Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γ. Κοτρωνιάς για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας

Με ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα έθεσα το ζήτημα της Λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας.

Στην Ερώτησή μου αναφέρω τα εξής :
” Η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας αποτελεί μία ΤΟΠΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ αφού, από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά με την κατ´ όνομα λειτουργία της και την ψευδαίσθηση της ύπαρξής της ως Κρατικής Υπηρεσίας προσβάλλει το κοινό αίσθημα και δημιουργεί ανείπωτες ταλαιπωρίες στον κόσμο της Φθιώτιδας, ο οποίος, προφανώς, όταν έχει την ανάγκη των υπηρεσιών της, βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση έχοντας συνήθως χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο.
Και εξηγώ :
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας ιδρύθηκε με το νόμο 3258/2004 ΦΕΚ 144/29 Ιουλίου 2004. Ξεκίνησε την λειτουργία της στις αρχές του Ιουλίου του 2008 μετά από μετάθεση της ιατροδικαστού Ακριβούση Αποστολίας από την Λάρισα στην Λαμία, με απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης.
Από την αρχή η Υπηρεσία αυτή δεν μπορούσε να λειτουργήσει, αφού υπαλλήλους δεν είχε, παρά μόνο την Προϊσταμένη και μόνο για ένα μικρό διάστημα βοηθητικό προσωπικό και νεκροτόμο, ώστε να επιτευχθεί προσωρινά στοιχειώδης στελέχωση και να ασκήσει εν τοις πράγμασι τον ρόλο της.
Ήδη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια (με μία «φωτεινή» εξαίρεση 8 μηνών), δεν υπάρχει νεκροτόμος με αποτέλεσμα η Ιατροδικαστής να παραπέμπει όλες τις υποθέσεις είτε στον Πειραιά και την Αθήνα, είτε στη Λάρισα.
Πέραν της ελλείψεως προσωπικού θα αναφέρω και την αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων για τα οποία εξυπηρετείτο από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο έπαψε να δέχεται τα απόβλητα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για να μπορέσει στο μέλλον, εφόσον στελεχωθεί, να διαχειρίζεται με ασφάλεια τα απόβλητα του νεκροτομείου.
Οι εγκαταστάσεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας είναι άρτιες και περιλαμβάνουν: χώρο διοικητικών υπηρεσιών 180 m², νεκροτομείο 80 m², γραφείο νεκροτομείου 30 m², ιατροδικαστικό ιατρείου 44 m², αποθηκευτικούς χώρους 11 m² , ενώ καλύπτεται με 50 m² ψυκτικών θαλάμων και με χώρο παραλαβής από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Όμως από το 2008 μέχρι σήμερα η υπηρεσία αυτή είναι μόνο στα χαρτιά, δεν παρέχει καμιά υπηρεσία στους κατοίκους της περιοχής και στο κοινωνικό σύνολο και απλώς η Προϊσταμένη, παραπέμπει τα περιστατικά στα νεκροτομεία του Πειραιά της Αθήνας και της Λάρισας .
Κατανοείτε ασφαλώς ότι, η συνέχιση μιας τέτοιας καταστάσεως δεν τιμά ούτε το Κράτος, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε όλους εμάς που εκπροσωπούμε το λαό της Φθιώτιδας και είναι καιρός η δική μας Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το χρόνιο αυτό πρόβλημα που κληρονομήσαμε.
Κύριε Υπουργέ,
Απευθύνομαι στην ευαισθησία σας και στην εγνωσμένη αποτελεσματικότητα σας και
ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, εάν είναι στις προθέσεις σας να δώσετε σύντομα οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η λειτουργία της οποίας στη Λαμία, που είναι το γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος της πατρίδας μας, είναι απολύτως απαραίτητη, αλλιώς το μόνο που κάνει είναι να σπαταλάει τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου” .

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σε Καμένα Βούρλα, Μοσχοχώρι, Σπαρτιά, Μεξιάτες, Δαμάστα, Μενδενίτσα – Το πρόγραμμα του έως 28/7

Ενημερωθείτε για το Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 22 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *