Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνά”

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΗΣ Δ.Ε.ΦΟΥΡΝΑ

 

Στις 5 Ιουλίου, ο Σύλλογος Γυναικών της Δ.Ε. Φουρνάς και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε σε ανοιχτή συνέλευση στον «Άγιο Κυπριανό» Κλειτσού τους τοπικούς Φορείς, Συλλόγους και πολίτες, για να συζητήσουμε σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά, στην περιοχή μας.

Παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα και τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομία ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς κ. Νικ. Σουλιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αικ. Καλαντζή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών κ. Κώστας Συγγούνης, ο επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Δημ. Λερογιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκορόγιας, ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας κ.Θ. Κώτσιας, ο εκπρόσωπος του κ. Βούλγαρη από την «Ελεύθερη Στερεά» κ. Χρ. Παπαδόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος της Δ.Ε. Φουρνάς και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπενησίου κ. Γεωργία Γκαρίλα. Τις τοποθετήσεις τους έστειλαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς κ. Μ. Μπερμπερής και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, πήραν τον λόγο ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών κ. Ευθ. Φλώρος, ο εκπρόσωπος της «Κίνησης Πολιτών για τα Αιολικά στις Δημοτικές Ενότητες Φουρνά και Κτημενίων» κ. Στέφ. Σταμέλλος, ο γιατρός κ. Νικ. Συρούκης, o κ. Νικ. Κατσιάρης, ο δικηγόρος κ. Κων. Πάζιος, η κ. Περσ. Τσιμάκη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Απεραντίων κ Βασιλική Χαλαστάνη, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βράχας κ. Δημ. Μάγκας, η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών της Δ.Ε. Φουρνάς κ. Κωνστ. Μπέικου κ.ά.

Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τη διατύπωση των προβληματισμών ο Δασάρχης Φουρνάς κ. Στέλιος Χονδρογιάννης, ο π. Γεράσιμος Τσιρώνης, ο π.Κώστας Ντούσικος, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Κωνστ. Τσιουγκρή και Παρ. Τσιτούρη, ο πρώην Δημ. Σύμβουλος κ. Βασ. Παπαροϊδάμης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Δημ. Χούπας, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Φουρνάς κ. Νίκος Οικονόμου και Βράχας κ. Σωτήρης Ακρίβος, οι Πρόεδροι της Τ.Κ. Δομιανών κ. Νίκος Κουτρής και της Τ.Κ. Αγίας Τριάδας κ. Ευαγ. Ντάσιος, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Μαν. Κοπανάκης, ο κ. Κωνστ. Τσιάντης εκπρόσωπος του Συλλόγου απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης», ο κ. Βασ. Τσιώλης του Συλλ. Φουρνιωτών Φθιώτιδας «Το Ζαχαράκι», η κ. Μαρία Χαλβαντζή του Συλλ. των Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός», ο κ. Σωτ. Μάγκας του Συλλ. «Η Νέα Βράχα», οι πρόεδροι των Δασικών Συνεταιρισμών Φουρνάς κ. Κωνστ. Ρέλλιας, Κλειτσού κ. Παν. Γεωργίου και Βράχας κ. Κ. Γεωργίου και συγχωριανοί μας, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους.

Στο τέλος, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν ψήφισμα στο οποίο προσπαθήσαμε, με συντομία, να συμπεριλάβουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Το ψήφισμα θα το αποστείλουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να γνωστοποιήσουμε την αντίθεση μας στην κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς και να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 299/14.12.2018) που προτρέπει στην έγκαιρη εξαίρεση συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών και την προώθησή της ως «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς της Ευρυτανίας».

Επειδή η μόνη δύναμη του πολίτη είναι η φυσική του παρουσία, αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων στο ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ την 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΨΗΦΙΣΜΑ, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

«Άγιος Κυπριανός» Κλειτσού

Για τη ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης ανεμογεννητριών

στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς

 

Αναγνωρίζουμε την κεφαλαιώδη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατασκευή των αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία.

Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες στην Ευρυτανία και σε όλη την Ελλάδα και

διαμαρτυρόμαστε

γιατί οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας (4ο σε καθαρότητα σε όλο τον κόσμο, κατά την UNESCO), τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία των οργανισμών. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τα συνοδά τους έργα θα αλλάξουν την ορεινή χωροταξία, την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του τοπίου και στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς.

Διαμαρτυρόμαστε, γιατί αγνοήθηκε εντελώς η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς για τα έργα αυτά έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον Καποδιστριακό Δήμο Κτημενίων, το Δασαρχείο Φουρνάς και την Περιφέρεια Στερεάς. Από τις 17-8-2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου γνωμοδότησε ότι το έργο «σε κάθε περίπτωση δεν χαρακτηριζόταν ως ήπια παρέμβαση και δεν διασφάλιζε τη διατήρηση της φυσικότητας και της ακεραιότητας του φυσικού τοπίου της κορυφογραμμής». Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου αποφάσισε ότι η εγκατάσταση υπερμεγεθών αιολικών πάρκων, που δρομολογείται, αντιβαίνει σε βασικές περιβαλλοντικές αρχές, γιατί θα προκαλέσει την καταστροφή μοναδικών τοπίων, οικοσυστημάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους ελάχιστους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πρόκειται να γίνει μέσα στο δάσος. Σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα, όπως διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πλάτους τουλάχιστον 10μ, εκσκαφές και εκβραχισμούς, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (πυλώνες), ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κ.ά. θα καταστραφούν οι γεωλογικές δομές. Θα προκληθεί υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμός και καταστροφή των φυσικών βιότοπων των οργανισμών του δάσους. Θα εξολοθρευθεί ή θα εκτοπιστεί η πανίδα της περιοχής, η οποία περιέχει σπάνια και απειλούμενα είδη.

Με το έντονο ανάγλυφο του εδάφους στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς και με την εφαρμογή της τυπικής διατομής θα υπάρξουν πολύ μεγάλα επιχώματα ή και ορύγματα, της τάξης των δεκάδων μέτρων, με αποτέλεσμα την πρόκληση κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων και σημαντική αλλοίωση της γεωμορφολογίας του τοπίου στην περιοχή. Τα χωριά Βράχα και Χόχλια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως κατολισθήσιμα και υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να κινδυνέψουν από τα έργα των εκβραχισμών και των εκχωματώσεων, που θα καταστήσουν το έδαφος πιο ευάλωτο.

Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί 1500-2500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, με συνέπεια το έδαφος ποτέ να μην επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Η ηχορύπανση από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών σε συνδυασμό με την εκτόπιση της κτηνοτροφίας θα επιφέρει ανεπιθύμητες οχλήσεις και θνησιμότητα στην ορνιθοπανίδα και στα όρνεα.

Οι συνέπειες δεν είναι όμως μόνο περιβαλλοντικές. Η ακίνητη περιουσία του λαού θα παραδοθεί έμμεσα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα αλλάξει η χρήση της γης και ο τόπος μας θα περάσει σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η ενέργεια (ηλεκτρική) που είναι του λαού θα γίνει εμπόρευμα των οικονομικών τραστ, που πλέον θα την εκμεταλλεύονται και θα τη διαχειρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Οι συνέπειες στην τοπική οικονομία (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, βότανα κ.ά.), στον ορεινό-εναλλακτικό τουρισμό, στην υγεία των οργανισμών και στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας θα είναι καταλυτικές.

Τα «αντισταθμιστικά οφέλη» δεν κατονομάζονται και, σε καμία περίπτωση, δεν επαρκούν να «αντισταθμίσουν» την τεράστια, χωρίς δυνατότητα επιστροφής, καταστροφή που θα επιτελεσθεί.

Απαιτούμε

να εφαρμοστεί το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος 299/14.12.2018, και προτρέπει στην έγκαιρη εξαίρεση συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών. Στο υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο αναφέρεται: «Οι περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων, μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000, και προτείνεται η υπαγωγή της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας, μετά από σχετική ειδική μελέτη, στις διατάξεις του άρθ. 19 παρ. 3.2 του ν. 1650/1986 και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο». Στο άρθρο 2 προτείνεται η ένταξη της Ευρυτανίας στα Δίκτυα Περιφερειακών και Εθνικών Πάρκων των κρατών μελών της Ε.Ε. των περιοχών NATURA 2000 και των εθνικών δρυμών και η προώθηση του τόπου μας ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς της Ευρυτανίας.

Διεκδικούμε λοιπόν τα αυτονόητα!

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να απορρίψουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ακυρώσουν τα έργα που θα καταστρέψουν την Ευρυτανική φύση.

Δεν θέλουμε ο μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπος μας να μετατραπεί σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΖΩΝΗ!

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Δ. Ε. ΦΟΥΡΝΑΣ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Βόλου

Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς έρχεται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *