Ακολουθήστε μας στο facebook

Μπαράζ τροπολογιών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στον υπό ψήφιση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

 

*Δελτίο Τύπου

Στην κατάθεση συνολικά έξι προτάσεων με τροπολογίες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, που εισάγεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για στοχευμένες αλλαγές σε σημαντικές παραμέτρους του υπό ψήφιση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και για μέριμνα σε θέματα που η Κυβέρνηση «ξέχασε» να ρυθμίσει.

Επιγραμματικά, με τις έξι προτάσεις – τροπολογίες, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποδεχτεί τις εξής αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1) Να εφαρμόζονται και στους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι μειώσεις στα πρόστιμα που ήδη περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Αυτή η διεύρυνση εφαρμογής των μειώσεων είναι απαραίτητη, δεδομένου του ύψους των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (ανέρχονται σε 8,76% το χρόνο). Χωρίς αυτήν, αναιρείται η επίτευξη του σκοπού ολόκληρου του άρθρου 75 του νομοσχεδίου, δηλαδή η διευκόλυνση των φορολογουμένων, η επιτάχυνση της είσπραξης δημοσίων εσόδων και η ταχεία περάτωση της εκκρεμότητας.

2) Να μην επιβάλλεται πρόστιμο, όταν η μη ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αφορά το πρόστιμο μη διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, ειδικά στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πως η μη υποβολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα, εφόσον βεβαίως προκύπτει ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν νομίμως εκδοθεί, έχουν εμπρόθεσμα καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία και έχουν αποδοθεί οι φόροι που αναλογούν σε αυτά εφόσον παρήλθε η προθεσμία υποβολής των αντιστοίχων δηλώσεων.

3) Να προστατευθούν από την εκτόξευση των επιτοκίων οι πολίτες που εντάχθηκαν στο νόμο ΠΑΣΟΚ (3869/2010) για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, προτείνεται να θεσπιστεί ανώτατο όριο ως προς το επιτόκιο, με το οποίο θα εκτοκίζεται η ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας που έχει οριστεί με τη δικαστική απόφαση. Είναι βαθύτατα άδικο, νοικοκυριά των οποίων η μόνιμη αδυναμία για την εξυπηρέτηση των χρεών τους και το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία αναγνωρίστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, να υποχρεώνονται να καταβάλλουν υπέρογκες δόσεις, προκειμένου να διασώσουν την κατοικία τους. Τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες συσσωρεύουν τεράστια κέρδη, αυξάνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και επιτόκια χορηγήσεων.

4) Να παραταθεί ο διακανονισμός ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του άρθρου 48 ν. 3943/2011.

Έληξε στις 31/12/2023, με αποτέλεσμα πλήθος ασφαλισμένων που εξυπηρετούσαν ανελλιπώς το διακανονισμό, να έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Είναι απαραίτητη η παράταση, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν την ίδια δόση.

5) Να ληφθεί μέριμνα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συγκεκριμένους οικισμούς – «φαντάσματα» της Δυτικής Μακεδονίας

Αναλυτικότερα, να παραταθεί και για το 2024, η απαλλαγή (που δικαιολογημένα ίσχυσε εδώ και χρόνια) της παρ.7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συγκεκριμένους οικισμούς – “φαντάσματα” των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, που είτε είναι σε αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων εξαιτίας κατολισθητικών φαινομένων είτε σε μετεγκατάσταση ή πολεοδομικά ανενεργοί.

6) Να θυμηθεί η Κυβέρνηση τους σεισμόπληκτους στις Π.Ε. Σάμου, Ικαρίας, Χίου

Ειδικότερα, να παραταθεί και για το 2024, η απαλλαγή (που αυτονόητα εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια) της παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013 για τους πληγέντες από το σεισμό συμπολίτες μας στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κατασχέθηκαν 50 κιλά παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και 12.360€

  Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη πρωινές ώρες την Τρίτη 28 Μαΐου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *