Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ Συμεών: «Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος πορεύεται καθώς προαιρείται τη καρδία»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην μαρτυρική πόλη της Σπερχειάδος βρέθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να τελέσει  προερτίως της ιεράς μνήμης του Αγίου την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, να επικοινωνήσει ουσιαστικά και καρδιακά με τους κατοίκους και να τους ευλογήσει πατρικά.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Αποστολική Περικοπή και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Απόστολος Παύλος έρχεται σήμερα να μας μυήσει στην πραγματική ελευθερία, στις πραγματικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στη ζωή μας οι σχέσεις μας δεν είναι μόνο υλικές, πρωτίστως οι σχέσεις μας είναι πνευματικές. Αυτό που καλούμαστε πρώτιστα να δώσουμε στους πλησίον μας, σε αυτούς με τους οποίους βρισκόμαστε σε κοινωνία, καλούμαστε να δώσουμε την ίδια μας την καρδιά, την καλή μας την διάθεση, την ανιδιοτέλεια στις σχέσεις μας, την ελευθερία στις σχέσεις μας. Δεν αγαπούμε τον άλλο ούτε από οίκτο, ούτε από ανάγκη. «Μὴ ἐκ λύπης ἢ ἐξ ἀνάγκης».

Έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε ότι ο άλλος μας αγαπά, ότι ο άλλος μας νιώθει.

Η αγνωμοσύνη, η έλλειψη αναγνωρίσεως στην ευεργεσία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη ζωή μας.

Ο Απόστολος Παύλος μέσα από την διδαχή του θέλει να μας εισαγάγει στην πραγματική ελευθερία: «ἱλαρὸν γὰρ δότην ἀγαπᾷ ὁ Θεός». Ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο που δίνει από ιλαρότητα, που δεν κάνει συναλλαγή συναισθημάτων, που δεν κάνει παζάρια, που οι σχέσεις του δεν είναι σχέσεις διαπλοκής. Θέλει να αγαπά διότι αυτό του δίνει ζωή, θέλει να αγαπά διότι μέσα από την αγάπη ξέρει ότι θα συναντήσει τον Θεό. Ξέρει πολύ καλά ότι δια της αγάπης μπορεί να οικοδομηθεί μια αληθινή κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι η εργαλειοποίηση της ζωής μας, η εργαλειοποίηση των σχέσεων μας, το γεγονός ότι έχουμε γίνει λάτρεις της χρησιμότητας, αυτό είναι ό,τι πιο καταστροφικό και ό,τι πιο δαιμονικό. Ο άνθρωπος που ζει μέσα από τις περιστάσεις των συμφερόντων είναι δυστυχισμένος άνθρωπος. Πραγματικά ελεύθερος είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει βγάλει από την μέση είτε την λύπη, είτε την ανάγκη, αλλά πορεύεται «καθὼς προαιρεῖται τῇ καρδίᾳ». Έχουμε ανάγκη από σχέσεις καρδιάς. Για να έχουμε όμως σχέσεις καρδιάς πρέπει να μιλήσουμε με την καρδιά μας, να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλει, ποιος είναι ο στόχος της. Όταν πορευθούμε ακούγοντας την καρδιά μας, τότε θα λυθούν και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να γίνουμε τίμιοι και ειλικρινείς μεταξύ μας. Να πάψουμε να ζήσουμε με ψευδαισθήσεις, να πάψουμε να ζούμε με την ανάγκη εξωτερικής περιβολής, αλλά να αναζητήσουμε την ελεύθερη και αληθινή αγάπη.

Αυτή την αληθινή αγάπη, αυτή την αληθινή φιλία, αυτή την αληθινή κοινωνία μας προτείνει ο Χριστός. Από εμάς μένει να θελήσουμε να την ακολουθήσουμε. Να πάψουμε να ζούμε με τα επιφαινόμενα και με τα εξωτερικά και με τα δήθεν και να ζητήσουμε την αλήθεια και την ουσία της ζωής».

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμαρχος Λοκρών Θ. Ζεκεντές για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *