Πολλοί μαθητές Δημοτικού στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Σχηματάρι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Σχηματάρι

 Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μαθητές και εκπαιδευτικούς ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής «RoboFestival – Robotics – Coding – Engineering – Maths», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 23 και 24 Μαΐου 2026, στο Κλειστό Γυμναστήριο Σχηματαρίου.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής, του προγραμματισμού και της μηχανικής μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, ομαδική συνεργασία και δημιουργικές κατασκευές.

Οι δράσεις του φεστιβάλ επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη δύο ξεχωριστών εφαρμογών: ενός ρομποτικού μηχανισμού που λειτουργούσε μέσω προγραμματισμού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ενός μηχανικού «καλαμιού» που χειρίζονταν οι ίδιοι οι μαθητές. Κατά την πρώτη ημέρα, οι ομάδες ασχολήθηκαν με την κατασκευή και τον προγραμματισμό των εφαρμογών τους, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις διαγωνιστικές δοκιμασίες.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να προγραμματίσουν το ρομπότ ώστε να μεταφέρει και να τοποθετεί κομμάτια τύπου Tetris σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, συγκεντρώνοντας βαθμούς. Στη συνέχεια, αξιοποίησαν το μηχανικό καλάμι για τη συλλογή επιπλέον πόντων μέσα από δοκιμασίες ακριβείας και συντονισμού.

Η διοργάνωση ανέδειξε τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής ως εργαλείου ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την εξοικείωση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας κ. Βαρδακώστα Κωνσταντίνο,  οι κ.κ. :

  • Ντασιώτης Γεώργιος – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βοιωτίας
  • Παπαθωμά Φανή – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού
  • Μέλη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το «Εργαστήριο Ρομποτικής, Αυτόματου Ελέγχου & Κυβερνοφυσικών Συστημάτων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας δήλωσε:

«Μετά από Λιβαδειά και Θήβα, ολοκληρώνεται επιτυχώς ακόμα ένα Robofestival στην Π.Ε. Βοιωτίας. Αυτή τη φορά στο Σχηματάρι Τανάγρας όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική! Συνεχίζουμε συστηματικά, σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας, να δίνουμε στις επόμενες γενιές τα κατάλληλα εφόδια στις νέες τεχνολογίες, ώστε να αναπτύξουν την κουλτούρα του μέλλοντος!»

Δες επίσης

Χειροπέδες σε 26χρονο και 29χρονο για πάνω από 1,5 κιλό χασίς

Συνελήφθησαν, στις 11-06-2026 το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *