Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Οι κλιματολογικές συνθήκες, οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και οι συνθήκες προστασίας του πληθυσμού απαιτούν εγρήγορση, προγραμματισμό, ευαισθησία εν τοις πράγμασι”

 

*Γράφει ο Κώστας Μαστροκώστας

 

Η θλιβερή ιστορία του Βόλου ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο για τους δημότες του την γύμνια της πόλης έναντι των έντονων φυσικών φαινομένων αλλά και συνάμα τις ευθύνες του νυν και των προηγούμενων δημάρχων της που την άφησαν εντελώς ανοχύρωτη.

Η διπλανή πόλη της Λάρισας που και αυτή δέχτηκε μεγάλα ποσοστά βροχής δεν αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί είχε την τύχη παλαιότερα να έχει έναν σπουδαίο δήμαρχο, τον μακαρίτη πια Αριστείδη Λαμπρούλη ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε όλα εκείνα τα έργα υποδομής που ήταν και είναι απαραίτητα για την αποτροπή τέτοιων καταστροφών. Με το παράδειγμα των δυο αυτών πόλεων, αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι άλλο οι δήμαρχοι των έργων και άλλο οι δήμαρχοι της βιτρίνας και της φωτογραφίας. Ο νυν δήμαρχος του Βόλου το μόνο που έκανε ήταν να βγαίνει μπροστά στις κάμερες και να κράζει τον κόσμο που μετακινούνταν μέσα στην βροχή. Όπως και πριν λίγο καιρό στις φωτιές.

Όπως και ο δικός μας δήμαρχος εδώ στην Δυτική Φθιώτιδα που έτρεχε στις φωτιές με άγχος και αγωνία είναι η αλήθεια, για την έκβαση, αλλά με μηδενικό έργο προστασίας, μηδενικό σχεδιασμό και σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές. 70000 Euro όλα κι΄ όλα διέθεσε ο Δήμος Μακρακώμης μέσα στο 2023 για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ( φωτιές, πλημμύρες κλπ ), ποσό που δεν καλύπτει καμία ανάγκη παρά μόνο αυτή της αποενοχοποίησης των εχόντων την ευθύνη.

Αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στην επικράτεια του Δήμου Μακρακώμης και στα χωριά του αν ο «Daniel» την χτυπούσε με την ίδια μανία που χτύπησε τον Βόλο. Εξάλλου το κακό προηγούμενο του «Ιανού» απέδειξε και τότε πόσο ανοχύρωτος είναι ο Δήμος της Μακρακώμης έναντι της κλιματικής αλλαγής που την επικαλούνται όλοι για να κρύψουν την ολιγωρία, τον κακό σχεδιασμό, την έλλειψη έργων υποδομής και την δικιά τους αδράνεια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και οι συνθήκες προστασίας του πληθυσμού και των πόλεων απαιτούν εγρήγορση, προγραμματισμό, ευαισθησία εν τοις πράγμασι και όχι φωτογραφική και κυρίως ικανότητα διαχείρισης κυρίως στον τομέα της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης. Σε διαφορετική περίπτωση παντού και όλο και πιο συχνά μπορεί να προκύπτει είτε το ολοκαύτωμα της Δαδιάς, είτε ο κατακλυσμός του Βόλου. Αλίμονο στις τοπικές κοινωνίες που θα αρκεστούν στα έργα βιτρίνας και στους αντίστοιχους δημάρχους που εξειδικεύονται στον τομέα αυτόν. Καλή η φωτογένεια αλλά δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία μετά τις μελλούμενες καταστροφές που θα μας κάψουν ή θα μας πνίξουν, πίσω από το πρωτοφανές του φαινομένου. Οι φυσικές καταστροφές στην σύγχρονη εποχή, δεν είναι «Θεομηνίες», είναι αβελτηρία και ανικανότητα των ανθρώπων…

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου

  Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων σας προσκαλούν στην 6η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *