Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γ. Κοτρωνιάς για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 » .

Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή:

«….. Τι μας έλεγε ο κόσμος το 2019 πριν από τις εκλογές ; Πρώτα απ’ όλα μας έλεγε ότι πληρώνει πάρα πολύ μεγάλους φόρους, δεύτερο μας έλεγε να ξανανοίξουν δουλειές για να έχουμε ανάπτυξη και τρίτον μας έλεγε να προσέξουμε την ελληνική οικογένεια και την αξιοπρεπή της διαβίωση.

Τότε δεν ήξεραν όμως ότι θα δεχτούμε την λαίλαπα της πανδημίας που ανέτρεψε τα δεδομένα και ανάγκασε τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να αλλάξουν προτεραιότητες και να στηρίξουν την κοινωνία που βαλλόταν τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά.
Τα καταφέραμε ;
Αναντίρρητα ναι !!! και στους δύο τομείς.

Η Κυβέρνηση, απαντώντας στην διττή πρόκληση για στήριξη της κοινωνίας και ενίσχυση της οικονομίας, έθεσε σε εφαρμογή εκτεταμένα μέτρα στήριξης ύψους 43,3 δις ευρώ για την τριετία 2020-2022. Διαμόρφωσε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας – ως ποσοστό του ΑΕΠ – στην ευρωζώνη, μετά την Ιταλία και την Γερμανία και το τέταρτο παγκοσμίως, μετά τις Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Συνολικά διέθεσε για την αντιμετώπιση της πανδημίας πάνω από το ¼ του ΑΕΠ την διετία 2020-2021, με βασικούς αποδέκτες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και για το 2022, ενδεικτικά, θα αναφέρω τις βασικότερες παρεμβάσεις στήριξης που προβλέπονται, οι οποίες είναι:
• Επέκταση ως το τέλος του 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
• Μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
• Μείωση του ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
• Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από 24% σε 13%.
• Επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών.
• Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
• Ενίσχυση του αρχικού προγράμματος για 100.000 θέσεις εργασίας με επιπλέον 50.000 νέες θέσεις.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, καλύπτοντας άνω των δύο τρίτων του απολεσθέντος προϊόντος, ενώ για το 2022, προβλέπεται σημαντική ανάπτυξη ύψους 4,5%, υπερβαίνοντας το ΑΕΠ του 2019 κατά 1,7%.

Όσον αφορά στο Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, αναμένεται να μειωθεί από 206,3% το 2020 σε 197,1% το 2021 και σε 189,6% το 2022.

Τα αυξημένα έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2022, οφείλονται αποκλειστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν πρόκειται να προέλθουν από επιβολή νέων φόρων. Η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην πολιτική ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω μείωσης της φορολογίας και στην τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ως μέτρα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Ενδεικτικό αυτής της σταθερής πολιτικής είναι ότι, μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και τελών, ελαφρύνοντας τα βάρη των πολιτών, και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.

Υπενθυμίζω μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις όπως:

 Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%.
 Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021.
 Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα από το φορολογικό έτος 2020.
 Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
 Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020 για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
 Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και επέκταση της απαλλαγής για το 2022 σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
 Μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
 Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022 κατά 3 μονάδες, όπως προανέφερα.
 Αύξηση από 01/10/2021 του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας στο ποσό των 800.000 ευρώ.

Στο ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, το συνολικό ύψος των δαπανών του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση μέτρων κατά του κορωνοϊού, ανέρχεται στα 944 εκατ. ευρώ για το έτος 2021. Για το 2022, οι συνολικές δαπάνες αυξάνονται, καθώς σε αυτές προστίθενται κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 241 εκατ. ευρώ και έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 75 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20 εκατ. σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, στις συνολικές δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και έκτακτες δαπάνες ύψους 736 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136 εκατ. έχουν ήδη κατανεμηθεί στις πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε λόγω Covid-19 και τα 600 εκατ. έχουν προβλεφθεί σε ειδικό φορέα του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εκταμιευθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Θέλω επίσης να αναφερθώ και στα νέα στοιχεία που εισάγει ο προϋπολογισμός με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και του αξιολογούμενου έργου. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται, πιλοτικά για το 2022, ο προϋπολογισμός επιδόσεων για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και τη Βουλή των Ελλήνων με στόχο την αξιολόγηση διαχείρισης των δημόσιων πόρων. Επιπλέον, καθιερώνονται δείκτες μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συγκεκριμένων πολιτικών που σχετίζονται με προγράμματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η πλήρης ταξινόμηση των δαπανών και η διευκόλυνση ενημέρωσης κάθε πολίτη, για το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανά τομέα.

Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα μπορώ να γυρίσω στον τόπο μου τα Χριστούγεννα και να μεταφέρω αισιοδοξία και προοπτική για το αύριο στους συμπολίτες μου. ».

*Δελτίο Τύπου

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στυλίδα: Πόσα νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν

Την Παρασκευή  27/1/2023, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι–rapid tests για κορονοϊό  στην Στυλίδα.  Οι δωρεάν δειγματοληψίες έγιναν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *