Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Περιοδεία Μητροπολίτη Φθιώτιδας στην Δυτική Φθιώτιδα

Διήμερη περιοδεία στη Δυτική Φθιώτιδα πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών το Σαββατοκύριακο 15/5 και 16/5/2022.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διήμερη ποιμαντική περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην καρδιά της Δυτικής Φθιώτιδος με επίκεντρο την Σπερχειάδα και την Μακρακώμη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συμεών χθες το πρωί προέστη των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στην «Καλύβα Στεφανή», με κεντρική ομιλήτρια την διδάσκουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ιστορίας κ. Βασιλική Λάζου. Ο κ. Συμεών μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θεωρεί τιμή του που ως Μητροπολίτης μίας ηρωικής, αγωνιστικής, πατριωτικής, αντιστασιακής και δημοκρατικής Μητρόπολης αξιώνεται για μία ακόμη φορά να βρεθεί σε ένα ιστορικό τοπόσημο, το οποίο το έχουν αναδείξει γεγονότα σπουδαία αλλά και πρόσωπα εμβληματικά», ενώ κατακλείοντας τον λόγο του ανέφερε πως «η ιστορία εμπεριέχει μέσα της και φωτεινές και σκοτεινές πλευρές, και ανδραγαθήματα και παθογένειες, και αρετές και αμαρτίες. Γι αυτό και προσευχόμαστε για όλα αυτά μαζί».

Στην συνέχεια ο κ. Συμεών πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Σπερχειάδας στο πλαίσιο της δράσης «Μία πόλη ένας κήπος» του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδος ευλογώντας μάλιστα ιδιαίτερα τις οικολογικές ευαισθησίες και δραστηριότητες των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Σπερχειάδος. Ο κ. Συμεών μάλιστα στον λόγο του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επερχόμενη 5η Ιουνίου«Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος» και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα και το περιβάλλον μέσα στην δίνη του πολέμου και των ενόπλων συρράξεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ακολούθως ο κ. Συμεών επισκέφτηκε δι ολίγον την Κάτω Καλλιθέα και από εκεί ανηφόρισε για την υπό ανασύσταση γυναικεία Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου. Ο κ. Συμεών είχε μία εκτενή επικοινωνία τόσο με τις αδελφές της Μονής, μοναχές Καικιλία και Χρυσοστόμη, όσο και με τον πνευματικό τους πατέρα και γέροντα, Αρχιμ. π. Μάξιμο Αναστόπουλο. Ο κ. Συμεών στο Καθολικό της Μονής τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, στην οποία μάλιστα προσέδωσε ένα τριπλό περιεχόμενο:

«Τελούμε σήμερα τον Αγιασμό, πρώτον για να ευλογήσουμε την ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής με μέλη της τις δύο αδελφές της Μονής και την εκλεκτή μου συνεργάτιδα, επίλεκτο μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητροπόλεως μας, ερίτιμη κ. Ελένη Τσιγκόλη. Μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη η επιλογή της Προεστώσης της Μονής ανάμεσα σε δύο ισάξιες και πανάξιες αδελφές και με σχεδόν ίδια πρεσβεία μοναχικής κουράς, γι αυτό και κατέφυγα σε έναν εκ των αποστολοπαραδότων τρόπων επιλογής, αυτόν της κληρώσεως και έτσι ανέλαβε πρώτη προεστώσα της νέας Μονής η αδελφή Καικιλία» ανέφερε ο κ. Συμεών.

Στην συνέχεια ο κ. Συμεών τόνισε ότι «τελούμε τον Αγιασμό, για να κηρύξουμε την έναρξη του θερινού οικοδομικού και ανακαινιστικού προγράμματος της Μονής, προκειμένου ο επόμενος χειμώνας να βρει την Μονή σε ακόμη καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ήταν τον μαρτυρικό φετινό χειμώνα. Χαίρομαι που ο συνιδρυτής της Μονής, αξιότιμος Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής θα είναι στο πλευρό μας συνεργός και συνοδοιπόρος, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας αδελφοί» σημείωσε ο κ. Συμεών.

Τέλος, ο κ. Συμεών κατέληξε: «Τελούμε τον Αγιασμό σήμερα και για έναν τρίτο λόγο: εγκαινιάζουμε ένα θερινό κατηχητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μονής, το οποίο θα επιμεληθεί ο σεβαστός μας γέροντας π. Μάξιμος, καθώς κάθε Κυριακή απόγευμα θα πραγματοποιείται στην Μονή ένα θερινό Αρχονταρίκι, στο οποίο με διαδραστικό τρόπο θα πραγματοποιείται μια πατερική ορθόδοξη ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας».

Ακολούθως ο κ. Συμεών επισκέφτηκε την πόλη της Μακρακώμης, την κεντρική της πλατεία, όπου είχε την ευκαιρία της ποιμαντικής επικοινωνίας με πολλούς πιστούς, αλλά και επιθεώρησε και τα εκτελούμενα έργα στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Μακρακώμη.

Χθες το βράδυ ο κ. Συμεών παρακολούθησε και την υπαίθρια μουσική εκδήλωση, την οποία παρουσίασε στην κεντρική πλατεία της Σπερχειάδος το Μουσικό Εργαστήριο της περιοχής με τεράστια επιτυχία και κατόπιν διανυκτέρευσε στην Σπερχειάδα.

Σήμερα το πρωί ο κ. Συμεών μαζί με ιερείς της περιοχής είχαν στο Δημαρχείο της πόλης μία εποικοδομητική συνάντηση συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γεώργιο Χαντζή κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα άριστης και εποικοδομητικής συνεργασίας του Δήμου Μακρακώμης και των τοπικών Ενοριών, αλλά και θέτοντας σε υλοποίηση νέες δράσεις αλλά και εκκρεμότητες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών τους.

Ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο τόνισε ότι: «είναι βασική μου αρχή η συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μία άριστη ως τώρα συνεργασία και με τους εννέα δήμους από τρεις περιφερειακές ενότητες, που εμπίπτουν στα εδαφικά όρια της κανονικής μας δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό και η συνεργασία μας με τον Δήμο Μακρακώμης είναι υποδειγματική και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Συγχαίρω τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Χαντζή, ο οποίος έχει αντιληφθεί αυτήν την αναγκαιότητα και στέκεται στο πλευρό της Εκκλησίας μας για το καλό όλων» σημείωσε ο κ. Συμεών.

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών επισκέφτηκε και την λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλεως, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο, άλλη μία ποιμαντική και ουσιαστική του περιοδεία στην Δυτική Φθιώτιδα.

Στην περιοδεία του αυτή ο κ. Συμεών είχε επίσης την ευκαιρία συνεργασίας και με τον Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Σπερχειάδος κ. Παναγιώτη Κυρίτση.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Στα λευκά η Άγναντη και ο Λογγός [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Η κακοκαιρία “Barbara” πέρασε και από την Λοκρίδα το πρωί της Τρίτης 7/2/2023 με χιονοπτώσεις. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *