Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Γ. Κοτρωνιάς στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς συμμετείχε ως μέλος στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα: «Βιώσιμη μόδα: Πράσινα μοντέλα παραγωγής».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και ενημέρωσαν την Επιτροπή εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ειδικοί επιστήμονες και μηχανικοί.

Ο βουλευτής στην παρέμβασή του εστίασε στους τομείς της παραγωγής, της κατανάλωσης και της ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στο επίπεδο της Ανακύκλωσης: Συμφωνώ για τη δημιουργία βάσης δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να αξιοποιήσει τα απόβλητα ενδυμάτων – υφασμάτων του άλλου και επίσης συμφωνώ με το μοντέλο παραγωγής που προβλέπει δημιουργία συστάδων μονάδων παραγωγής με συμπληρωματικές δραστηριότητες από τη μεταποίηση ως την ανακύκλωση.
Στο επίπεδο της Κατανάλωσης: Δεν είναι μόνο τα βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά παραγωγής αλλά και η πολιτική μόδας που πρέπει να γίνει πολιτική ποιότητας, διαχρονικότητας, με αλλαγή στη νοοτροπία του fast fashion.
Στο επίπεδο της Παραγωγής: Πώς θα αλλάξουμε την εθνική και κοινοτική πολιτική, ώστε να μην παράγουμε την άριστη πρώτη ύλη και να την στέλνουμε σε τρίτες χώρες που εισπράττουν την υπεραξία του έτοιμου προϊόντος, το οποίο εμείς εισάγουμε με δυσμενείς επιπτώσεις για το ισοζύγιο και κυρίως για την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία;

Μέσα από το κίνημα fashion revolution, το οποίο προωθεί τη βιώσιμη καθαρή βιομηχανία μόδας, μπορεί η Ελλάδα να βρει πρωταγωνιστική θέση στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, αφού και την πρώτη ύλη έχουμε και το έμψυχο δυναμικό σχεδιασμού και τις υποδομές κατασκευής υφασμάτων και ρούχων.
Μου είναι ακατανόητο η Ευρώπη να επιδοτεί την παραγωγή βαμβακιού και δεν νοιάζεται για τη μεταποίηση του, αφού την παραχωρεί μαζί με την υπεραξία που παράγει στις τρίτες χώρες.
Θεωρώ ότι το «EUCOTTON», που αποτελεί ευρωπαϊκό σήμα που πιστοποιεί την παραγωγή, επεξεργασία και μεταποίηση της πρώτης ύλης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία των Ευρωπαϊκών χωρών και το οποίο αναπτύχθηκε από Ελλάδα και Ισπανία, πρέπει να αποτελέσει το σήμα που θα συνοδεύει τα ρούχα στο ράφι. Και πρέπει, σε συνεννόηση του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του κλάδου, να στηρίζει την παραγωγή εδώ στην πατρίδα μας, ως μία παράλληλη πολιτική προστασίας της ανθρώπινης εργασίας και του περιβάλλοντος.

Θεωρώ ότι πρέπει ως Επιτροπή να πάρουμε πρωτοβουλία να κάνουμε κοινωνό του σήματος το Υπουργείο Ανάπτυξης και να βρεθεί τρόπος στήριξης του ενεργειακού κόστους παραγωγής, αλλά και να προωθήσουμε το EUCOTTON στο ράφι».

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διακοπή ρεύματος στα Καμένα Βούρλα

Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στη Φθιώτιδα Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 λόγω εκτέλεσης εργασιών σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *