Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Όχι στην υποβάθμιση των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ”

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στηρίζει την 24ωρη Απεργία που εξήγγειλαν η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, υποστηρίζοντας την αδιαμφισβήτητη παιδαγωγική και κοινωνική συνεισφορά των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ως βασικού πυλώνα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Τονίζουμε  ότι  τα σχολεία του ΟΑΕΔ έχουν ιστορία, καθόσον επί 68 συναπτά χρόνια είναι τα σχολεία της φτωχής εργατικής τάξης. Οι σχολές μαθητείας, στην πολυετή λειτουργία τους, τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους, συμβάλλοντας στη μείωση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, αφού οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι οι μοναδικές που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος και επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα που συνειδητά επέλεξαν.

Με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ζητούμε και πάλι την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση της εκπαιδευτικής δράσης των ΕΠΑ.Σ μαθητείας του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για το μόνο δυικό σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της χώρας μας που ταυτίζεται με το Ευρωπαϊκό Σύστημα και έχει ήδη αξιολογηθεί ως το πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο εθνικό σύστημα, μέσα από τις έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο Αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Ε.Δ. την περίοδο 2013-2015. Επιπρόσθετα η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. χαρακτηρίζεται από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και το CEDEFOP ως μια επιτυχημένη καλή πρακτική επαγγελματικής εκπαίδευσης που στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενταγμένη στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση με 4 εξάμηνα Πρακτικής και Πτυχία  που ανήκουν στο Επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Στην κατεύθυνση κάθε προσπάθειας ανασχεδιασμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο να σταματήσει την υποβάθμιση των ΕΠΑ.Σ μαθητείας του ΟΑΕΔ που πιθανότατα θα οδηγήσει στο κλείσιμο τους , αλλά να τις αναβαθμίσει και να τις εντάξει στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να παρέχουν πτυχία Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, χωρίς εξετάσεις Πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.

 

Ε.Κ.Π.Ε.Φ – ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΕΔΡΑ: ΛΑΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΑΚΟΥ Τ.Κ. 35132

ΤΗΛ: 22310 26651, 25583 Fax: 22310 26621 e-mail:erkepeft@gmail.com

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 77/2016

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: Κλειστά σχολεία και Παιδικοί σταθμοί την Πέμπτη 9/2

Κλειστά την Πέμπτη (9/2) τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Καμένων Βούρλων Κλειστά θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *