Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ειδική μέριμνα για αναγκαίες μετακινήσεις και για τη φιλοξενία ασθενών – Αντιμετώπιση καιρικού φαινομένου

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιμετώπισεαποτελεσματικά το καιρικό φαινόμενο που έπληξε από τα ξημερώματα της Κυριακής 05Φεβρουαρίου 2023 τις περιοχές της Ανατολικής Λοκρίδας, της Βόρειο-Κεντρικής Εύβοιας και της Επαρχίας Θηβών και έπειτα την Επαρχία Λιβαδειάς, τα ορεινά της Φωκίδας και τηνκεντρική Φθιώτιδα.

Αναμενόμενες για την εποχή είναι οι χιονοπτώσεις στην Π.Ε. Ευρυτανίας,όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω παγετού.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έθεσε σε επιφυλακή τον μηχανισμόΠολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο 04 Φεβρουαρίου, ενώ προκάλεσε τηλεδιάσκεψη μετους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες την Δευτέρα 06 του μηνός για τον καλύτερο συντονισμόόλων των εμπλεκομένων (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, εθελοντές κλπ.). Συμμετείχε οΠεριφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας ΚωνσταντίνοςΚαραμπέτσος, όπως και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης.

Διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα άνω των 350 μηχανημάτων, ενώ λειτούργησαν 43σταθμοί άλατος. Συνολικά, αναπτύχθηκαν περισσότερα από 250 μηχανήματα, μεαποτέλεσμα να παραμείνει λειτουργικό το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότηταςτης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για περιορισμένο χρονικόδιάστημα.

Έντονο ήταν το πρόβλημα στο δρόμο Ψαχνά – Προκόπι της Π.Ε. Εύβοιας, λόγω της πτώσηςδένδρων στο οδόστρωμα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για τηνκοπή και την απομάκρυνση των κορμών. Προληπτικά απαγορεύθηκε η κυκλοφορία, ενώυπήρξε μέριμνα για να μην αποκοπεί ο νομός και οι αναγκαίες μετακινήσεις γίνοντανσυνοδεία εκχιονιστικών μηχανημάτων και οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας. Παρά την ένταση του καιρικού φαινομένου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδαςανταποκρίθηκε επίσης σε όλα τα αιτήματα δήμων για τον αποχιονισμό δημοτικώνδρόμων. Περισσότερα από 60 μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, αλλά και για την υποστήριξη συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που επιχειρούσαν σε ορεινές δυσπρόσιτεςπεριοχές για την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ρευματοδότησης.

Πέραν των εκχιονισμών:

 Καθημερινή ήταν ή επικοινωνία των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, με τους δήμουςκάθε Περιφερειακής Ενότητας, ώστε η λειτουργία ή μη των σχολείων ναανακοινώνεται εγκαίρως για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού.

 Ειδική μέριμνα υπήρξε για συμπολίτες μας με ιατρικά προβλήματα.Αναπτύχθηκε μηχανισμός προσωρινής φιλοξενίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τημεταφορά και διαμονή σε ξενοδοχειακή μονάδα νεφροπαθούς, αλλά και ασθενούς πουχρήζει μηχανικής υποστήριξης.

«Δουλέψαμε για έξι συνεχόμενες ημέρες σε όλες μας τις Περιφερειακές ενότητες και αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα ένα εντονότατο καιρικό φαινόμενο, χάρη στονμηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που συνεχώς βελτιώνεται και αποδίδει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Οφείλω -και νομίζω οφείλουμε- ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στους εκατοντάδεςακούραστους χειριστές των εκχιονιστικών, αλλά και την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τοΛιμενικό. Ακόμη, στους υπηρεσιακούς μας συνεργάτες, αλλά και στους εθελοντές, πουεργάστηκαν και εργάζονται ακατάπαυστα για να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Χάρη σε όλους αυτούς, καταφέραμε να κρατήσουμε λειτουργικό το Εθνικό και επαρχιακόοδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας, με σημειακές εξαιρέσεις. Όπου υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας,εξυπηρετούσαμε τις αναγκαίες μετακινήσεις, συνοδεύοντας τα ΙΧ με εκχιονιστικά μηχανήματακαι με οχήματα της Πολιτικής Προστασίας. Φροντίζαμε παράλληλα για τη μεταφορά και τηφιλοξενία ασθενών, ενώ υποστηρίξαμε και τους δήμους που ζήτησαν συνδρομή και τασυνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και παντού για τηναποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ωστόσο θα πρέπει εξίσου να προσεχθεί και τοπροληπτικό κλάδεμα δένδρων κατά μήκος του δικτύου ρευματοδότησης».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θεσσαλία: Προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης για 700 εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται με 887.000€ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας Τη δυνατότητα σε 700 εργαζόμενους και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *