Παρασκευή , 1 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Π. Τσαπανίδου: “Χρειάζεται άμεσα η πολιτική αλλαγή – Στο επίπεδο της οικονομίας, της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και των αξιών”

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου, στην εφημερίδα «Kontra»

Για «εμπαιγμό και κοροϊδία» κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kontra News. Την ώρα που «ο κόσμος πληρώνει από την τσέπη του τις αποτυχημένες πολιτικές Μητσοτάκη που ξεκίνησε πριν από την ενεργειακή κρίση και εξακολουθούν σήμερα να επαναλαμβάνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει επιδόματα της τελευταίας στιγμής, προεκλογικού χαρακτήρα», επισημαίνει.

«Αν δεν είχαμε εκλογές ούτε αυτά τα λίγα που δίνουν σήμερα δεν θα δίνανε. Και το κάνουν αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πτώση τους», υπογραμμίζει η ίδια.

Σύμφωνα με την Πόπη Τσαπανίδου υψίστης σημασίας είναι και τα ζητήματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου: «Ο τρόπος που λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του προβληματισμού του καθενός μας, γιατί εκεί αποτυπώνεται ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας συνολικά του κράτους. Γι’ αυτό και λέμε Δικαιοσύνη Παντού. Επειδή η νοοτροπία ότι το κράτος αποτελεί τσιφλίκι της παρέας του κ. Μητσοτάκη, χωρίς κανένα έλεγχο, διαπερνά όλη τη δημόσια ζωή».

Επιπλέον σημειώνει: «Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται άμεσα η πολιτική αλλαγή. Στο επίπεδο της οικονομίας, της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και των αξιών βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο που είχαμε βρεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου «θα δοθεί στους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας». Όπως λέει: «Θα υπάρξουν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Θα είναι μέτρα που θα δίνουν ανάσα στους ευάλωτους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και θα δώσουμε τα αναδρομικά που οφείλει το κράτος στους συνταξιούχους. Επίσης έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Στον τομέα της Ενέργειας είναι δεδομένο ότι θα επαναφέρουμε το δημόσιο χαρακτήρα στη ΔΕΗ για να σταματήσει το παιχνίδι με την τσέπη των αδύναμων νοικοκυριών, που για να μην κοπεί το ρεύμα τους, είναι συνεπείς, αλλά από εκεί και μετά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα».

Πλήρης η συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου, στην εφημερίδα «Kontra News»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στις συντάξεις και νέα ρύθμιση χρεών, ενώ αναμένονται και αλλά θετικά μέτρα όπως το δώρο Πάσχα… Δεν θα ζημιωθεί πολιτικά και επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ αν απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή;

Βρισκόμαστε σε μια φάση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει επιδόματα της τελευταίας στιγμής, προεκλογικού χαρακτήρα. Κύριε Κυμπιτζή, αν δεν είχαμε εκλογές ούτε αυτά τα λίγα που δίνουν σήμερα δεν θα δίνανε. Και το κάνουν αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πτώση τους. Ωστόσο ακόμα και αυτά τα εφάπαξ επιδόματα τα έχει ροκανίσει ο πληθωρισμός που εξακολουθεί να καλπάζει στα τρόφιμα. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεπέρασε το 15%. Αυτό τι σημαίνει; Πως ο κόσμος πληρώνει από την τσέπη του τις αποτυχημένες πολιτικές Μητσοτάκη που ξεκίνησε πριν από την ενεργειακή κρίση και εξακολουθούν σήμερα να επαναλαμβάνονται. Αυτό είναι εμπαιγμός και κοροϊδία.

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος έφερε τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα. Τι απαντάτε; Ποια είναι η πρότασή σας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους;

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί σε δηλώσεις του στις αρχές της διακυβέρνησής του ότι το πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία και γι’ αυτόν τον λόγο είχε δώσει παράταση λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι αδύναμοι. Τώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση θυμήθηκε να αλλάξει άποψη. Ήταν όμως ο ίδιος που στη συνέχεια άλλαξε τον πτωχευτικό νόμο και έφερε ένα πλαίσιο – έκτρωμα που βγάζει 700000 ακίνητα στο σφυρί. Και οι πολίτες με το νόμο Μητσοτάκη βρίσκονται στο έλεος των διάφορων Πάτσηδων της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατέψει την πρώτη κατοικία και γι’ αυτόν τον λόγο ουδέποτε είχε γίνει τέτοιος πλειστηριασμός. Με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ούτε είδατε, ούτε θα δείτε σπασμένη πόρτα, όπως συμβαίνει σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε πως μετά τις εκλογές θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία και θα νομοθετεί δίχτυ προστασίας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όπως είχε συμβεί και πριν.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις; Πιστεύετε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Τα ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου ανησυχούν ιδιαίτερα τους πολίτες. Ένας δημοκρατικός, προοδευτικός άνθρωπος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα, όταν κινδυνεύει να καταλυθεί η ιδιωτικότητά του προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων μιας εξουσίας. Ο τρόπος που λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του προβληματισμού του καθενός μας, γιατί εκεί αποτυπώνεται ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας συνολικά του κράτους. Γι’ αυτό και λέμε Δικαιοσύνη Παντού. Επειδή η νοοτροπία ότι το κράτος αποτελεί τσιφλίκι της παρέας του κ. Μητσοτάκη, χωρίς κανένα έλεγχο, διαπερνά όλη τη δημόσια ζωή. Το είδαμε στον τομέα της υγείας κατά την πανδημία, όπου ενώ είχαμε χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας η κυβερνητική κατεύθυνση να ευνοούνται οι ιδιώτες στην υγεία και όχι οι κρατικές δομές. Το έχουμε δει στην Παιδεία που η πολιτική υπέρ των κολεγίων – πάλι χωρίς έλεγχο και κανονιστικό πλαίσιο – έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νέους. Επίσης το ίδιο συνέβη στην Ενέργεια, όπου εκεί σε μια περίοδο όπου σε όλη την Ευρώπη παρακολουθήσαμε χώρες να επαναφέρουν τον δημόσιο χαρακτήρα σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, εδώ τα καρτέλ της ενέργειας έκαναν πάρτι. Και είναι φανερό πως όλα αυτά λειτουργούν σε έναν κοινό παρονομαστή, που είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα δείχνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ. Τις εμπιστεύεστε ή θεωρείτε πως άλλη είναι η κατάσταση στην κοινωνία;

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εργαλεία εκτίμησης και ανάλυσης της πραγματικότητας μια δεδομένη στιγμή, που όμως έχουν πολλά προβλήματα, όπως πολλοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν. Έχουν πέσει πολλές φορές έξω. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι εκλογές στην Κύπρο όπου ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης καταγραφόταν στις περισσότερες από αυτές στην τρίτη θέση με τεράστια διαφορά από τον πρώτο Νίκο Χριστοδουλίδη και τελικά τερμάτισε δεύτερος με μικρή διαφορά. Ακόμα, επειδή η πιάτσα είναι μικρή, έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ για τις προνομιακές σχέσεις συγκεκριμένων δημοσκοπικών εταιρειών με την κυβέρνηση. Όλα αυτά οφείλει να τα συνυπολογίζει κανείς.

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την Οικονομία; Πού θα δώσετε προτεραιότητα;

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θα υπάρξουν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Θα είναι μέτρα που θα δίνουν ανάσα στους ευάλωτους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και θα δώσουμε τα αναδρομικά που οφείλει το κράτος στους συνταξιούχους. Επίσης έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Στον τομέα της Ενέργειας είναι δεδομένο ότι θα επαναφέρουμε το δημόσιο χαρακτήρα στη ΔΕΗ για να σταματήσει το παιχνίδι με την τσέπη των αδύναμων νοικοκυριών, που για να μην κοπεί το ρεύμα τους, είναι συνεπείς, αλλά από εκεί και μετά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.

Για ποιον λόγο αποφασίσατε να εγκαταλείψετε τη δημοσιογραφία για την πολιτική;

Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται άμεσα η πολιτική αλλαγή. Στο επίπεδο της οικονομίας, της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και των αξιών βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο που είχαμε βρεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όταν ήρθε η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλω κι εγώ για μια καλύτερη κοινωνία. Και έτσι το αποφάσισα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέα απειλή από τον Β. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων

Διεθνείς αντιδράσεις – αλλά και ανησυχία – προκάλεσαν οι ευθείες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *