Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο υγρότοπος της Βραυρώνας, στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Ερασίνου

Ανάμεσα στην Αρτέμιδα και το Μαρκόπουλο, σε μια εύφορη πεδιάδα που διαρρέεται από τον ποταμό Ερασίνο, ο προστατευόμενος από το δίκτυο Natura 2000 υγρότοπος της Βραυρώνας αποτελεί από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Αθήνα, μπορούμε να θαυμάσουμε ένα υπέροχο τοπίο με πλούσια ιστορία που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βιοτόπων σε συνδυασμό με τις ήπιες μεθόδους εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο δημιούργησαν ένα οικοσύστημα μοναδικής αξίας.

Ο υγρότοπος
Η φύση
Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βραυρώνα: γνωρίζοντας έναν παράκτιο υγρότοπο”
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο μικρός ποταμός Ερασίνος, που διαρρέει το Μαρκόπουλο και καταλήγει στον ρηχό όρμο της Βραυρώνας, έχει δημιουργήσει έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ανατολικής Αττικής. Οι καλαμιώνες και αρμυρικώνες, τα υγρά λιβάδια και οι μικρές εποχιακές λίμνες και, φυσικά, το ίδιο το ποτάμι αποτελούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνθετο υγροτοπικό οικοσύστημα.

Κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις προσφέρουν ακόμα τα παραδοσιακά αγαθά της Αττικής γης (σύκα, ελιές, σταφύλια), όπως κάνουν από την αρχαιότητα. Την περιοχή περιβάλλουν τρεις λόφοι, (Δεδεσπότη, Λαπούτσι και Πυργάρι) που καλύπτονται από θαμνώνες και δάση πεύκης. Αυτό το μωσαϊκό βιοτόπων έχει δημιουργήσει μια νησίδα πλούσιας βιοποικιλότητας ανάμεσα στην αστικοποιημένη Λούτσα και το ραγδαία αναπτυσσόμενο Μαρκόπουλο.

Ο άνθρωπος είχε αντιληφτεί από την αρχαιότητα την ιδιαιτερότητα της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο και δημιούργησε ναό προς τιμήν της Βραυρώνιας Αρτέμιδος και διοργάνωνε μεγάλες τελετές –τα Βραυρώνια– που περιελάμβαναν μουσικούς αγώνες, απαγγελίες ποιημάτων και θαλάσσια αγωνίσματα. Παράλληλα οι παραδοσιακές χρήσεις γης (κτηνοτροφία και γεωργία) που διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας προστάτεψαν τη περιοχή από τη κακώς εννοούμενη ανάπτυξη.

Η ευεργετική επίδραση του Ερασίνου
H ύπαρξη γλυκού νερού όλο το χρόνο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη πλούσια βιοποικιλότητα στη περιοχή. Χάρις στον Ερασίνο τα χωράφια μπορούν και αντέχουν τις δύσκολες μέρες του ξηρού Αττικού καλοκαιριού, ενώ και η οργιώδης βλάστηση που έχει αναπτυχθεί και παρέχει πλήθος θέσεων φωλιάσματος στα πουλιά οφείλει την ύπαρξή της σε αυτόν.

Αυτή η μεγάλη ποικιλία σε είδη προσελκύει και σημαντικό αριθμό χερσαίων (αλεπού, τσακάλι, κουνάβι, νυφίτσα) και ιπτάμενων θηρευτών (Ξεφτέρι, Πετρίτης, Αετογερακίνα, Φιδαετός κ.ά.), ενώ τα γλυκά νερά που χύνονται στη θάλασσα δημιουργούν ένα υφάλμυρο οικοσύστημα στο οποίο διαβιούν μεγάλοι αριθμοί ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για ερωδιούς, Αλκυόνες και γλάρους.

http://ornithologiki.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το ηλιακό μας σύστημα και τα πάντα μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Γης, θα έχουν πολύ διαφορετική όψη, όταν ο Ήλιος πεθάνει

Θα μπορέσει, όμως, η Γη και οι άλλοι πλανήτες να ξεφύγουν από τον Ήλιο ή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *