραφικής.

Λίμνη Ζάζαρη: Ένας φανταστικός τόπος, ένας σημαντικός υδροβιότοπος
Η λίμνη συναντάται σε υψόμετρο 602 μέτρων και καταλαμβάνει μία έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η περίμετρός της αγγίζει τα 6 χλμ., ενώ το μέσο βάθος τα 4,6 μέτρα και το μέγιστο τα 6,5 μέτρα. Τροφοδοτείται από έναν χείμαρρο του ποταμού Σκλήθρου, καθώς και από κάποιες πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα της, τροφοδοτώντας με τη σειρά της τη γειτονική λίμνη Χειμαδίτιδα.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους και κάποια σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα, καθώς και διάφορα αμφίβια, πολλά ερπετά και ψάρια του γλυκού νερού.

Γύρω της απλώνεται ένα υπέροχο και πολύχρωμο μωσαϊκό δασών, λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων, που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το υπέροχο φυσικό σκηνικό που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί εδώ.

Ο κύκλος της λίμνης με ποδήλατο βουνού στο βατό χωματόδρομο που την περιβάλλει, από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει κανείς να βιώσει, ενώ στα νερά της μπορεί να απολαύσει κανείς διάφορες δραστηριότητες.

Στις ανατολικές όχθες της λίμνης βρίσκεται ο όμορφος οικισμός του Λιμνοχωρίου, στον οποίο οφείλει και την έτερη ονομασία της, Λίμνη Λιμνοχωρίου.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δημοπρασία ξεχωριστών εικαστικών έργων της Πηνελόπης Καστρίτση!

Ξεκινούν σε ειδικό ιστότοπο, δημοπρασίες  εικαστικών έργων. Διεκδικήστε ξεχωριστά έργα για να διακοσμήσετε τον χώρο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *