Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Άρθρο του Γεωργαντζά Γιάννη

Σύμφωνα με το προοίμιο του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Χάρτη, η συμμετοχή των νέων στην τοπική και περιφερειακή ζωή είναι απαραίτητη, για μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία.

Η δύναμη και τα προσόντα που διακατέχουν σήμερα οι νέοι τους καθιστούν ικανούς ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν δυναμικά στις εξελίξεις της κοινότητας όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Διαδραματίζοντας, επίσης και ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τη ποιότητα ζωής όλων μέσα στη τοπική κοινότητα.

Οι ίδιοι οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή θα ληφθούν, αφορούν και τους ίδιους. Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά θα προσφέρει προβληματισμό και ευαισθητοποίηση. Η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι τους αποξενώνει. Αντιθέτως, πρέπει να δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι έχει ανάγκη να ακούει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των νέων ανθρώπων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κέντρα αποφάσεων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. Έχοντας έναν ειλικρινή διάλογο και συνεργασία με τα άτομα που ζουν στην επικράτειά της, η πολιτική της μπορεί να είναι πραγματικά δημοκρατική, σχετική και αποτελεσματική, διότι θα βασίζεται στις ανάγκες των πολιτών.

Σημαντικότατο ρόλο στην ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν τα δημοτικά συμβούλια νεολαίας. Παρόλο που δεν λειτουργούν σε όλους τους δήμους ή κοινότητες, εκεί όπου λειτουργούν αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στη διεύρυνση της συμμετοχής και έκφρασης των νέων, στην πολύπλευρη στήριξη και ενεργοποίηση των οργανωμένων συνόλων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι νέοι δεν πρέπει να απογοητεύονται από την ηγεσία της Αυτοδιοίκησης, αντιθέτως θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την ενασχόληση τους με τα κοινά, προτρέποντάς τους μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά τους.

Η δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως, ο αθλητισμός, με τη δημιουργία κέντρων όπου όλοι οι νέοι και αυτοί με αναπηρία, θα μπορούν να αθληθούν δωρεάν. Όπως επίσης και στον τομέα του πολιτισμού ως βασική πηγή διατήρησης της Ελληνικής κουλτούρας και εθίμων, με τη δημιουργία θεατρικών, παραδοσιακών, μουσικών και καλλιτεχνικών  εργαστηρίων σε μια σχέση εταιρικής ευθύνης με την κεντρική ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν, να δημιουργήσουν, να κάνουν φιλίες και να νιώσουν το αίσθημα του «ανήκειν», δεν είναι μόνο «ευκταίο, αλλά και εφικτό».

Οι νέοι τα τελευταία χρόνια, μορφώθηκαν στην Ελλάδα στο μέγιστο επίπεδο, ωστόσο με βάση τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, ένας από του λόγους μετανάστευσης είναι ότι τους στερήθηκε το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι πολίτες στις πόλεις τους και στη χώρα τους. Με αποτέλεσμα αυτό το νεανικό και εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας, να προσφέρει τις πολύτιμες και σύγχρονες γνώσεις του σε άλλες χώρες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός ότι ασκεί διοίκηση σε τοπικό επίπεδο είναι ταυτόχρονα και θεσμός έκφρασης, θα πρέπει λοιπόν, να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα και όραμα για κάτι καλύτερο.

Γεωργαντζάς Γιάννης

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σοβαρό τροχαίο στην Δυτική Φθιώτιδα – Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων [ΦΩΤΟ]

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε την Δευτέρα 28/11/2022 στη Δυτική Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα συγκρούστηκαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *