Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πληκάτι: Εκεί που κυριαρχούν τα δάση και οι κορυφές των βουνών

Χτισμένο στα 1.240 μέτρα υψόμετρο, αυτό το χωριό της Ηπείρου αποτελεί ένα αληθινό ησυχαστήριο και προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, μακριά από τα τουριστικά κέντρα και την έντονη καθημερινότητα. Το Πληκάτι είναι ένα πολύ ορεινό χωριό από αυτά που μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι κυριαρχούν τα δάση και οι κορυφές των βουνών. Μια γωνιά απαράμιλλης ομορφιάς στην άκρη του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του Δήμου Κόνιτσας την οποία μπορείς να επισκεφθείς αν αγαπάς τέτοιους προορισμούς. Θα δώσεις υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψεις, μια άλλη εποχή του χρόνου.

Ιωάννινα – Πράμαντα: Τα βόρεια Τζουμέρκα στα καλύτερά τους

Χτισμένο ψηλά, το Πληκάτι είναι ένα από τα πιο όμορφα και απομονωμένα χωριά των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Τα Μαστοροχώρια είναι φημισμένα για τους μάστορες που ξεκίνησαν από εκεί και πελέκησαν την πέτρα στα πέρατα του κόσμου διαδίδοντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Λένε συχνά ότι το Πληκάτι μοιάζει να είναι το χωριό που ακουμπά στον ουρανό και αυτό λόγω του υψόμετρου στο οποίο βρίσκεται.

Μετά από μια όμορφη διαδρομή με αρκετές, ωστόσο, στροφές θα φτάσεις στο Πληκάτι. Από την πρώτη στιγμή θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις ακούγοντας μόνο τους ήχους της φύσης, στα μικρά πετρόχτιστα στενά και να θαυμάσεις στα κτήρια το εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής των μαστόρων της περιοχής. Ο συνδυασμός πέτρας και φύσης αλλά και το υψόμετρο που χτίστηκε αυτός ο οικισμός είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Στο μικρό καφενείο του χωριού, θα δεις τους κατοίκους να πίνουν τον καφέ τους ή το μεσημεριανό τσιπουράκι τους και είναι πάντα πρόθυμοι να σου διηγηθούν ιστορίες από τα παλιά για το χωριό.

Το ονειρικό σκηνικό συμπληρώνει το τριγύρω τοπίο των βουνών με τα απέραντα δάση από έλατα, μαυρόπευκα και οξυές και τρεχούμενα νερά. Το χωριό αυτό είναι σίγουρα από τα πιο γραφικά και ορεινά που θα συναντήσεις στο ταξίδι στου στην ελληνική ύπαιθρο! Αν βρεθείς στην Ήπειρο και ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, κάνε μια επίσκεψη στο Πληκάτι και θα εκπλαγείς με την ομορφιά του τόπου. Μπορείς να μείνεις αν θες εκεί μιας και υπάρχει ένα κατάλυμα που το βράδυ θαρρείς ότι βρίσκεσαι στα αστέρια.

Το Πληκάτι πήρε το όνομά του από το «πελεκάτι» και τους «πελεκάνους», τους τεχνίτες που ήταν εξειδικευμένοι στο πελέκημα της πέτρας.

Τα τριγύρω Μαστοροχώρια
Το Πληκάτι είναι ένα μόνο από τα πολλά και εντυπωσιακά Μαστοροχώρια που θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις σε ένα οδοιπορικό στον Δήμο Κόνιτσας. Πολύ κοντά βρίσκονται κι άλλα όμορφα και γραφικά χωριά με τη δική τους ιστορία. Ένα από αυτά είναι το Ασημοχώρι που αποτελεί πατρίδα εκλεκτών εξειδικευμένων μαραγκών, οι οποίοι εργάστηκαν σε διάφορα μέρη των Βαλκανίων, το Χαρτούμ και την Αμερική. Παραδίπλα, στη Βούρμπιανη, αξίζει να βρεθείς όλες τις εποχές του χρόνου αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι σε ένα πανηγύρι με τους ήχους του κλαρίνου να σε ταξιδεύουν ενώ κάθεσαι κάτω από τα πλατάνια. Aλλά και οι Χιονάδες, το χωριό των ζωγράφων έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Μισή ώρα μακριά είναι και η φημισμένη Πυρσόγιαννη, ένα από τα πιο διάσημα Μαστοροχώρια. Εκτός από τα πέτρινα κτίσματα που θα σε μυήσουν στην τέχνη των μαστόρων, στην Πυρσόγιαννη και θα βρεις και το αντίστοιχο Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων.

Το ταξίδι στην Ήπειρο κρύβει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις και τα Μαστοροχώρια χρειάζονται πολλές επισκέψεις για να τα γνωρίσεις όλα σε βάθος και να δώσεις την υπόσχεση ότι θα επιστρέφεις πάντα σε αυτό τον ορεινό τόπο.

Πώς θα πας στo Πληκάτι
Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 6 ώρες. Από την Αθήνα, ακολουθείτε αρχικά τη διαδρομή προς Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και από εκεί συνεχίζετε μέσω Ιόνιας Οδού προς Ιωάννινα. Μόλις φτάσετε ακολουθείτε την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας και φτάνετε εκεί. Από την Κόνιτσα υπάρχουν ταμπέλες προς τα Μαστοροχώρια και το Πληκάτι απέχει περίπου 1 ώρα.

exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Για μια φορά ακόμα, υπεκφυγές του Προέδρου του Δ.Σ. Μακρακώμης για τον συμπληρωματικό φάκελο για να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη [BINTEO]

  Στην ενότητα των Ερωτήσεων – Ανακοινώσεων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *