Κυριακή , 25 Φεβρουαρίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Θ. Γιαννόπουλος για την διαθεσιμότητα των κλινών

Διαθεσιμότητα κλινών Μ.Ε.Θ.

Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Β. Κικίλια για διακομιδές ασθενών που χρήζουν Μ.Ε.Θ. από Θεσσαλονίκη, λόγω της ελλείψεως κλινών ΜΕΘ σε μονάδες των Αθηνών. Το φαινόμενο αυτό ακόμα των αεροδιακομιδών ασθενών για ΜΕΘ παρατηρήθηκε και μεταξύ ομόρων κρατών πρόσφατα, μεταξύ Ολλανδίας και Γερμανίας. Αλλά εκεί όμως υπάρχουν άλλα μοντέλα αεροδιακομιδών. Κάποτε θα το σχολιάσω και αυτό.

Πρέπει βέβαια να απασχολήσει τους Υπουργούς το κόστος αεροδιακομιδής με ένα C130 και η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών αυτών συγκρινόμενο με το κόστος μιας κλίνης εντατικής μονάδας σε Ιδιωτικό Θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης. Διαθεσιμότητα κλινών στον Ιδιωτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης υπάρχει.

Θα πρέπει λοιπόν με έξυπνες κινήσεις να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, εάν δεν θέλουνε σε αυτή τη Β΄ φάση της πανδημίας να επιτάξουν Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, να διακομίσουν χρόνια περιστατικά που νοσηλεύονται από άλλη αιτία στις ΜΕΘ των Δημόσιων Νοσοκομείων μας –  Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος –  και στα Δημόσια Νοσοκομεία εφόσον όλα κακώς τα έχουν κάνει νοσοκομεία Covid να νοσηλεύουν και να θεραπεύουν τα περιστατικά αυτά που προσβάλλονται από Covid.

Διαθεσιμότητα κλινών στον Ιδιωτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης από έρευνα που έχω κάνει υπάρχει. Αλλά όμως πρέπει να υπάρξει η συντονισμένη ενέργεια από το Υπουργείο.

κ.κ. Υπουργοί πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Α’ φάση της πανδημίας, που αντιμετωπίστηκε με πληρότητα και ακρίβεια θα έλεγα, δώσατε τη δυνατότητα με τις προκηρύξεις για το Δημόσιο Τομέα προς στελέχωση των μονάδων των Δημόσιων Νοσοκομείων να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, νοσηλευτριών, ακόμα και ιατρών, με αποτέλεσμα τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια να διαθέτουν μεν κλίνες ΜΕΘ αλλά να μην έχουν απόλυτα τη δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι όπως υπάρχουν τα έξυπνα όπλα για τις πολεμικές επιχειρήσεις έτσι υπάρχουν και οι ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στη παρούσα πανδημία που είναι μια ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΝΝΟΩ. Να δοθεί η δυνατότητα σε νοσηλευτές, νοσηλεύτριες και ιατρούς του Δημόσιου Τομέα με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου να απασχολούνται και να εργάζονται, εάν το επιθυμούν και το θέλουν,  κάνοντας μια βάρδια στον Ιδιωτικό Τομέα και βέβαια επ΄ αμοιβή καλύπτοντας έτσι κάποια κενά εργασίας (ρεπών, κλπ.). Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν οι μονάδες του Ιδιωτικού Τομέα και να έχουμε επάρκεια προς το παρόν σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Δεν μιλάμε βέβαια για τη Γ’ φάση ΚΟΚΚΙΝΗ της πανδημίας όπου εκεί η πολιτεία μπορεί να καταλήξει στο έσχατο μέτρο της επίταξης μονάδων εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα.

Έχω σχολιάσει πολλές φορές ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μας και πληρότητα διαθέτει και επάρκεια. Είναι δε συγκρίσιμο και πολλές φορές υπερτερεί άλλων συστημάτων υγείας δημόσιου τομέα άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών. Έχει όμως ένα ιδιαίτερο γνώρισμα η πατρίδα μας. Ότι διαθέτει και έναν πολύ αξιόλογο Ιδιωτικό Τομέα Υγείας υψηλών δυνατοτήτων και στελεχωμένο με υψηλού επιπέδου επιστήμονες και προσωπικό που μπορεί στη Γ΄ φάση, τη ΚΟΚΚΙΝΗ, να δώσει λύσεις. Κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα κράτη της Δυτικής Ευρώπης αλλά και προσωπικά δεν θα ήθελα ποτέ να φτάσουμε στη ΚΟΚΚΙΝΗ φάση της πανδημίας.

Τα συντονισμένα μέτρα τα οποία έλαβε η Πολιτεία μέχρι στιγμής και συμπληρωματικά που ενδεχομένως πρόκειται να λάβει ανάλογα με τη ροή των κρουσμάτων και με τη σωφροσύνη που θα δείξουν όλοι θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

 

 

Αθανάσιος Γιαννόπουλος

Καθηγητής Χειρουργικής

τ. Υφυπουργός Υγείας

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Χαλάει ο καιρός με καταιγίδες και χαλάζι – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *