Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας “Operandum – Horizon 2020”

Με σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Operandum”, στο οποίο συμμετείχε η ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδος και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας“Horizon 2020”. Στόχος του “Operandum” είναι η μείωση των υδρομετεωρολογικών κινδύνων,μέσω της ανάπτυξης, δοκιμής και εξέλιξης καινοτόμων “πράσινων” και γενικότερων υβριδικώνλύσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε συστηματική έρευνα στην Π.Ε. Φθιώτιδαςμε εξαιρετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων. Η επιλογή της Π.Ε.Φθιώτιδας βασίστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν από πλημμύρες και ξηρασίες, καθώς και στο γεγονός ότι η περιοχή ανήκει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού δικτύου“NATURA 2000”. Συγκεκριμένα, η περιοχή των λεγόμενων “κατασκευαστικών επεμβάσεωνήπιας μορφής” (Natural Based Solutions) ή αλλιώς το ‘’ανοιχτό εργαστήριο’’ ήταν η λεκάνη απορροής του Σπερχειού ποταμού.

Ανάμεσα στις ήπιες παρεμβάσεις που προτάθηκαν, προκρίθηκε τελικά η ενίσχυση τηςαποθήκευσης νερού με διατήρηση της χωρητικότητας τάφρων και επιχωματωμένωνδεξαμενών – καναλιών στη περιοχή του Ζηλευτού στο Δ.Δ Λιανοκλαδίου. Η ήπιας μορφήςφυσική επέμβαση της αποθήκευσης νερού, έδωσε τη δυνατότητα να κατανοηθεί ησυμπεριφορά στο συγκεκριμένο σημείο των έκτακτων φαινομένων πλημύρας του ποταμού,συγκρίνοντας το “πριν” και το “μετά” του πλημμυρικού φαινομένου του “Ιανού”, που έπληξετην περιοχή.

Ειδικότερα, ελέγχθηκαν πλημμυρικά συμβάντα στις 10 Μαρτίου 2018, πριν από την εφαρμογήτου “NBS”, καθώς και στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, μετά την εφαρμογή του “NBS”, στοσυγκεκριμένο κομμάτι του Σπερχειού. Συνολικά, η εφαρμογή του “NBS” μείωσε την έκτασηπλημμύρας κατά 12,07% έως και 16,54%. Τα αποτελέσματα εξάχθηκαν σε συνεργασία με τοΠανεπιστήμιο “Surrey” του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, για την καλύτερη μελέτη της περιοχής και τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχωνφαινομένων, εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένα σημεία μετεωρολογικοί σταθμοί (παρέχονταςστοιχεία online για ύψος βροχής, ηλιοφάνεια, υγρασία εδάφους, ταχύτητα – πορεία ανέμουκλπ.), καθώς και όργανα μέτρησης της ταχύτητας και της παροχής των παραποτάμων τουΣπερχειού. Αποτέλεσμα ήταν να τροφοδοτείται με δεδομένα το μαθηματικό μοντέλο μελέτηςτης συμπεριφοράς του ποταμού, ώστε να παρέχονται στοιχεία για πιο ασφαλείς εκτιμήσειςτων πλημμυρικών φαινομένων της περιοχής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, διοργανώθηκε συνάντηση από τοΠανεπιστήμιο της Μπολόνια στις 27 – 28 και 29 Απριλίου 2022, η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Συμμετείχαν όλοι οι εταίροι, από τις 13χώρες του προγράμματος και από την UNESCO, ενώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδαςεκπροσώπησαν η κ. Ρ. Κεχρή και ο κ. Κ. Μελέτης.

Επισημαίνεται δε ότι το ελληνικό “NBS” απέσπασε τα εύσημα από τους διοργανωτές τουπρογράμματος, ως μία από τις καλύτερες τεχνικές τόσο για την μεθοδολογία του, όσο και γιατα αποτελέσματα που απέφερε στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, σεσυνεργασία με τον επικεφαλής του ελληνικού δικτύου των “NBS” Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ.Μιχάλη Λούπη.

«Εφαρμόσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον Σπερχειό ποταμό και είχαμε εξαιρετικάαποτελέσματα για την πρόβλεψη και -κυρίως- για την προληπτική διαχείριση πλημμυρικώνκινδύνων. Γεγονός, που αναγνωρίστηκε διεθνώς, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος“Operandum”, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας“Horizon 2020”. Οι κατασκευαστικές επεμβάσεις ήπιας μορφής (Natural Based Solutions) σαν αυτές πουέγιναν στον Σπερχειό ποταμό και η επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε μέσω του“Operandum”, μπορούν και πρέπει να μας οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις για τηναντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας με παρόμοιαπροβλήματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Είδαν τους Αστυνομικούς και πέταξαν από το αυτοκίνητο σχεδόν 100γρ. ηρωίνης

Δύο συλλήψεις από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άμφισσας – Δελφών Συνελήφθησαν δύο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *